Fotograf: Björn Sandberg

- Peter (Swärdh) frågade helt random om min mejladress, sen fick jag plötsligt en kallelse till landslaget på min mejl, förklarar Isak Jönsson. Det kom som en chock.

För lite mer än ett år sedan spelade Isak Jönsson Division två-fotboll med BK Olympic. Nu har försvararen hunnit representera Trelleborgs FF i både Allsvenskan och Superettan, och snart gör han debut i det svenska U20-landslaget.

- Det känns ju riktigt bra, även om det är lite surrealistiskt fortfarande, säger Jönsson. Jag greppar fortfarande inte riktigt att jag är fotbollsproffs, och nu är jag uttagen i landslaget också.

Har du funderat något på landslagsspel tidigare?
- Inte direkt, det har alltid känts som att det inte varit inom räckhåll eftersom att jag inte spelat i en storklubb.

Isak Jönsson är nu uttagen till en trenationsturnering med Sveriges U20-landslag. Turneringen kommer att äga rum på Marbella med start nästa vecka. Först möter Sverige Frankrike den 12:e oktober och sedermera Frankrike den 14:e oktober.

- Att jag blir uttagen är ett tecken på att jag har jobbat hårt. Det kommer vara lite som en dröm som går i uppfyllelse att spela för Blågult.

Isak Jönsson debuterade för Trelleborgs FF i Allsvenskan i augusti förra året, och han tog snabbt en ordinarie plats i backlinjen efter ankomsten från BK Olympic. I år har han startat 20 av 26 matcher.

- Resultaten har ju inte varit de roligaste i år, men jag känner ändå att man växer in i det mer och mer rent spelmässigt. Man blir mer van vid att spela på en så hög nivå.

Är det något särskilt du har utvecklat?
- Lite teknikmässigt och passningsmässigt. Innan jag kom till Trelleborg så var jag väldigt stressad med boll, men jag har jobbat på det med Haynes (Kristian) och ”Mange” (Magnus Andersson), så nu är jag mer säker med boll. Det var den saken jag behövde utveckla mest för att ta mig själv till en högre nivå.

Flera matcher i år ha dock Isak Jönsson fått spela till höger i TFF:s backlinje. Högerbacken är inte hans favoritposition, men han tycker ändå att det har fungerat bra. 

- Jag ser det mer som att om jag spelar högerback så måste jag använda mig av saker som jag inte kan göra som mittback, och det kan göra att mitt mittbacksspel på sikt blir bättre. Även om man inte är helt bekväm där så får man se det positiva som det kan ge mig.

TFF har inför helgens omgång tre raka förluster i Superettan. På söndag kommer IK Brage till Vångavallen, och då gäller det att komma upp på hästen igen.

- Vi har rätt tuffa matcher kvar mot J-Södra och Brage, men det är nu i slutet som allt kan hända. Det är lika svårt för dem att möta lagen längst ner som det är för oss att möta dem längst upp. Vi får en underdogposition, och den ska man aldrig underskatta.

Matchen mot Brage på söndag blir också den sista innan landslagsuppehållet. För Isak Jönsson finns det mycket att se fram emot den närmaste tiden, och det stärker honom.

- Man växer ju och får mer självförtroende av att bli uttagen i landslaget, men det är viktigt att man inte flyger iväg. Det är bara kul att sånt händer, och förhoppningsvis händer det i framtiden också, avslutar Isak Jönsson.

Även TFF:s mittback Hugo Andersson har blivit uttagen till det svenska landslaget under kommande uppehåll. 20-åringen representerar U21 i EM-kvalmatcherna mot Island och Luxemburg. 


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 3 oktober, 2019
Kategori: A-lag