Fotograf: Christer Thorell

Till vardags drillar han TFF:s herrmålvakter på Vångavallens träningsplaner, men för närvarande befinner sig TFF:s målvaktstränare i Frankrike och laddar för ett spännande VM-slutspel med Sveriges landslagsdamer. Tomas Håkansson hoppas på blågul lycka under sin, så här långt, främsta fotbollsupplevelse.

- Det är en förmån att få vara med om detta, det är bara att njuta av stunderna som kommer, säger målvaktstränaren. Det lär väl vara lite speciellt när vi spelar på tisdag, men samtidigt är man inne i sina arbetsuppgifter och är så fokuserad på det, så man hamnar lite i en bubbla. Men visst är det speciellt, man är laddad och man vill ha goda resultat.

TFF:s för året nya målvaktstränare Tomas Håkansson har som bekant dubbla roller. Sedan sommaren 2017 är han ansvarig för det svenska damlandslagets målvaktsträning, vilket han sedan i januari kombinerar med sin roll i TFF:s verksamhet. Nu har han bytt vardagen i Trelleborg mot VM-uppladdning med det svenska landslaget.

- Här hamnar man i en bubbla, och det blir rätt intensivt. Vi är ett bra gäng och vi har skapat våra rutiner. Men man har inte koll på vilken dag det är, som när det var Kristi Himmelsfärd hade man inte koll på att det var röd dag. Man hamnar i en konstig bivärld sidan om.

Är det stor skillnad att vara i TFF:s verksamhet kontra landslaget?
- Träningsupplägg är ändå rätt så likt, det är inte så stora skillnader i hur vi tränar och vilka metoder vi använder och så. Runt omkring är det ju stor skillnad, för vi är 31 ledare kring det här landslaget, sen är inte alla här samtidigt, men det är en jättestor apparat. Det är mycket media också, så det är helt klart annorlunda.

Det svenska landslaget var först i Båstad för en veckas uppladdning i slutet på maj, för att sedan åka vidare till Göteborg och spela en träningsmatch mot Sydkorea. I onsdags morse flög laget till franska Rennes, där laget under en knapp vecka förberett sig inför tisdagens premiärmatch mot Chile. Tomas Håkansson känner att det är nära nu.

- När vi satt och kollade på premiären mellan Frankrike och Sydkorea, så kände man att nerverna kom. Man kände att nu är det skarpt läge, nu är det på riktigt, och man började räkna ner. Spelarna är friska och krya, alla är igång, så det finns inget att klaga på.

Sverige lottades i en grupp med nämnda Chile, Thailand och USA. Många tippar att Sverige kommer ta sig vidare tillsammans med USA.

- Vi går vidare från gruppen, det är jag helt övertygad om, för jag tycker att vi är så bra. De stora drakarna är också bra. Tyskland, Frankrike och USA är kraftfulla och resoluta i sitt spel. Ska man slå de lagen så behöver man ha en bra dag och vara på topp.

Hur tycker du att ni står er på målvaktssidan?
- Även om Hedvig (Lindahl) inte har spelat så mycket matcher i Chelsea i vår så visar hon ingen rostighet när vi spelar matcher och när vi kör elva mot elva på träning. Hon ser bra ut och har en jäkla rutin, hon går inte igång utan är lugn och sansad, hon vet vad det handlar om.

- Vi har det behagligt i målvaktsgruppen, det känns som att tjejerna trivs med varandra. Jag tycker det är bra kvalité på dem. När vi har avslut och olika spelmoment så är det täta, det ser vassa ut.

Tomas Håkansson säger att han tränar landslagsmålvakterna på samma sätt som han tränar TFF:s målvaktstrio med Andreas Larsen, Philip Mårtensson och Merlin Nuhanovic. Under Håkanssons frånvaro i Trelleborg har man tagit in Kristianstad DFF:s målvaktstränare Niclas Rhodin som ersättare två dagar i veckan, vilket känns bra för Håkansson.

- Han är jättebra, och det gör att jag kan släppa det på ett annat sätt. Annars har man alltid lite dåligt samvete när man åker iväg, men nu är det lugnt. Sen har jag kontakt med ledarstaben och håller mig informerad.

Imorgon tisdag startar VM-äventyret för de svenska damerna, och förhoppningsvis tar det inte slut på ett tag. I den bästa av världar kan det, ur ett svenskt landslagsperspektiv sett, dröja några veckor innan Tomas Håkansson är tillbaka på Vångavallen.

- Finalen är den 7:e juli, så då tänker jag att man åker hem den 8:e juli i bästa fall, säger Håkansson med ett leende. 13:e juli drar vi igång med Trelleborg igen, och då ska jag vara tillbaka i alla fall.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 10 juni, 2019
Kategori: A-lag