Fotograf: Björn Sandberg

Vårsäsongen är passerad. Efter en veckas semester, en träningsmatch och flera träningspass tar TFF sats inför Superettans andra halva. Nu vill klubbens manager Peter Swärdh se att lagets prestationer blir både bättre och jämnare.

- Om man talar fotbollsspråk så har vi haft problem med balansen i laget mellan det offensiva och det defensiva spelet, vilket gjort att vi inte kunnat kontrollera matcherna tillräckligt mycket, säger han. Det blir den stora utmaningen framåt, att bli bättre på att kontrollera matcherna med bollen.

I lördags spelade TFF en träningsmatch på Vångavallen mot den danska superliganykomlingen Silkeborg IF (1-2). Peter Swärdh menar att den inledande halvtimmen på matchen är ett bra exempel på hur han vill att laget ska spela. Detta spel visades också upp i den period av fem raka seriematcher i våras där TFF var obesegrat. Därefter kom två raka nederlag innan uppehållet, vilket gör att laget ånyo söker efter stabilitet.

- Överlag så kan man säga att vi naturligtvis är besvikna och vi vill förbättra den prestation och position som vi har haft under våren, säger Swärdh.

Även om Peter Swärdh uttrycker viss besvikelse med lagets vårsäsong, så kan han inte låta bli att lyfta fram det positiva i att klubben valt att satsa på många yngre spelare. Under flera matcher i våras bestod startelvan av hela sex spelare med en ålder om 20 år eller yngre. På detta sätt har man skapat erfarenhet på ganska många talangfulla spelare inför framtiden.

- Det är en långsiktig idé som vi har haft, och det är något vi kommer ha nytta av framöver. Jag tror på det väldigt starkt, det kan vara en del av en framgångsfaktor för Trelleborgs FF.

Felix Hörberg, Haris Brkic, Hugo Andersson, Isak Jönsson, Nebiyou Perry och Niclas Westerlund tillhör alla en grupp av TFF-spelare födda 1999 som fått speltid under vårsäsongen.

- Generellt sett, utan att gå in på varje spelares utveckling, så är den delen med att få matchning och att vara på planen i tävlingssammanhang, väldigt central för att man ska kunna utvecklas som spelare. Så det är ju väldigt viktig speltid som de har fått.

TFF tränade hela förra veckan, träningsspelade som sagt i lördags, och har tränat måndag och tisdag denna vecka. Idag onsdag har truppen varit ledig, men under torsdag och fredag genomförs träningspass innan lördagens återstart.

- Vi har väl byggt på en bra känsla. Dels är det några småskavanker och sjukdomar som har återhämtat sig under vilan, och vi har tränat väldigt starkt under denna period och spelat en okej match mot Silkeborg.

Dessutom har ett antal gästspelare funnits i träning. Ännu finns inga nya besked att ge huruvida någon av dem kommer att kontrakteras. Däremot har ett definitivt nyförvärv anslutit till laget i form av den serbiske försvararen Bozidar Velickovic. Peter Swärdh har fått ett gott intryck av honom under träningspassen, samt de 30 minuternas speltid han fick i lördagens match.

- Personlighetsmässigt är han en väldigt stark karaktär. Han är väldigt tydlig i sitt sätt att spela, trygg med boll, bra fart, bra positionsspel och duellspel. Det känns som att det är en stark spelare, och det är bra för honom att vara igång och lära känna laget. Han har gjort ett bra förstaintryck och han gjorde en stark halvtimme mot Silkeborg.

Velickovic är inte spelklar till helgens möte, men inför nästa veckas match mot Öster är han förhoppningsvis tillgänglig för spel. Peter Swärdh tror inte att serben behöver någon särskild acklimatiseringsperiod, även om det är ett nytt land och en ny miljö för honom.

- Det vi har sett är att han har förutsättningar för att gå in och leverera direkt. Sen ska man ha respekt för att han slutade sin säsong i maj, och har nu bara tränat en vecka kollektivt. Nu får han en vecka till, men samtidigt har han en konkurrenssituation, men han är redo att kunna ta den konkurrensen väldigt snabbt.

Kommer det bli fler värvningar i sommar?
- Vi har ögonen öppna och vi tittar på spelare som ska kunna stärka oss både på kort och på lång sikt. Det är ganska troligt att ytterligare någon spelare ansluter i detta transferfönster till Trelleborg.

Oavsett om det ansluter fler nyförvärv eller inte, så siktar TFF på att göra en bättre höstsäsong än vårsäsong. Vi som följt klubben i många år känner till att man inte sällan presterat bättre under den andra halvan av säsongen.

- Vi vill verkligen hitta bästa möjliga förutsättningar för att ge oss chansen att vinna varje match. Första prioritet är att bygga avstånd neråt, för att sedan hota uppåt i slutändan, men först ska vi bygga avstånd neråt.

Hur går tankarna inför lördagens hemmamatch mot Syrianska?
- Vi ska använda oss av den energi och kvalité vi har haft på tärningarna och ta med oss den in i matchen. Vi ska förbereda oss taktiskt på torsdag och fredag och få en bild av hur Syrianska kan uppträda, men framför allt hur vi vill uppträda mot dem. De har en ny tränare, så det kan ju också finnas en viss faktor i att inte lägga för stort fokus på dem. Att fokusera på vad vi själva ska göra blir en viktig faktor, avslutar Peter Swärdh.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 10 juli, 2019
Kategori: A-lag