Fotograf: Björn Sandberg

Erik Rasmusson blev tillsammans med den ett år äldre P19-kamraten Jacob Christiansen inkallad till tränarteamet i juli, och fick där besked om att de båda erbjöds ett lärlingskontrakt med Trelleborgs FF. Rasmusson tog hem kontraktsförslaget och ögnade igenom det, men det fanns inte så mycket att fundera kring. I förra veckan satte han sin signatur på avtalet.

- Det var så klart extremt skönt, för det är ju ett kvitto på att allt hårt arbete har lönat sig, konstaterar Erik Rasmusson. Samtidigt tar det inte slut här, utan det är bara början, det är så man får se det.

Den 18-årige mittbacken, men Klågerups GIF som moderklubb, har utvecklats raketsnabbt sedan han anslöt till TFF som 15-åring. Inför förra säsongen flyttades han upp permanent till P19 från P17, och nu drygt ett och ett halvt år senare är han redan i permanent träning med A-laget och har skrivit på sitt första kontrakt.

- Jag trodde ju verkligen inte att det skulle komma så här tidigt, men det är extremt kul, säger Rasmusson.

Vad är anledningen till att du har anpassat dig så fort?
- Jag tror att det har varit en bra miljö för mig att utvecklas i lugn och ro i, och inte bli stressad över något. Allt har bara klaffat, det är en bra miljö att utvecklas i.

Erik Rasmusson har tränat med A-truppen sedan han gick på sommarlov från gymnasiet i mitten på juni. Tanken är att han ska fortsätta vara i träning permanent med seniorerna framgent, även om han har ett år kvar i skolan, som drar igång senare i augusti.

- Jag strävar efter det, säger Rasmusson. Jag kan ju sitta på kvällarna och plugga, vilket jag inte kunnat innan då jag tränat med P19 då.

Hur är A-lagsmiljön att utvecklas i?
- Det är absolut tuffare, kraven är högre. Man måste prestera när man är där, man kan inte komma dit och inte ha sin dag. Har man inte fötterna med sig så får man lösa det genom att ha lite jävlar anamma och löpa lite.

Hur har det känts så här långt?
- Det har känts bra, jag har känt mig pigg. Det känns som att jag har varit där hela tiden, och det har inte känts som att jag har varit så långt ifrån. Känslan har varit skön, jag tycker att jag har utmanat dem lite.

Eftersom Erik Rasmusson fortfarande har åldern inne för att spela med P19 kommer han finnas tillgänglig för spel där även framgent. Kontraktet gör dock att han numera även är uttagningsbar till matcher i Superettan. Rasmusson medger dock att han har en bit kvar innan han kan vara med och konkurrera om en startplats i A-laget.

- Jag känner att jag är där och fajtas med dem, samtidigt så känner jag att jag fortfarande har saker kvar att lära, som att komma in i tempot och få lite olika knep och trix. Jag har ju ett år kvar i P19 efter detta, så jag känner ingen stress. Nu vill jag bara se och lära och utvecklas så mycket som möjligt

När ser du det som en realistisk möjlighet att få speltid?
- Det är en svår fråga, men nästa år kanske man kan hoppas på att få göra några inhopp och visa sig. Detta år känns mest som en möjlighet att få se och lära och utvecklas, men nästa år får man försöka vara där och fajtas om en plats.

Vad ser du mest fram emot i höst?
- Det jag ser mest fram emot är att utvecklas så mycket som möjligt, få vara med i A-truppen och se och lära. Sedan ska det bli väldigt kul att spela med U21 i Allsvenskan, så det blir väldigt bra matcher där med bra kvalitet, avslutar Erik Rasmusson.

Erik Rasmussons lärlingskontrakt med Trelleborgs FF löper över ett och ett halvt år.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 1 augusti, 2019
Kategori: A-lag