Fotograf: Christer Thorell

Det har varit en berg- och dalbana, Superettan 2019. Men i säsongens sista match, borta mot GAIS på Gamla Ullevi, tog Trelleborgs FF en poäng - och säkrade kontraktet på egen hand.

Det blir Superettan även 2020 på Vångavallen i Trelleborg.

GAIS - Trelleborgs FF slutade mållöst 0-0 - ett resultat som också betyder att även GAIS klarar kontraktet.

Samtidigt körde räddningsplankan Östers IF över IK Frej på Myresjöhus Arena.

- Jättebra - allting är just nu jättebra. Det är lättat och skön stämning. Det har varit ångestladdat, svårt att hålla masken och tuffa veckor med allt vad det inneburit. Verkligheten har varit nära - men nu har vi fixat kontraktet och det är jätteskönt, säger en lättad Kristian Haynes efter matchen.

På ett grått och regntungt Gamla Ullevi var det ångestladdat inför matchen. Med risk för kval och massor av skador och jobbiga avstängningar.

Precis innan avfärd mot Göteborg på söndagen ringde Andreas Larsen tränare Kristian Haynes och berättade att han fått ryggskott. Därmed fick Merlin Nuhanovic ringas in som reserv och väl uppe i Göteborg konstaterade man snabbt att Andreas inte kunde stå.

Då fick Philip Mårtensson chansen - och tog den, samt alla bollar. Han höll nollan med en helt nykomponerad backlinje framför sig. Han blev också utsedd till matchens lirare i gästande Trelleborgs FF.

- Vi har lappat ihop det som fanns. Det var lite jobbigt och vi tvingades göra fem förändringar i startelvan inför matchen, sen jobbar vi ihop oss som ett lag och säkrar kontraktet.

- De som kommer in och spelar gör det helt fantastiskt bra. Albin Nilsson går in och gör en bra match, Anton Tideman är nästan bättre idag och Niklas Vesterlund med ett ont knä. Lägg då till Philip Mårtensson i målet. Jag är jätteimponerad av grabbarna som visar Blå som stål och ger allt för TFF.

Båda lagen hade lägen för mål, med vars en ribbträff bland annat - men matchen slutade 0-0. 0-0 mycket tack vare en bra matchplan och ett starkt kollektiv.

- Idag funkade allting jättebra, med en matchplan som satt, där vi skulle stoppa deras anstormning. Det är ju imponerande hur vi löser detta. Känner enorm glädje och kollektivt är vi där precis hela vägen.

Det var inte bara laget som Kristian Haynes ville hylla efter matchen - utan även alla supportrar som var på Gamla Ullevi och visade sitt stöd.

- Fantastiskt stöd av True Blues, en härlig uppslutning och oerhört skönt att ge något tillbaka.

För exakt sju år sedan trillade Trelleborgs FF ut ur Superettan efter att året innan legat i Allsvenskan. Denna gången räddades kontraktet i Superettan - en karusell som denna gången stannade i tid.

- En turbulent säsong 2019, med allt som hänt och så. Vi stannar inte på Liseberg och åker fler karuseller - utan vi åker hem direkt nu och käkar och pustar ut.

- Vi tar lärdom av detta året, åker hem och gör om - men framförallt gör det rätt. Det med start imorgon. 

Trelleborgs FF slutar på elfte plats i Superettan 2019.

Erik Rasmusson som blev inbytt i den 87e minuten gjorde debut på söndagen.

Startuppställning:

Philip Mårtensson - Jakob Glasberg, Niklas Vesterlund, Anton Tideman, Albin Nilsson (ut 87) - Oscar Johansson, Christian Thobo Køhler, Zoran Jovanovic (ut 68), Erik Andersson - Fatawu Safiu, Mattias Håkansson (ut 70).

Avbytare:

Merlin Nuhanovic, Salif Camara Jönsson (in 68), André Reinholdsson, Henrik Johansson, Haris Brkic (in 70), Dennis Antwi, Erik Rasmusson (in 87).


Skribent: Björn Sandberg
Publicerad: 3 november, 2019
Kategori: A-lag