Fotograf: Björn Sandberg

Han har spelat allsvensk fotboll i två olika klubbar sedan 2010. Säsongen 2020 hoppas Måns Söderqvist på en nytändning när han bytt Kalmar FF i högsta serien mot spel i Superettan med TFF.

- Jag tyckte det kändes som att det var något spännande på gång, det känns som att de har tydlig bild på vad de vill, säger Söderqvist. Jag har bara hört bra saker om Trelleborg, så därför blev det så. 

Måns Söderqvist skrev på ett tvåårskontraktet med TFF i måndags, och fanns med vid premiärträningen, även om han avstod själva fotbollsträningen innan all pappersexercis var på plats. Därefter har han gjort tre fotbollspass och ett fyspass med sina nya lagkamrater under den gångna veckan.

- Det har varit väldigt bra, tycker jag. Det är ett väldigt skönt gäng som är lätt att komma in i. Träningarna har sett het okej ut och vi kommer behöva fortsätta jobba utifrån det. Det har varit väldigt roligt att dra igång igen.

Måns Söderqvist kommer från en nästan två månader lång semester från fotbollsträning, efter att avtalet löpte ut med Kalmar FF efter fjolårssäsongen. Han har dock hållit igång kroppen med träning på egen hand, och nu siktar han på att hitta toppformen på fotbollsplanen.

- Jag tycker Kristian (Haynes) och övriga tränare varit väldigt tydliga med hur vi ska spela, de har redan dragit igång med det. Det är viktigt att få tydlighet direkt så att alla jobbar för samma sak. Jag tycker att vi har kommit igång bra, så det är bara att fortsätta gnugga på.

Vad har du i övrigt fått för intryck av laget och av klubben?
- Ungefär som den bild jag fick innan jag gjorde valet. Det är en väldigt familjär klubb, en ambitiös klubb där det jobbas hårt både från spelare och ledare, och alla jag träffat runt omkring.

Måns Söderqvist växte upp i småländska Emmaboda, men fotbollskarriären tog fart på allvar i Kalmar sex mil österut när han som 17-åring gjorde allsvensk debut. De efterföljande säsongerna slog han sig in i Kalmar FF:s startelva och blev uttagen till det svenska U21-landslaget.

Som 21-åring, 2014, svarade han för sin målmässigt bästa säsong när han nätade tio gånger i Allsvenskan. Efter säsongen värvades han till Hammarby IF. Det blev en och en halv säsong i Stockholm innan han återvände till Kalmar sommaren 2016. Nu ser han fram emot en nystart i en ny klubb.

- Det känns väldigt bra för egen del, jag kände att jag behövde något nytt, säger Söderqvist. En nytändning och utmaning var det jag sökte efter, och det känner jag verkligen att jag fått och har möjligheterna att få här. Ännu så länge känns det helt rätt.

Vad är det för typ av spelare vi kommer få se?
- Jag tycker alltid det är svårt att bedöma sig själv, men jag är en spelare som kommer att jobba hårt för laget och göra allt för att Trelleborgs ska vinna matcher. Jag är en snabb spelare som gillar att vara med där det händer i offensivt straffområde.

För Söderqvist är det första gången sedan han slog igenom på seniornivå som han lämnar Sveriges högsta serie, men han ser fram emot att spela i Superettan.

- Jag ville ha en utmaning, jag känner också att jag vill vara i en klubb som slåss högt upp i tabellen. Jag kände att det var en intressant resa att vara med på, det var väl det som vägde över. Det kan vara kul att testa något nytt.

Vad är din förhoppning med tiden i TFF?
- Att jag nu i början kan komma in i laget så fort som möjligt. Jag tycker att vi fått en bra start, sen ska vi bygga vidare på det spelet vi börjat med. Vi ska vinna så många matcher som möjligt och vara med där uppe och slåss om det, avslutar Måns Söderqvist.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 19 januari, 2020
Kategori: A-lag