Thomas Svensson är en av tre nya som klivit in i TFF:s styrelse till säsongen 2020. Anderslövsbon, med ett gediget fotbollsintresse och diger erfarenhet av styrelsearbeten, känner stor inspiration inför uppdraget.

Svensson är bland annat ordförande i BM Agri samt Trelleborgs Elnät. Han sitter även med i Trelleborgs Hamn på ett icke politiskt mandat. I övrigt har han en del uppdrag kopplade till Mellby Gård samt några egna konsultbolag som han driver. Just nämnda Mellby Gård har han arbetat för sedan 1997.

- Jag har haft Rune (Andersson) vid min sida som ledare, och nu de senaste åren är det Johan (Andersson) och Erik (Andersson) som jag har haft kontrakt med, säger Svensson. Jag känner till deras engagemang för TFF, och det smittar av sig. Jag vet hur de tänker, de tänker inte bara på spelsystem och startelvor, utan de har större tankar om klubben. Jag följer gärna de spåren.

Thomas Svensson är uppvuxen i Dösjöbro, där han också spelade fotboll i Dösjöbro IF under hela uppväxten och i ung vuxen ålder. Som 26-åring gick flyttlasset tillsammans med hustrun till en villa i Trelleborgs kommun och Anderslöv, där de ännu idag bor kvar. Fram till 35 års ålder spelade han fotboll i Anderslövs BoIK.

Svensson har inte bara spelat fotboll själv, utan ända sedan ungdomen har han haft ett gediget fotbollsintresse. Sin första allsvenska match såg han Helsingborg spela på Olympia 1965, han tog cykeln till Landskrona IP och såg BoIS i Allsvenskan och han minns MFF:s klassiska matcher från Stadion i Malmö. Trelleborgs FF:s första allsvenska avancemang 1984 har han också goda minnen från.

- För mig är Allsvenskan inte komplett förrän alla dessa fyra lag spelar där, konstaterar han.

När han fick frågan från TFF:s valberedning om att ingå i föreningens styrelse var valet inte svårt.

- Jag har det här gedigna fotbollsintresset, samtidigt som jag gillar organisationsutveckling och teamutveckling, säger Svensson. Jag ser egentligen ett TFF som är i en resa från att vara en traditionell idrottsförening till det som kommer vara en större bransch. Det är bara att se hur det utvecklar sig i Amerika och i ishockeyn. Den resan vill jag gärna vara med och bidra till.

Vad vill du tillföra klubben och styrelsen?
- Jag jobbade för Söderberg & Haak, ett av de första bolag som Rune förvärvade när han bildade Mellby Gård, där jag var vd i 19 år. Det är ett bolag som fokuserat på sälj och marknad, så det är väl det jag kan tillföra mest. Organisation och personal har jag också lärt mig mer kring. Strategier runt kommunikation och varumärkesbyggande gillar jag också att resonera kring.

Egentligen redan för tre år sedan påbörjade Thomas Svensson sitt engagemang i Trelleborgs FF då han gick med i arbetsgruppen som berör Vångavallens framtid. Bland annat har Svensson varit på studiebesök på Östgötaporten i Norrköping, samt flera andra svenska idrottsstäder, för att få en tydlig bild av hur ett arenaområde kan utvecklas.

- Vi har ett koncept som vi börjat diskutera med kommunen och som vi hoppas kunna sätta i rörelse, berättar Thomas Svensson. Vi började sätta tankarna för tre år sedan, och jag tror nog att man får räkna med tio, tolv år från det till att man har avspark på arenan. Jag tycker inte man ska se Vångavallen som bara en arena utan som en stadsdel. Det är inte bara 15-20 hemmamatcher om året, det är så mycket mer det måste kläs upp med.

Hur ser drömmen ut?
- Drömmen är ju att det är en stadsdel med puls och med bäring på sport och hälsa. Det ska finnas bostäder, verksamhetslokaler, kommersiella lokaler, bildningslokaler och annat. Det behöver inte bara vara fotboll. Jag tror inte alla vill bo i en inglasad balkong mot havet, utan det finns de som vill ha en annan form av boende.

Hur blir året för TFF?
- Jag känner att det andas något positivt, det känns bra med nyförvärven och träningsmatchsresultaten. Det känns som att damlaget kan ta kliv uppåt och kriga i toppen. Jag tror också att vi ska kunna få publiktrenden att vända, men det hänger ihop med hur vi presterar. Man kan förlora matcher, men har man gett järnet och krigat till sista blodsdroppen så är publiken hyggligt nöjd ändå. Jag tror på tränarstaben på båda sidor, så jag tycker vi ska vara lite optimistiska, avslutar Thomas Svensson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 1 mars, 2020
Kategori: A-lag