Fotograf: Björn Sandberg

Fritiof Björkén, 28, blev TFF:s första nyförvärv inför säsongen 2020. I måndags signerade han ett treårskontrakt med Skåneklubben. Det var flera olika aspekter som lockade honom till Trelleborg.

- Det är en stor klubb med fina traditioner som alltid kan ställa ett bra lag på planen, med duktiga spelare, förklarar Björkén. Sedan har jag haft en bra kontakt med både tränare och Mattias Kronvall och den bild jag fått för hur de vill bygga det här Trelleborgslaget under Haynes ledning.

Vad är det för bild du har fått?
- Att man vill bygga ett hårt arbetande lag och skapa en vinnarkultur i klubben, träna hårt och jobba hårt för varandra.

Fritiof Björkén har jagats av TFF två gånger tidigare. Första gången när han lämnade Lunds BK för Östers IF efter 2014, och andra gången när han lämnade Östers IF för IF Brommapojkarna efter 2017. Då föll inte bitarna på plats, men nu är övergången ett faktum.

- Omständigheterna innan var inte riktigt rätt, förklarar Björkén. Trelleborg har alltid varit ett lag som jag varit intresserad av och glad att de också visat intresse för mig, så det var mer tillfälligheter att det inte blev något tidigare.

Fritiof Björkén kommer ursprungligen från Lund och inledde fotbollskarriären i LBK. Efter flera säsongers Division ett-spel med moderklubben lämnade han för Östers IF där det blev spel i både Division ett och Superettan. Inför 2018 värvades han till den allsvenska nykomlingen IF Brommapojkarna där han nu varit ordinarie under två säsonger.

Trots två raka nedflyttningar med BP upplever Björkén att han haft en fin utvecklingskurva de senaste åren.

- Det låter konstigt när man åkt ur två serier, men jag tycker ändå att det har varit en bra tid för mig. Jag tycker att jag har presterat bra, speciellt året i Allsvenskan, så jag tycker att jag har gjort bra ifrån mig, säger Björkén.

Hur är du som spelare?
- Jag är en löpstark högerback som gillar att följa med upp i anfallen, komma längs kanten. Men jag är också en spelare som tar ansvar för defensiven och kan stänga min kant. Jag är bra en mot en och är en lojal lagspelare.

Vilka mål har du med din tid i TFF?
- Det är ju så klart att det ska gå så bra som möjligt. Nu har jag skrivit på för tre år, och det är klart att man vill spela i Allsvenskan igen med Trelleborg. På sikt hoppas jag att vi kan bygga upp något så att vi kan nå dit igen.

Hur tror du att det kommer gå för TFF i år?
- Jag är jätteoptimistisk efter den bild som jag har fått av tränarteamet och spelarna som finns i truppen. Jag är optimistisk att vi ska kunna gå bra och göra något som vi kan vara nöjda med.

Björkén var i träning med Brommapojkarna under hela november, men har nu gått på ledighet, även om han håller igång på egen hand. I tisdags gick han på flyget till Sydafrika för två veckors semester. Andra veckan i januari startar träningen med hans nya klubb.

- Jag längtar till träningen ska börja och att få träffa mina lagkamrater och de andra. Det ska bli skitkul, avslutar Björkén.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 13 december, 2019
Kategori: A-lag