Fotograf: Björn Sandberg

Mattias Håkansson anslöt till Trelleborgs FF inför säsongen 2016. I januari går han in på sitt femte år i TFF efter att han förlängt sitt tidigare utgående avtal med ytterligare två år.

- Jag har haft jättebra samtal med Kristian Haynes, det är väl det som har gjort att det blir förlängning, förklarar Mattias Håkansson. Vi har snackat ett par gånger och fått en bra bild av vad han vill och klubben vill. Samtidigt som jag har diskuterat med lite andra klubbar så känns det som att Haynes och Trelleborg är det som kommer bli bäst för min del.

Mattias Håkansson fick i somras besked av TFF:s dåvarande manager att han inte ingick i klubbens framtidsplaner, men efter tränarbytet i höstas har förutsättningarna ändrats för 26-åringen.

- Haynes tror ju på mig på ett helt annat sätt än vad Swärdh gjorde. Han gillar mina kvaliteter och egenskaper och värderar dem högt, så det känns som att jag får större chans att spela.

Håkansson medger samtidigt att det inte var någon självklarhet att förlänga, men efter en del funderande fram och tillbaka landade han i att en satsning tillsammans med TFF:s nya tränartrojka är det rätta för honom.

- Jag tror att det kan bli jättebra. Jag trivs och respekterar både Mange (Andersson) och Haynes, de är väldigt bra. Jag har bara hört gott om nye tränaren (Alexander Tengryd) från olika håll, även om jag aldrig träffat honom själv ännu, men med de tre tror jag att det kan bli riktigt bra.

Hur vill du att de ska använda dig på banan?
- Jag har väl sagt till dem att jag vill kriga på min kant, springa mycket upp och ner och ha hand om djupledsspelet. Jag skulle även kunna tänka mig att spela forward eller ytterforward, om man har det, och springa i djupet och vara ett ständigt hot där.

Mattias Håkansson missade hela det allsvenska året 2018 till följd av en korsbandsskada, men 2019 var han tillbaka på fotbollsplanen. Totalt blev det 22 matcher och tre mål under en förhållandevis tuff säsong för TFF i Superettan.

- Man får ju nästan bara släppa det år som har varit och ta med det positiva, säger Mattias Håkansson. Nu har vi en helt ny tränarstab med allt vad det innebär, kanske med en helt annan filosofi och helt annan fotboll. Vi får se vad det blir när vi träffas där i mitten på januari.

Hur enkelt är det att nollställa allt efter två tuffa år?
- Man har ju varit med så pass länge inom det här nu att man fått lära sig att ta med det som är positivt och det man behöver lära sig, medan resten bara är att släppa. Ju mer man tänker ju sämre blir det, så det är bara att se framåt. Det är bara full gas framåt och ta det därifrån.

Mattias Håkansson vill lyfta fram stödet som han och laget fått från alla supportrar under året. Han värdesätter det högt och säger att det är med stor glädje som han mottagit positiva kommentarer från trelleborgare på sociala medier efter att han skrivit nytt kontrakt.

- Jag har känt mig väldigt uppskattad bland supportrar, vilket gör att det känns ännu mer rätt att man har valt Trelleborg, säger Håkansson.

Vad är dina förväntningar på 2020?
- Först och främst får vi se vad vi får för trupp. Den största förhoppningen är väl att få tillbaka det gamla hederliga Trelleborg, som är ett hårt jobbande lag och där vi jobbar 200 procent för varandra och aldrig ger aldrig upp. Sedan skulle jag önska ett lite rakare spel.

Hur tror du att det kommer gå?
- Jag är helt säker på att det kommer att gå bra, jag tror vi kommer spela en attraktivare fotboll och ta betydligt mer poäng. Jag skulle inte bli förvånad om vi slutar på den över halvan, avslutar Mattias Håkansson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 29 december, 2019
Kategori: A-lag