Fotograf: Björn Sandberg

Salif Camara Jönsson förlängde i måndags sitt avtal med Trelleborgs FF, vilket innebär att han 2020 går in på sitt sjätte år i TFF. Dessutom är ambitionen att hitta en roll för honom i klubben efter att han lägger skorna på hyllan i höst. Camara Jönsson säger att det var en kombination av olika parametrar som gjorde att han till slut valde att stanna.

- En anledning är så klart kärleken till fotbollen och att man fortfarande har lite kvar i kroppen, och att man vill vara med på en resa igen med TFF, säger Camara Jönsson. Kristian Haynes är ny som huvudtränare och Alex (Tengryd) är ny som andretränare, och det känns som att där är något spännande på gång. Sen kunde jag och klubben hitta en helhetslösning som på sikt kan innebära att jag tar en position i klubben.

Exakt vilken position det kommer att handla om vill Camara Jönsson inte spekulera i för närvarande, även om han säger att det kommer att bli med någon form av sportslig inriktning. Fokus just nu är att göra ett sista bra år som spelare.

- Nu har jag skrivit kontrakt som spelare, och det andra kommer att kristallisera sig under årets gång, klargör anfallaren. Jag kommer finnas med som spelare och konkurrera för att höja kvalitén och konkurrenssituationen, sen har vi sagt att jag inte ska stå i vägen för någon annan anfallare som är och hugger på platsen.

Hur känns det att inte ha samma krav på speltid som innan?
- Det är något som har vuxit fram samtidigt som jag har tagit beslut att fortsätta. Jag vill inte i den här åldern vara självklar och stå i vägen för någon yngre, även om jag fortfarande är en tävlingsmänniska och samma Salif som slåss för en förstaplats, säger anfallaren och fortsätter.

- Sen är det Kristian som kommer ta ut det lag han anser vara bäst. Spelar jag så blir det så, och är det någon annan som visar att han är redo att ta det ansvaret att vara startspelare så ska han vara det.

Vilka förväntningar har du på dig själv i år då?
- Mina förväntningar på mig själv som idrottsman är alltid att göra mitt bästa. Det är samma förväntningar som tidigare, jag ska bidra med den person jag är, hjälpa laget och finnas där för de yngre spelarna. När det väl är min tur att spela så ska jag göra precis det jag brukar, göra mål och bidra till att vinna matcher. Kraven på mig själv har inte ändrats, de är precis samma som tidigare.

Hur känns det att det nu är ditt sista år?
- Jag tror väl mer att det är något man känner i slutet av året, för jag har inte grävt ner tankarna i det. Nu känner jag bara mig taggad att gå in i den här säsongen och göra ett riktigt bra år. Bara för jag säger att det är mitt sista år så innebär det inget för min inställning till det här året. Jag ska avsluta det här året fint och sen får vi se vart det leder.

Salif Camara Jönsson gjorde sitt första träningspass med laget i måndags efter vinterledigheten. Därefter har det blivit ytterligare ett fotbollspass under tisdagen. Känslan kring de nya spelarna och den nya tränarkonstellationen upplever Camara Jönsson som god.

- Det är tränare som är väldigt tydliga med vad de vill uppnå och hur vi ska fungera på träningarna. Under de här två träningarna så har jag sett att alla jobbar stenhårt mot att bli det bästa de kan bli. Det är fina nyförvärv vi fått in med bra karaktär, och det ska bli spännande att se matchen på lördag hur det ser ut då.

Hur ser du på truppens möjligheter i år?
- Svårt att säga efter att bara ha tränat två gånger, men känslan är att det kan bli väldigt bra, sen vet man om hur det kan se ut i Superettan när man inte får det att fungera. Vi har spelare med en erfarenhet rikare från förra året och sen har vi fått in nyförvärv med erfarenhet från en högre serie, så känslan är att det kan bli väldigt bra om vi får ihop det.

Vad tror du att du själv kommer att prestera i år?
- Allt handlar självklart om hur man mycket man kommer spela, precis som alla andra år. Jag kommer träna hårt för att prestera både på planen och utanför, och hjälpa till så att vi vinner matcher. Min ambition är fortfarande att konkurrera om att ta en startplats, sen är det bara positivt om någon annan lyckas göra det istället, för då är han en riktigt bra fotbollsspelare, avslutar Salif Camara Jönsson med ett leende.

Trelleborgs FF möter IFK Värnamo på Vångavallens konstgräs nu på lördag kl 13:00. Matchen kommer dock Camara Jönsson att följa från sidan, då han behöver fler fotbollsträningar i kroppen innan han drar på sig matchtröjan.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 28 januari, 2020
Kategori: A-lag