Fotograf: Björn Sandberg

Seriespelet är över för i år för TFF:s P19. Laget uppnådde sin målsättning att kvalificera sig för P19-Allsvenskan även till 2020. Under höstens nedflyttningsserie säkrades kontraktet redan med två omgångar kvar. Nu är det en till stora delar ny grupp som ska representera laget det kommande året.

Förra helgen avverkades säsongens sista match när man gästade Örgryte IS på bortaplan. TFF fick en tuff start med underläge redan efter en minut. Gästerna tog sig dock tillbaka i matchen flera gånger, även om det inte räckte för poäng. Slutresultatet skrevs till 4-3.

- Det kändes lite avslaget eftersom inget av lagen hade något att spela för, resonerar tränaren Jimmi Olsson. Vårt kontrakt säkrades omgången innan och Örgryte var klart sedan tidigare. Det enda vi stred om var vem som skulle bli trea.

I och med Örgryte-matchen har nu flera spelare gjort sin sista match i P19 eftersom de nästa år är för gamla för att spela juniorlagsfotboll. Sju spelare beräknas lämna, men det hör till vanligheterna i de här åldersgrupperna att trupperna förändras mycket mellan åren.

- Det tar alltid lite tid att få in allt det som vi pratar om, men jag tycker att det har funkat bra. Det är bra killar och det roliga är att de vill träna och utvecklas, säger Olsson och fortsätter.

- Vi har utvecklat vårt spel och även individuellt. Det kan vara svårt att förstå när man ser det varje vecka, men när man funderar på hur det såg ut i våras och när man tittar på inspelade matcher så tycker jag att många har tagit stora kliv både som spelare och personer.

Värt att notera är att såväl Erik Rasmusson som Jacob Christiansson tecknat lärlingskontrakt med A-laget under säsongen. Den förstnämnde har även representerat det svenska P18-landslaget i år och gjorde under söndagen debut i Superettan borta mot GAIS. 

Vårsäsongen var dessvärre inte tillräckligt starkt för att laget, i likhet med 2018, skulle kvalificera sig för höstens slutspelsserie. Istället blev det en placering på den nedre halvan av tabellen och en plats i höstens nedflyttningsserie.

- Jag känner lite besvikelse utifrån resultaten, det har inte varit så bra som vi på förhand trodde och förväntade oss, säger Jimmi Olsson. Vi hade en tuff vår med en del skador på viktiga spelare, vilket så klart spelat in. Vi har snurrat runt på mycket folk på grund av skador och en jämn grupp, ifjol hade vi mer en starkare startelva som vi kunde hålla intakt över tid. Jag tror kontinuitet och ett bra försvarsspel är viktigt, och där har vi tvingats snurra runt på många backlinjespelare.

Väl i nedflyttningsserien under hösten säkrade dock laget kontraktet till nästa års P19 Allsvenskan Södra. Slutligen blev det en fjärdeplats i sjulagsserien, med tre poäng tillgodo på nedflyttade Åtvidabergs FF.

- Vi var väl ganska övertygade om att lösa detta ändå, att fixa kontraktet och stanna kvar, säger Jimmi Olsson. Vi fick dock en tuff start här också, där vi släppte in många enkla mål och hade många spelare borta. Det var en tuff period i mitten på augusti där vi förlorade onödiga matcher, och plötsligt var vi inne i bottenstriden.

- Det blir annat att spela med kniven mot strupen. Även om det är jobbigt så tror jag ändå att spelarna lärt sig något av att handskas med kniven mot strupen. Vi gjorde en bra uppryckning på slutet och vann matcherna mot lagen som låg under oss, och till sist klarade vi kontraktet med två omgångar kvar. Det var mer lättnad än lycka.

På söndag spelar TFF första matchen i vinterns Ligacupen när man gästar Bjärreds IF borta. Matchen blir den första för den nya P19-gruppen, efter att 00:orna lämnat och yngre spelare fyllt på från P17.

- Det är en spännande tid nu. Det blir roligt att se de nya spelarna och få ihop en ny grupp och sätta tankar inför framtiden, avslutar Jimmi Olsson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 4 november, 2019
Kategori: A-lag