Fotograf: Björn Sandberg

Zoran Jovanovic har varit en av TFF:s bärande spelare under nästan tio års tid. Nu är en era över, och när laget laddar för en ny säsong i vinter så kommer det vara utan Jovanovic i truppen.

- Jag har bara bra minnen från TFF, och de sista matcherna har jag fått en varm avtackning, säger Jovanovic. Det var riktigt fint av alla fans, man känner sig ändå stolt att man har gjort något.

Zoran Jovanovic anslöt till Trelleborgs FF från moderklubben IFK Malmö inför den allsvenska säsongen 2009. Debuten i högsta serien kom under samma år och det blev totalt tolv allsvenska matcher under debutåret. Säsongen efter var på förhand tänkt som hans genombrott, men redan efter fem omgångar bröt han benet under ett träningspass på Vångavallen.

2011 var Jovanovic tillbaka på fotbollsplanen och fick värdefull speltid under en utlåning till LB07 i Division ett. 2012 återvände han till TFF och utvecklades snabbt till en nyckelspelare i Superettan. Sedan dess har han i princip varit bofast i startelvan.

- Jag är inte den spelaren som flyttar runt bara för att. Familjen och jag har trivts bra i Trelleborg och det har varit nära till släkten i Malmö. Jag har trivts bra i TFF, klubben har gett mig bra erbjudanden, de har litat på mig och visat att de vill ha mig kvar.

Hur summerar du din tid i TFF?
- Mycket lärorik. Jag kommer ihåg de första passen jag gjorde med Trelleborg, jag fick träna själv vid sidan om. Tom Prahl satte mig en mot en för att träna defensiven, han ville jag skulle bli bra defensivt. Vi höll på så i två veckor. Jag trodde själv att jag kunde allt om fotboll, men Tom lärde mig massor.

Zoran Jovanovic har hunnit med 206 matcher och 47 mål under sina tio säsonger i TFF-tröjan. Han har många fina minnen att lyfta fram från denna tid, men när han ombeds att lyfta fram det främsta så tvekar han inte särskilt länge.

- Det är nog när Tom och Affe (Alf Westerberg) kallade på mig mot MFF borta 2009, debuten på Swedbank stadion. Jag fick hoppa in i den 67:e minuten och det var min allsvenska debut. Det var underbart att få göra det på en sådan arena och mot MFF. Det var ett stort ögonblick som jag aldrig kommer glömma, säger Jovanovic, som är uppvuxen i Malmö och fick sin fotbollsfostran hos MFF:s gamla lokalrival IFK Malmö.

Hur har det varit att leva som elitspelare?
- Jag har alltid trott, innan jag kom till Trelleborg, att det skulle vara riktigt tufft att vara elitspelare, men jag kan säga att det är ren lyx. Man tränar på morgonen och sen har man hela dagen framför sig, så man har mycket tid. Det är lyxigt att vara heltidsfotbollsspelare, det är det absolut. Det är väldigt lyxigt.

TFF har verkligen gått som en bergochdalbana under Jovanovic år i klubben. Han har upplevt en femteplats i Allsvenskan, två degraderingar från samma serie, en degradering från Superettan, bottenstrid i Division ett södra, serieseger i Division ett södra och avancemang till Allsvenskan.

- Det har varit tuffa år både för klubben och alla runt omkring. Ett tag bytte vi spelare varje säsong, men sen fick vi grepp om det och gjorde bra värvningar, så det var riktigt skönt att det vände.

Vad säger du själv om dina insatser under dina år i TFF?
- Det är svårt att säga själv, men jag tycker att jag visat mina kvaliteter på Vångavallen, det tycker jag absolut. Både offensivt och defensivt har jag alltid jobbat hårt för laget. Framåt har jag gjort mina poäng, det är det jag är bra på. Jag tycker att jag har gjort många bra år i Trelleborg.

Nu väntar emellertid nya utmaningar för Zoran Jovanovic på fotbollsplanen. Han har skrivit på ett treårsavtal med den storsatsande Division två-nykomlingen Österlen FF. Redan under måndagskvällen gör han sin första träning med sin nya klubb.

- Det är spännande att komma till ett nytt lag, det är inte varje gång jag kommer till ett nytt lag. Jag tror att jag behöver detta. Det ska bli kul att göra något nytt.

I Österlen FF finns den tidigare TFF-spelaren Robin Jacobsson och under det gångna året har både Merlin Nuhanovic och Noah Christoffersson varit utlånade till ÖFF från TFF. I förra veckan skrev en annan TFF-bekanting, Furkan Motori, på för klubben.

- Jag kontaktade Furkan och fick honom på dessa tankarna, säger Jovanovic med ett leende. Sen skötte klubben det mesta.

Hur har reaktionerna varit på att du lämnar TFF?
- Jag har fått många sms och meddelanden. Det är många som tycker det är tråkigt, men samtidigt förstår många. Jag var bestämd med Kronvall och klubben att jag ville prova på något nytt och de accepterade det. Vi är fortfarande bra kompisar, men jag är inte ung längre, så det var dags och det förstår många.

Zoran Jovanovic kommer att bo kvar med familjen i Trelleborg, och åttaårige sonen, Milan, återfinns i TFF:s pojklag. Till träningarna i Skillinge kommer han att samåka med Furkan Motori. Det råder inga tvivel om att vi kommer att få se Zoran Jovanovic på Vångavallen även 2020, om än inte på planen.

- Jag kommer att följa dem, absolut, konstaterar Jovanovic. Jag har många kompisar där, inte bara i laget, utan man känner alla som jobbar där, så det är klart jag hoppas att det kommer gå bra. Jag kommer vara på Vångavallen. Nu när Haynes är tränare så kommer jag nog vara där ännu mer, jag hoppas han lyckas och får ordning på det.

Hur kommer det att gå för TFF?
- Det är svårt att säga efter två tunga år. Vi har försökt spela en fotboll som inte är TFF, så jag hoppas att Haynes får tillbaka TFF-andan. Kämpaglöden har saknats i två år, och det hoppas jag han kan ordna först och främst, säger Jovanovic och pausar innan han fortsätter.

- TFF har aldrig varit ett lag som behöver värva hur många som helst, utan det är just kämpainstinkten som vi har stått för. Jag tror att Haynes kommer göra ett bra jobb där, för han är en TFF:are och han kommer att få tillbaka det som saknats.

Förhoppningsvis blir 2020 ett framgångsrikt TFF-år, men det blir utan Zoran Jovanovic i laget efter tio säsonger, 206 matcher och 47 mål. Tack för allt, Zoran!


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 18 november, 2019
Kategori: A-lag