Fotograf: Björn Sandberg

Redan i de två sista omgångarna av Superettan 2019 stod Kristian Haynes som huvudansvarig tränare vid sidlinjen. När TFF nu laddar inför ett nytt fotbollsår har Kristian Haynes blivit en permanent lösning på huvudtränarposten.

- Jag är väldigt stolt och glad över att jag får fortsatt förtroende från styrelsen att leda laget, säger Kristian Haynes.

TFF-legendaren, med 386 matcher som spelare för klubben, har haft en ambition under flera år att bli tränare på elitnivå. Sedan spelarkarriären nådde sin ändpunkt 2017 har han verkat som assisterande tränare i TFF, men nu är det dags att bära huvudansvaret, och han drivs av utmaningen.

2019 har understundom varit en tuff säsong för laget, som under större delen av säsongen parkerat på den nedre halvan av tabellen. Efter sista omgången mot GAIS har både spelare och ledare kunnat pusta ut och gå på semester.

- Det är väl en skön känsla på något sätt när man inte når de resultat som man förväntat sig, säger Haynes. Det blev en lång säsong in på mållinjen, men med distans till det idag så känns det skönt att vi kunde avsluta på egen kraft och ro det i hamn.

TFF visste inför den sista omgången att det skulle räcka med en poäng på Gamla Ullevi för att säkra nytt kontrakt. Matchen slutade just oavgjort, 0-0, och säsongen var till ända.

- Vi hade det i egna händer och det hade varit jobbigare om vi inte hade haft det. Det var upp till oss själva att städa av det. Det kändes ändå bra att åka från Göteborg med en lättnadskänsla, trots att vi stod inför en tuff utmaning med tryck på oss och många avbräck.

Med tanke på att klubben föll ur Superettan förra gången man trillat ur Allsvenskan så var det många TFF-sympatisörer som kände nervositet inför avslutningen.

- Det var skönt att se glädjen i spelarna, säger Haynes. Man vill inte vara med och spela ur en klubb, när man varit där är det ingen höjdare. Vi klarade det, vi hade inga andra tankar utan vi skulle bara ro det i hamn.

Kristian Haynes var med som spelare när TFF degraderades från Superettan 2012 efter att året innan trillat ur Allsvenskan. Är det något han har lärt sig från den säsongen så är det att man måste vara beredd på att serien är tuff, även om man på förhand är tippad i toppen.

- Får man inte med sig något som bryter den negativa känslan från året innan så har man inte så mycket marginaler med sig, då blir det ett stressmoment med både en yttre och inre påverkan.

Den negativa känslan kunde märkas på spelarna även under den här hösten. TFF vann två raka matcher i början på september, men var sedan segerlöst under de sju sista omgångarna.

- Vi hade svårt att hitta flow i spelet, det trillade aldrig riktigt över på den positiva kanten även om det fanns positiva stunder. Vi försökte hitta det och rida på det, men vi fick aldrig riktigt arbetsro och stabilitet i våra prestationer. Några lag knep poäng på slutet, och det kändes som att det grinade oss illa.

Vad har varit positivt i år?
- Nu i efterhand kan vi konstatera att vi fick presentera rätt mycket unga spelare, vilket också gav oss en utmärkelse. Det har också varit vår ambition att vara en klubb som har utrymme att släppa fram lite talanger. Att vi hamnar på andra plats är ändå ett tecken som jag vill lyfta som positivt, säger Haynes innan han fortsätter:

- Annars ser jag alla år som positiva i någon mån, det här året har gjort spelarna klokare och bättre erfarenhetsmässigt som individer. Man ska gå igenom både positivt och negativt i karriären, och det är säkert något spelarna kommer kunna dra nytta av.

Nu är truppen träningsledig fram till den andra december, då spelarna träffas på Vångavallen igen. En del spelare har redan lämnat med vetskapen om att nya utmaningar väntar runt hörnet, men runt andra spelare är det fortsatt frågetecken.

- Det kommer att ske en ganska kraftig rockad utifrån att det har varit en stor trupp i år, säger Haynes. Det kommer att ske förändringar i truppbygget utifrån att avtal går ut. Numerärt blir det nog en ganska normal process, för vi har varit en stor trupp i år.

Flera gånger under hösten har truppen varit så pass stor att friska spelare fått hållas utanför matchtruppen.

- Jag har lärt mig att ekvationen aldrig får vara minus i en trupp, det vill säga att man har exempelvis elva på banan och tolv vid sidan. Det skapar problem, för det blir svårare att få ihop gruppen och det blir svårare att få alla att dra åt samma håll. Man måste vara nära sin konkurrent, är man inte det så får man en släpvagn på tåget, säger Haynes, och antyder möjligen en bantad numerär till nästa år.

Säsongen 2020 blir Kristian Haynes första som huvudansvarig tränare. Först väntar emellertid ett hårt arbete i vinter.

- Vi ska ta tillbaka vår identitet och bygga ett lag som är starka tillsammans och som är beredda att ge allt som grupp, säger Kristian Haynes.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 16 november, 2019
Kategori: A-lag