Fotograf: Björn Sandberg

Han gjorde debut i Superettan i april 2016 i samband med ett kort inhopp borta mot Halmstads BK. Nu knappt tre och ett halvt år senare är Hugo Andersson tillbaka på Superettanscenen efter en lång period av skadefrånvaro. I söndags fick 21-åringen ett 20 minuter långt inhopp mot Västerås SK.

- Jättekul så klart, jag har väntat på det länge, säger Hugo Andersson. Jag har jobbat hårt under lång tid för att komma tillbaka, så det är skönt att äntligen få göra det.

Det var i den 72:a matchminuten som Hugo Andersson bytte av Mattias Håkansson på högerkanten. Andersson har suttit på bänken i flera matcher under sensommaren, men det var först nu alltså som han fick äntra planen.

Blev du förvånad att du fick hoppa in?
- Förvånad vet jag inte, men att det ändå var så tidigt in i matchen och att det var första bytet var ändå lite förvånande. Samtidigt har det varit på G i andra matcher att jag skulle hoppa in utan att det har blivit av, så det var skönt att det blev av denna gången.

Hur tyckte du att det gick?
- Det kändes ändå bra sett till förutsättningarna, fortsätter Hugo Andersson. Det blev ganska mycket försvar, jag hade några bolltouch och gjorde det jag skulle med dem.

Hugo Andersson flyttades upp från TFF:s ungdomsverksamhet i december 2016 när han signerade sitt första A-kontrakt. Han fick förhållandevis mycket speltid under försäsongen 2017 och presterade på en bra nivå, men i träningsmatchen borta mot Halmstads BK inför serien drog han av korsbandet, och sedan har han befunnit sig i skademörker. Sedan i början på sommaren tränar han för fullt.

- Det har känts väldigt bra sedan jag kom tillbaka från sommaruppehållet. Jag har egentligen presterat i U21 och i träning på ett bra sätt. Känslan är att jag har närmat mig gradvis, även om det är tuff konkurrens så klart, men det har känts väldigt bra.

Är du tillbaka på samma nivå som när du senast var helt skadefri?
- Det kan man väl säga. Många grejer har jag även förbättrat, fysiskt och mentalt är jag starkare, sen har man fått lite erfarenhet även om man inte spelat, då man varit med vid sidan om laget. Tekniken har jag också kunnat jobba med under tiden, för jag har inte varit jätteskadad hela tiden, så på så vis känner jag att jag är bättre än innan jag skadade mig.

Hur ser du på dina möjligheter att slå dig in i laget på allvar?
- De ser jag som bra om jag fortsätter att prestera på träningar, i U21 och när jag får hoppa in. Även om det är tuff konkurrens, så finns det chanser.

Hur var känslan att vinna senast?
- Det är skönt, speciellt med tanke på hur det ser ut i tabellen. Det var en viktig seger, och det var skönt att vi inte åkte på någon skit i slutet på matchen även om det blev tajt.

Sedan i vintras är Hugo Andersson dock inte ensam om att heta Hugo Andersson i TFF-truppen. Efter att mittbackslånet från Malmö FF anslutit, har Vellingesonen en äkta namne i laget, vilket inte alltid är så lätt för lagkamraterna.

- Det blir lite svårt ibland, så ibland är man Vellinge-Hugo och ibland lille-Hugo, även om jag är äldre än honom. Jag har spelat mot honom lite i ungdomen, så jag har känt till honom, och det är kul att vi spelar tillsammans nu.

Vad är ditt personliga mål med hösten?
- Det är väl att få spela så mycket som möjligt och fortsätta vara skadefri. Jag har kommit in mitt i denna säsongen, så man får ta denna säsongen för vad den är. Nästa säsong får jag satsa för fullt, då får man en hel försäsong för att konkurrera på riktigt, avslutar Andersson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 4 september, 2019
Kategori: A-lag