Fotograf: Björn Sandberg

Totte Holmkvist har överraskande fått chansen från start i båda TFF:s inledande träningsmatcher. När TFF under lördagen mötte FC Roskilde på Vångavallen spelade 17-åringen 90 minuter.

- Det känns så klart kul, det är kul att spela med A-laget, säger Holmkvist. Jag känner ändå att det har gått bra i båda matcherna, att jag har hållit bra kvalitet i båda matcherna. Sen att man ska starta båda första matcherna är så klart överraskande, det är inget man räknat med.

Vid starten på förra året tillhörde han P17-truppen, under sommaren flyttades han upp till P19 och i december började han träna med A-truppen. Formellt tillhör han fortfarande P19, men Kristian Haynes kan få svårt att hålla honom utanför A-laget så länge han presterar på den här nivån.

- Även om det gått fort så håller jag det på en bra nivå, säger Holmkvist. Jag känner inte att det går för fort för mig, utan jag klarar av att ta att det går så här snabbt.

Totte Holmkvist spelade 70 minuter mot IFK Värnamo i förra veckan, och som sagt 90 minuter mot FC Roskilde i lördags. Han säger att den största skillnaden mot juniorlagsfotboll är den fysiska biten.

- Spelarna är ju större och starkare, rent fysiskt bättre i kroppen. Jag är ganska ung, bara 17 år, men fysiken kommer ofta när man blir äldre, men redan nu vid 17 klarar jag ändå av det bra.

Med tanke på den positiva starten på försäsongen är det också naturligt ifall förväntningarna på stundande säsong ökar. Förhoppningen han har är så klart att få göra debut i Superettan under året.

- Jag håller mitt huvud kallt. Känner att jag bara vill fortsätta utvecklas, och då är det jättebra om jag får de här matcherna och träningarna med A-laget. Det viktigaste för mig är att utvecklas så mycket som möjligt.

Totte Holmkvist spelade högerback mot Värnamo, men mot Roskilde återfanns han istället till vänster i fyrbackslinjen. Även om han i grund och botten är högerfotad, så har han tränat upp vänsterfoten till den grad att han är nästan lika bra med båda fötterna.

- Jag har tränat upp vänstern mycket. Det är en stor fördel att kunna använda båda fötterna i olika situationer, det gör mig till en mer komplett spelare.

17-årige Holmkvist har inte gått ut gymnasiet ännu, men med god förståelse från ansvariga på skolan lyckas han få ledigt från lektionerna för att närvara på förmiddagsträningarna på Vångavallen. Förra veckan deltog han på samtliga träningspass, och sannolikt blir det en majoritet av TFF:s träningspass även denna vecka.

- Det som är mitt fokus just nu är att utvecklas, bli så bra som möjligt och anpassa mig till A-lagsfotboll. Jag tycker att jag gör det bra, och sen får vi se om det blir något. Jag vill vara med och utmana om att ta en plats i laget när serien börjar. Det är det jag vill, ta en plats i laget och spela i Superettan, avslutar Totte Holmkvist.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 11 februari, 2020
Kategori: A-lag