Fotograf: Björn Sandberg

Kristian Haynes är ny huvudansvarig tränare i Trelleborgs FF efter att Peter Swärdh lämnat klubben i måndags. Med endast halvannan vecka kvar till Superettans sista omgång är det ont om tid att göra några större förändringar. Nu handlar det mest om att ingjuta mod.

- Vi har allt i egna händer, det är det som är det positiva i detta, säger Kristian Haynes. Vi äger mandat att påverka vår egen situation.

Kristian Haynes har arbetat nära Peter Swärdh och övriga tränarteamet under hela säsongen, vilket gör att han känner ett visst vemod att Swärdh lämnat.

- Jag känner den yttersta respekt för Peter och hans insats Trelleborgs FF, utifrån vårt arbete tillsammans som kollegor och människor. Vi har fått mycket på plats och han har varit väldigt trevlig att arbeta med. Någonstans i allt detta får jag också respektera klubbens beslut. Jag har tackat ja att ta över eftersom jag har en tro på att vi ska lösa den här situationen som vi står inför.

Det här är andra gången på mindre än ett år som Kristian Haynes får hoppa in som ansvarig för A-laget. Senaste gången var efter förra säsongen innan det att Peter Swärdh anställdes. Dessutom har Haynes varit ansvarig för U21-laget under säsongen, och han har tidigare även ansvarat för U19 i perioder. Rollen som huvudansvarig tränare är således inte helt ny.

- Det här blir ändå ganska nytt nu då det är lite skarpare läge här, resonerar Haynes. Det är skillnad på det jag kommer ifrån tidigare, det är inget resultatkrav i U21 och inte på samma sätt i U19, så det här blir första gången på riktigt på något sätt.

TFF-truppen har så här långt haft en något udda träningsvecka då man valde att spela paddel under tisdagens träningspass. Detta eftersom man såg det som en möjlighet att komma ifrån det vardagliga och svetsa samman gruppen i en annan miljö. Under torsdag och fredag väntar fotbollspass inför lördagens match mot Jönköping.

Hur mycket kan du förändra?
- Vi har några saker som vi måste åtgärda som vi har valt att koncentrera det till. Det är inga större drag utan några tydliga och enkla punkter utifrån hur det har sett ut. Det är i slutet på säsongen och spelarna är inte mottagliga för någon typ av djup, utan det ska vara väldigt tydligt och lättförståeligt för spelarna vad vi vill åt.

- Sen vill jag inte gå in mer på vad vi ska göra, för det kanske ligger oss i fatet i matchen om det kommer ut. Men vi ska ingjuta mod, släppa det vi haft bakom oss och blick framåt mot de möjligheter vi har.

TFF har i skrivande stund fem poäng tillgodo på IF Brommapojkarna på kvalplatsen. Två matcher återstår. Inför lördagens möte med Jönköpings Södra på Vångavallen innebär det således att TFF kan bli klart för Superettan 2020 vid seger.

- Vi äger själva situationen och jag känner trygghet över det, säger Kristian Haynes. Vi ska maximera prestationen, det är vad det handlar om. Nu vill jag se hur bra spelarna är, jag vet att det finns där, och vi vill ha fram så mycket som möjligt av det.

Med endast två omgångar kvar är det hårt jobb som gäller för att klara nytt kontrakt.

- Jag har själv varit spelare i denna situation, och jag vet att man inte får någonting gratis. Det gäller att jobba hårt. Vi i Trelleborgs FF älskar utmaningar, jag har blivit fostrad i det, avslutar Haynes.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 23 oktober, 2019
Kategori: A-lag