Fotograf: Björn Sandberg

Under sommarens transferfönster har TFF varit en av Superettans mest aktiva klubbar. Fyra nyförvärv har anslutit, två egna produkter har flyttats upp från ungdomssidan och två spelare har lämnat. Under förra veckan stängde fönstret, och för klubbens manager Peter Swärdh har det varit full fart in i det sista.

- Vi har försökt ha fokus både på kort och lång sikt i rekryteringarna, säger TFF:s manager. De spelare vi har rekryterat är framtidsspelare, det finns mer potential i dem. Gällande positioner så har vi varit tydliga med att vi vill förstärka med en innerback, central mittfältare och med en forward.

- Samtidig har vi varit beredda på att ersätta om vi tappar någon, där både Nebiyou (Perry) och Felix (Hörberg) lämnade och vi fick in Henrik (Johansson) som ersättare. Vi har också lånat vidare Noah Christoffersson till Eskilsminne, där han gör väldigt bra ifrån sig.

Mittbacken Bozidar Velickovic har hämtats in från FC Vozdovac, innermittfältaren Christian Thobo Köhler från FC Helsingör, yttermittfältaren Henrik Johansson från Brentford FC och anfallaren Fatawu Safiu från Asante Kotoko. På motsatt håll har Nebiyou Perry och Felix Hörberg lämnat för Östersunds FK.

Utöver de fyra nyförvärven utifrån så har två talanger lyfts upp från P19-laget. Erik Rasmusson och Jacob Christiansen har varit i träning med A-truppen större delen av sommaren, och belönades för cirka en månad sedan med varsitt lärlingskontrakt. Tanken är att de ska träna permanent med A-laget, men även vara tillgängliga för matchspel i P19 och U21.

Hur ser strategin ut gällande nyförvärv?
- Man kan säga att fokusområdet är sydvästra Skåne, med Malmö och Trelleborg som det naturliga upptagningsområdet. Vi tycker även att Själland och Köpenhamn är spännande områden. Där finns det många bra spelare och elitklubbar på nära håll vilket gör att vi vill etablera kontakter i det området. Detta är huvudfokusområdena, och därifrån, tillsammans med våra egna led, kommer merparten av våra spelare att komma, förklarar Peter Swärdh och fortsätter.

- Sedan är övriga Sverige och Skandinavien nästa sikte och där har vi bra koll på svensk fotboll med det nätverk som vi har. När det gäller de internationella inslagen så kommer de också att finnas, men då är målsättningen att dessa spelare inom rimlig tid ska ha hög påverkan på vår prestation eller ha hög utvecklingspotential.

Vad som är tydligt för samtliga förstärkningar i sommar är att spelarna är förhållandevis unga. Johansson (21), Safiu (25), Thobo Köhler (23) och Velickovic (24) har alla större delen av sin seniorkarriär framför sig. Även under vinterfönstret fanns det ett liknande mönster, och det är ingen tillfällighet. TFF vill stimulera unga spelare och vara en del av deras utveckling.

- En del av vårt uppdrag är att utveckla Trelleborgs FF och ha sikte mot Allsvenskan, där vi ska vara bättre förberedda nästa gång vi når dit. Men Trelleborgs FF är också en klubb som vill vara en del av spelares utveckling och vi vill kunna locka unga spelare som kan bidra sportsligt och som når försäljningspotential innan de går vidare.

En spelare som skrev på för TFF i början på förra veckan, men redan har lämnat, var den 19-årige anfallstalangen Musa Noah Kamara från Sierra Leone. Anfallaren var tänkt som en långsiktig rekrytering där tränarstaben såg stor potential och goda utvecklingsmöjligheter. I måndags bröts dock avtalet, efter att spelaren haft starka önskemål om att återvända till hemlandet.

- Musa ville till varje pris åka tillbaka till Sierra Leone, säger Swärdh. Vi visste att det fanns utmaningar i anpassningen till eget boende och rutiner kring fotbollen, men för att göra det enklare för honom skulle hans rådgivare som bor i Sverige, men som är från Sierra Leone, komma och stötta honom i samband med att han skulle flytta in i en egen lägenhet i veckan. Tyvärr ville han till varje pris vilja flytta tillbaka och då tror vi att han hade haft svårt att prestera hos oss. Därför fanns ingen annan möjlighet, som vi såg det, än att bemöta hans önskan.

- För Trelleborgs FF:s del har kontraktet med Musa inte inneburit några kostnader att tala om men det var ändå tråkigt och olyckligt att det tog denna utveckling. Vi kände att han var en spelare som hade unika egenskaper, säger Swärdh som samtidigt poängterar att dialogen med Sierra Leones förbund samt spelarens agent och klubb fungerat bra och varit professionell.

Peter Swärdh tankar om TFF:s fyra sommarförvärv:
Henrik Johansson:
- Här ser vi möjlighet till bra prestationer både nu och framåt. Han har redan gjort matcher där han visat upp bra fart och att han är stark en mot en. Det är en skapande spelare. Han har ganska låg erfarenhet av tävlingsspel på seniornivå, men det är en spelare med bra potential som redan nu är redo att spela i Superettan.

Bozidar Velickovic:
- Det är en ganska erfaren spelare som har varit med i högstaligan i Serbien. Under våren har han varit utlånad till andraligan och spelat upp sitt lag till högstaligan. Det är en vänsterfotad innerback som är spelskicklig och har fart. Det som är en utmaning med den här typen av värvning är att de är mer markeringsorienterade i sitt försvarsspel medan vi är mer positionsorienterade. Av den anledningen visste vi att det skulle kunna ta tid, men han har visat när han har spelat att han är mogen att prestera under hösten på ett bra sätt.

Christian Thobo Köhler:
- Vi ville ha en spelare med lite större defensiv balans i sitt spel, men som samtidigt kan fördela bollen och vara trygg i passningsspelet. Han är aggressiv i sitt presspel och bra på att täcka ytor. Han har en bakgrund i FC Nordsjälland där han varit kapten en period, vilket innebär att han har ledaregenskaper. Det här var en spelare vi värvade för att bidra direkt, och han har gått in och stabiliserat och förbättra oss centralt.

Fatawu Safiu:
- Fatawu är en offensiv värvning. Det är en kreativ spelare med power som har gjort en väldigt stark säsong hemma i Ghana, och när Helsingborg valde att inte fullfölja det så valde vi att titta på honom. Vi har skrivit ett avtal som bygger på långsiktighet, men det finns också ett kort perspektiv. Han är en offensiv spelare som ligger strax bakom toppforward, mer en tia än en renodlad nia. Förhoppningen är att han ska gå in och bidra direkt när han får sitt arbetstillstånd klart.

Erik Rasmusson och Jacob Christiansen har nu så kallade lärlingskontrakt i klubben.

- Både Erik och Jacob har stor utvecklingspotential. Erik är en målinriktad spelare med bra fysiska egenskaper och en ledartyp. Jacob är en spelskicklig central offensiv spelare med bra passningsspel och avslutsförmåga. Det ska bli väldigt spännande att följa deras utveckling.

Sammantaget är TFF-managern nöjd med sommarens transferfönster. Förhoppningen och tron är att spelarna ska kunna lyfta TFF under hösten.

- Den stora uppsidan är också potentialen, utvecklingen och var de befinner sig i sina karriärer. Jag tycker att vi både på kort och lång sikt har säkrat prestationer och stark utveckling, avslutar Peter Swärdh.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 23 augusti, 2019
Kategori: A-lag