Hampus Nilsson återvänder till Skånefotbollen efter flera år längre norrut. Den Osby-födde målvakten lämnade efter fjolåret Falkenbergs FF och skrev tidigare i veckan på ett tvåårsavtal med Trelleborgs FF.

- Helheten kändes bäst för vår del, vi trivs bra där vi bor och jag kan pendla till Trelleborg, förklarar Nilsson. Själva presentationen som Kristian (Haynes) och Mattias (Kronvall) kom med var väldigt lockande. Man vill få in den mentaliteten jag tycker man ska ha i ett fotbollslag, högt i tak och höga krav på varandra på planen.

Hampus Nilsson kommer närmast från tre säsonger som förstemålvakt i Falkenbergs FF. Han bor tillsammans med sin familj i Åstorp i nordvästra Skåne, och där kommer han alltså att bo kvar. Pendlingsavståndet till Trelleborg blir detsamma som till Falkenberg.

Vad har du fått för bild av TFF?
- Bilden är, som jag hoppas att de flesta har, att Trelleborg i grunden ska vara ett allsvenskt lag, säger Hampus Nilsson. Jag växte upp med Trelleborg i Allsvenskan, och det är där jag tycker att de hör hemma. Jag har bilden av ett hårt arbetande lag och det ska inte vara kul att komma till Vångavallen, det har det inte varit de gånger jag varit där. Det är den mentaliteten Kristian och de andra vill få in, och det är den jag också vill få in.

Hampus Nilsson inledde fotbollskarriären i IFK Osby. Som 17-åring gick han till Landskrona BoIS juniorlag, innan han värvades till Helsingborgs IF året efter. I HIF stannade han i fem år, under en tid han även var utlånad till Högaborg, Ängelholm och Värnamo och fick värdefull speltid. Inför 2013 blev det flytt till Djurgårdens IF. I huvudstadslaget agerade han mestadels andremålvakt i Allsvenskan, men fick även göra ett fåtal matcher i startelvan. Därefter har han agerat ordinarie målvakt under en halvårsutlåning i Östersund och tre år i Falkenberg.

Efter säsongerna i Falkenbergs FF, där en av dem innehållit avancemang till Allsvenskan och den senaste bottenstrid i högsta serien, är Hampus Nilsson redo för en ny utmaning. 2019 gjorde han 21 allsvenska matcher.

Hur har säsongen som passerat varit?
- Det är väl kanske som Trelleborg kände förra året, en lång stress, man vill inte ligga i botten utan man vill ligga så högt upp som möjligt. Falkenberg kämpade med näbbar och klor för att klara sig kvar, och det gjorde dem

Nilsson säger att det är väldigt stor skillnad på Superettan och Allsvenskan. Det går väldigt mycket fortare i högsta serien.

- Jag hade ju en tuff period med mycket negativa skriverier om mig själv, och jag fick försöka koppla bort det och vara trygg i mig själv, säger 29-åringen. Jag har utvecklats som människa, blivit lugnare och kan lägga bort det negativa på ett annat sätt än vad jag gjorde innan.

Hur ska det bli att gå ner en serie igen?
- Jag hade aldrig tagit steget ner om jag inte känt att det varit ett intressant projekt på gång, att det finns en ambition och en klubb som vill framåt och uppåt. Jag hade inte fixat att vara i en klubb som inte har ambitioner. Trelleborg har ambitioner och vi ska göra allt vi kan för fixa de ambitionerna.

Hur är du som målvakt?
- Jag tycker att jag har bra fötter, är trygg med bollen vid fötterna, har bra räckvidd, snabb ner och snabb upp, har bra greppteknik och släpper få onödiga returer. Jag tycker att jag är en stabil målvakt. Det är klart att jag kan utveckla precis allt i mitt spel, och det kommer jag och Thomas (Kozma) jobba stenhårt med. Jag hörs mycket på planen och står upp för mina lagkamrater ifall det skulle vara någonting. Jag har inga problem att säga till någon om de inte gör vad de ska, jag ställer väldigt höga krav.

Vilka möjligheter ger du laget i Superettan?
- Jag har ju inte träffat laget och inte tränat med laget, men jag tycker det känns väldigt spännande med Trelleborg detta året. I min bok ska Trelleborg alltid fajtas i toppen i en sån här serie. Vi behöver ha hårt arbete, tur att bollen ska studsa rätt, men framför allt jobba stenhårt. Sen finns det motståndarlag som vill att man ska förlora matchen, men vi ska göra så många bra prestationer som vi kan under detta året.

Vad har du för förhoppningar med tiden i TFF?
- Mitt personliga mål är att hjälpa Trelleborg att spela allsvensk fotboll, sen kommer jag att vilja utvecklas så mycket som möjligt. Jag är inte här för spela i Superettan, utan jag är här för att vi ska spela i Allsvenskan.

På måndag kväll inleder TFF försäsongsträningen på Vångavallens D-plan, och då drar Hampus Nilsson för första gången på sig TFF:s träningströja.

- Det ska bli riktigt kul. Nu börjar man snart klättra på väggarna, nu vill bara man att det ska dra igång, avslutar det senaste TFF-förvärvet.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 12 januari, 2020
Kategori: A-lag