Fotograf: Björn Sandberg

Efter att ha avstått årets första träningsmatch fick Fritiof Björkén debutera i TFF-tröjan i lördagens träningsmatch mot FC Roskilde. 27-åringen spelade drygt 60 minuter på högerbacken.

- Först och främst känns det jättekul, jag har sett fram emot matchen, säger Björkén. Kul att få komma igång med spel, skönt att ta på sig tröjan, även om matchen i sig inte var någon toppinsats, varken från mig eller från laget.

Fritiof Björkén har inte spelat match sedan Superettans sista omgång i början på november, och med tanke på det är inte matchformen på topp.

- Det har känts bra på träningarna, men det är alltid så första matchen att allt inte sitter. Man vill bara spela nu igen, och jag ser fram emot nästa match. Det kommer bli bättre och bättre för varje vecka hoppas jag.

Matchen som sådan var alltså ingen höjdare. Gästande FC Roskilde segrade med 0-1, och det fanns mer att önska av hemmalagets spel.

- Vi gör en ganska ambitiös insats, det är många som jobbar på hårt, säger Björkén. Speciellt i första halvlek hade vi kanske lite problem i anfallsspelet och vi fick försvara oss ganska stor del av tiden. De har inte så mycket chanser, lite frustrerande när de passar bollen till varandra och vi inte har den så mycket.

Björkén upplevde matchen som ganska tråkig och med få målchanser åt båda håll. Han menar att TFF gjorde mycket bra i försvarsarbetet, men att man hade desto svårare att etablera något anfallsspel. Gästerna tog ledningen i mitten på andra halvlek, TFF försökte trycka på mot motståndarnas mål, men det blev aldrig riktigt farligt.

- Vi behöver bli bättre när vi själva har bollen, konstaterar Björkén.

Vilka positiva delar tar ni med er?
- Vi har jobbat mycket med försvarsspelet. Jag tycker mycket av det som Kristian och de övriga i ledarstaben vill få in i form av att vara ett ambitiöst och jobbande lag som inte tummar på något och är noga i positionerna, mycket av det ser redan bra ut. 

- Sedan finns det mycket att förbättra, det vi jobbat mest med är också det som ser bäst ut. Vi får jobba vidare och förbättra övriga delar. Det känns som att vi tar till oss det vi går igenom, och det känns bättre för varje dag. Då är det också lättare att ställa krav på varandra.

Fritiof Björkén gick av runt 60 minuter in i matchen, men det var inte fråga om någon känning eller skada. Kroppen känns bra.

Under söndagen är truppen ledig, men på måndag är laget tillbaka i träning. Under veckan förekommer även dubbelpass.

- De gäller för oss spelare att komma redo och motiverade. Nu har vi inte cupen, och det är ett tag till seriestart, men vi måste jobba hårdare för att bli bättre varje vecka. Sen är det på matcherna man får kvitto, och nu fick vi kvitto på hur vi står i vissa delar. Det är viktigt att både man själv och vi som lag blir bättre. Det kommer krävas när serien börjar att vi använt den här tiden väl.

Hur har du kommit in i laget?
- Jättebra, säger Björkén bestämt. Det är ett härligt och bra gäng, så jag tycker det är kul att komma till träningen varje dag och träffa alla i laget. Det är bra nivå på träningarna, det är seriöst och ledarna är tydliga med vad de vill. Vi jobbar mot vårt mål, och det känns jättebra.

Har du fått ny energi nu efter två tunga år med BP?
- Det kan man väl säga. Det har varit tunga säsonger, men jag kommer ändå hit med en bra känsla, jag tänker inte på det som varit för egen del, men det är klart man har höga förväntningar på säsongen. TFF hade också en tuff säsong, så jag tror att många känner att man vill visa att Trelleborg är ett lag att räkna med. Det finns en energi och kraft i och runt laget som känns bra, avslutar Fritiof Björkén.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 9 februari, 2020
Kategori: A-lag