Fotograf: Björn Sandberg

TFF:s debutsäsong i Division ett har nått sitt slut. Efter att laget tre säsonger i följd varit närmast överlägset har prestationerna i år varit mer pendlande. Till sist landade damerna på en stabil sjätteplats.

- Vårt mål har inte varit att springa och vinna Division ett i år, utan målet har varit att vi ska etablera oss, berättar huvudtränare Hans Malmgren. Det är kanske inte så bra att springa rakt igenom alla serier heller, för då får man kanske plötsligt en käftsmäll.

TFF inledde säsongen starkt med två raka segrar. I omgång tre blev man totalt överkört med 7-1 borta mot Hammenhög, och sedan har prestationerna och resultaten gått upp och ner under året. Laget har varit hårt ansatt av skador, och i vissa matcher har Hans Malmgren inte ens fått ihop en full matchtrupp.

- Det har varit ett tufft men lärorikt år för framför allt många av de här yngre tjejerna, säger Malmgren. Det är inte så himla lätt som många tror, för den här Division ett-serien är rätt bra.

Hade ni trott på toppstrid i år igen?
- Toppstrid hade vi inte trott på, men vi hade väl hoppats på att vara med på den övre halvan. Nu blev vi sexa och hamnade i mitten istället. Vi slutade på 27 poäng, och jag trodde på förhand att vi skulle landa på 30 i alla fall. Men det viktiga var att etablera oss i ettan det här året.

Vad är det som har saknats?
- Vi har saknat skärpan i bägge straffområdena, men mellan straffområdena har vi spelat rätt bra. Vi har saknat målgörare och släppt in för billiga mål. Sen krävs det lite mer rutin när vi möter flera av topplagen, de har haft fler spelare som spelat på denna nivå innan.

- Sen är det vissa individuella som har gjort det fantastiskt bra. Ett exempel är Ebba Jahnfors och hennes utveckling under det här året. Hon var en tjej som kom hit som rätt tillbakadragen, men hon har fått blomma ut och ta för sig. Hon är inte så tystlåten längre, utan hon är kaxig på rätt sätt.

Tidigare år har det gått som på räls. Hur har laget hanterat den motgång ni haft understundom i år?
- Jag känner väl ändå att de har tacklat det rätt bra. Vi har från början varit medvetna om att det skulle blir betydligt tuffare i år, för det här är betydligt högre kvalitet. I Division två ifjol så var där många lag med spelare som var betydligt sämre, men här i Division ett har lagen betydligt jämnare trupper och höge kvalitet.

Är du nöjd med en sjätteplats?
- Nöjd blir man väl egentligen aldrig, men jag trodde att vi skulle kunna ha några poäng till, men tyvärr ville det sig inte riktigt. Jag känner att vi har haft stolpe ut i vissa matcher, matcher där vi har gjort det bra men inte fått till de sista bitarna. Jag är inte direkt missnöjd med att hamna sexa, men jag är missnöjd med att vi inte tog lite fler poäng.

Efter en säsong där laget har pendlat mycket i prestation, och med två tuffa nederlag i slutet på säsongen, så var det skönt att gå till vinteruppehåll med en seger i ryggen. Sista omgångens seger mot IS Halmia på bortaplan gav laget en fin avslutning på säsongen.

- Jag tror att det var jäkligt viktigt för tjejerna att få avsluta med känslan av en vinst. Vi började tidigt i våras med en vinst och vi ville avsluta med en vinst nu. Det syntes på tjejerna efter matchen, det var väldigt goda miner och nöjd stämning, avslutar Hans Malmgren.

Laget tränar under tisdag och torsdag denna vecka, därefter väntar tre veckors uppehåll innan tjejerna kör igång med lite lätt träning i början på november.

Hans Malmgrens kontrakt går ut i höst, och ännu är det inte klart vem som kommer att träna laget kommande år. Malmgren är dock positiv till en fortsättning och han har påbörjat en dialog med Mattias Kronvall.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 7 oktober, 2019
Kategori: A-lag