Fotograf: Eskilsminne

Thomas Kozma, 39, blir, som vi berättade i helgen, ny målvaktstränare i Trelleborgs FF under 2020. 39-åringen lämnar därmed Eskilsminne efter flera år och får äntligen verka i en elitklubb. Det var inget svårt val när TFF hörde av sig.

- För mig är TFF en allsvensk klubb, säger Kozma. Jag har vuxit upp med TFF i Allsvenskan främst och har mina minnen därifrån, så det är ett anrikt uppdrag. Sedan fick jag ett extremt gott intryck av Kristan (Haynes) och Alex (Tengryd) som jag träffade, och även Magnus som jag fick hälsat på, så det kändes bra från början. Det är inget att tveka på när man får den magkänslan.

Thomas Kozma växte upp i Stockholmsförorten Hässelby strand och spelade fotboll i Hässelby, AIK, Brommapojkarna och Ängby innan han som 20-åring flyttade till Växjö där det blev seniorlagsspel med Växjö Norra i Division två. Därefter flyttade Kozma till USA och spelade collegefotboll, innan flyttlasset gick till Australien där fotbollen kombinerades med studier.

2008 avslutade Thomas Kozma sin egen fotbollskarriär efter att ha skadat knäet allvarligt och sammanlagt opererats vid fem tillfällen. Istället blev han målvaktstränare, en karriär som inleddes i Rydsgård i Divisiom fyra, men som de senaste sex åren ägt rum i Eskilsminne i Division ett och Division två. Thomas Kozma är hemmahörande i Helsingborg tillsammans med hustru och barn sedan sju år tillbaka.

Svensk elitfotboll nådde Thomas Kozma aldrig som målvakt, men nu är han är där som målvaktstränare istället.

- Det är naturligtvis dit man strävar, säger Kozma. Jag tror inte det finns någon tränare eller spelare på denna nivå som inte vill framåt eller uppåt. Tar du en allsvensk tränare vill de säkert utomlands eller till ett större lag i Allsvenskan. Det är bara utmanande och inspirerande, en känsla som är positiv.

Är det något du har strävat efter i flera år?
- Ända sedan jag blev tränare har jag haft ett långsiktigt mål att göra det på heltid någon gång. Jag har tagit utbildningar och försökt utvecklas. Jag tror att man som tränare aldrig är färdig, jag tror inte man kan allt, utan man lär sig något var och varannan dag där ute. Strävan efter att ha det på heltid har funnits där. Jag började i division fyra, men man får börja där nere och ta sig uppåt och se hur långt det räcker.

Hur är du som tränare?
- Jag försöker vara inkluderande och vill gärna att mina målvakter tänker till vad vi gör. De måste även få vara delaktiga emellanåt i planering och att de kanske får ta fram övningar som de vill göra, allt för att skapa en tanke kring det vi gör. Inkludering tycker jag är viktigt, det är då man får utveckling.

- Sen när man är i gruppen så blir man tajta, säger Thomas Kozma. Jag har haft nära relation med målvakter tidigare, dörr och telefon finns alltid öppna för dem för att prata om allting, inte bara fotboll utan allt runt om. Som målvakt får man den möjligheten och ynnesten att jobba lite tajtare med varandra, det tycker jag är roligt och det hoppas jag kunna skapa i TFF också.

Vad har du för mål med din tränarkarriär?
- Som jag sade innan, jag tror inte någon tränare på denna nivå inte strävar efter att komma framåt och uppåt, sen vill man kanske gärna göra det på den plats där man är. Jag vill komma så långt som möjligt som tränare, gärna i TFF, och jag ser gärna att vi tar oss till Allsvenskan och når så högt i tabellen som möjligt. Den pojkdrömmen tror jag aldrig försvinner.

Thomas Kozma arbetar civilt sidan om fotbollen, och det kommer han att fortsätta med under 2020. I sitt avtal med Trelleborgs FF ingår att han ska vara med på samtliga träningar och hemmamatcher, men han säger att han säkert kommer åka med på några bortamatcher också.

Vad har du för förhoppningar med året i TFF?
- Det är att vi gör ett så bra jobb som möjligt och lyckas så väl som möjligt. Jag har inte träffat övriga tränarteamet för att prata målsättning, men jag kan väl dra till med en klyscha att vi ska hålla så många nollor som vi bara kan.

Den 13:e januari inleder TFF träningen på Vångavallens konstgräspan, och då gör Kozma sitt första träningspass med sin nya klubb.

- Det ska bli jävligt roligt. Som jag sade i början, jag är född -80 så för mig är TFF en allsvensk klubb med Tom Prahl i spetsen, så det känns stort och inspirerande. Sen ska jag inte förta något från Eskilsminne, som är en stor klubb i sig, Skånes största ungdomsförening, men TFF är större på annat sätt, avslutar Thomas Kozma.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 7 januari, 2020
Kategori: A-lag