Fotograf: Privat

Han har bara hunnit fylla 14 år, men trots det är det en minst sagt händelserik fotbollstillvaro för Alexander Hughes. Mittfältaren, som tillhör TFF:s P14, har tidigare varit och provtränat med klubbar utomlands och i veckan kom han hem från en landslagssamling med Chiles U15.

- För mig kändes det jättebra, säger Alexander Hughes. Jag har ända sedan jag var liten velat spela för Chiles landslag. Det kändes jättebra att bli kallad ända från Sverige och att få åka till Chile och spela med landslaget.

Alexander, eller Alexi som han kallas, är uppvuxen i Sverige men båda hans föräldrar kommer från Chile. När det chilenska landslaget hörde av sig, var han snabb med att ansöka om chilenskt medborgarskap.

Under hela fem veckor han har befunnit sig med landslaget i Chiles huvudstad Santiago. Mest har det handlat om träning, men även tre träningsmatcher har avverkats. Två mot Brasilien, och en mot det chilenska klubblaget Cobresals U16-lag.

- Jag har fått uppleva ganska många saker, berättar Hughes. Det är en helt annan fotboll jämfört med här i Sverige, en väldigt stor skillnad mot Europa, mycket snabbare fotboll och det är bättre kvalitet.

Alexander Hughes blev utan speltid i båda mötena med Brasilien, men mot Cobresal byttes han in med 30 minuter kvar och avgjorde då matchen till Chiles favör med sitt 2-1-mål. Det blev med andra ord en härlig debut i landslagströjan.

- Jag fick bollen och lade den ganska hårt i nättaket. Den gick över målvakten, även om den nuddade lite, men den var ganska hård så han kunde inte hålla den. Det spreds bara bra energi i kroppen när jag gjorde målet.

Alexander Hughes inledde fotbollskarriären i Oxie-klubben BK Vången. Därefter har han representerat såväl MFF som LB07 i Malmöfotbollen, innan han anslöt till Trelleborgs FF inför den här säsongen. Han ångrar inte sin flytt till Trelleborg.

- Jag trivs faktiskt jättebra. Jag har blivit bra kompis med ganska många, och jag kände ett par killar sedan innan, så för mig var det inga större problem att komma in i laget, jag gjorde det ganska snabbt.

Vad betyder fotbollen för dig?
- Fotbollen betyder allt för mig. Det har den gjort ända sedan jag började spela fotboll som tre år gammal, tack vare min pappa och morfar. Min morfar gick bort för inte så länge sedan, så just nu ger jag allt för honom, han var alltid med mig, så just nu spelar jag fotboll för honom.

Alexander Hughes drömmer om att få spela i någon av de stora ligorna i Europa. Förra året fick han möjligheten att provträna med den portugisiska storklubben Sporting Lissabon, och enligt Hughes själv så är det på gång med fler provspel i Europa. Det är en minst sagt händelserik tillvaro för 14-åringen, men han tar det med ro.

- För mig känns det jättebra, desto mer fotboll jag får spela desto gladare blir jag. Jag känner mig i väldigt bra form, så det känns bara bra.

Nu är Alexander Hughes tillbaka i vardagen i hemmet i Oxie och på Vångavallens träningsplaner. Han har blivit rikare på erfarenhet efter fem veckor med landslaget i Chile. Förhoppningen är så klart att bli uttagen på nytt. På hemmaplan tillhör han fortfarande TFF:s P14, men inom den närmaste tiden kommer han att träna med P15-laget, och kanske blir han kvar hos den ett år äldre gruppen.

- I höst hoppas jag på att bli uppflyttad. Mina drömmar för framtiden är att spela för Real Madrid, avslutar Alexander ”Alexi” Hughes.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 8 september, 2019
Kategori: A-lag