Fotograf: Björn Sandberg

Han har blivit uppflyttad från TFF:s P17 till P19, gjort debut i U21-Superettan och representerat Sverige i P17-EM på Irland. Det har varit en minst sagt händelserik vår för TFF:s talangfulle vänsterback Totte Holmqvist. Nu hoppas 16-åringen fortsätta ta steg i sin utveckling.

- Det har gått väldigt snabbt, samtidigt har det så klart varit kul att det gått framåt, säger Holmqvist. Jag känner att jag hänger med också där jag spelar trots att det gått snabbt, och jag har byggt upp ett självförtroende.

Kanske är det inte så konstigt att självförtroendet höjs när man får veta att han man tillhör de bästa inom sin åldersgrupp i Sverige och blir uttagen till P17-EM på Irland. Totte Holmqvist flög till de brittiska öarna i början på maj för att, med sitt Sverige, ställas mot England, Frankrike och Holland i gruppspelet.

Även om EM-slutspelet för all framtid kommer vara ett starkt minne för de talangfulla svenskarna, så lyckades de inte särskilt väl resultatmässigt. Facit på tre gruppspelsmatcher blev tre förluster och noll poäng, men så mötte man också Holland som vann hela turneringen, Frankrike som gick till semifinal och England som alltid är en väl ansedd fotbollsnation.

- Det gick inte som vi hoppades, men vi mötte jättebra motstånd. Det är ändå de matcherna man vill spela mot de bra lagen, sen hade vi hoppats på annat resultat, men det är bra att ha med sig de matcherna.

För Totte Holmqvist personligen blev det 90 minuter i öppningsmatchen mot Holland, för att sedan få nöta bänk helt i de två avslutande matcherna. Insatsen bedömer han som hygglig i sin, kanske så här långt, livs största match.

- Det var stort, jättestort. Man blev nästan lite tagen av hela situationen. Vi skulle spela öppningsmatch i EM mot ett så pass bra lag. Man var taggad redan när man skulle åka till EM, och sen när man var där blev man ännu mer taggad, så man blev nästan lite för taggad.

Var det svårt att prestera då?
- Vi mötte ett starkt motstånd, och jag känner inte att jag gjorde en dålig match, men jag vet att jag kan prestera bättre. Det känns som att jag tänkte lite för mycket på hela situationen, men det är något jag får ta lärdom av, och fokusera på det jag ska göra.

Totte Holmqvist har blivit många erfarenheter rikare efter EM-slutspelet på Irland. När svenska P17-landslaget samlas på Bosön till helgen är TFF-talangen uttagen på nytt, vilket är ytterligare ett tecken på att han gått starkt under våren.

När säsongen inleddes var Holmqvist en del av TFF:s P17-lag, men han fick tidigt veta att kunde komma att få chansen i P19 om han presterade bra. Och det gjorde han. Sedan drygt en månad tillbaka tränar och spelar han för fullt med P19, trots att han bara är 16 år. Dessutom har han fått chansen som startspelare i U21 flera matcher, där han spelat tillsammans med flera spelare från A-laget.

- Jag tycker att jag har gjort bra matcher och träningar i P19, och sen har det flutit på när jag fått chansen i U21, säger Holmqvist. Jag tycker att jag har gjort det bra, det känns som att jag tagit de chanser jag fått och förvaltat dem väl.

Hur mycket starkare känner du dig jämfört med ifjol?
- Jag känner att jag blivit mycket bättre sedan dess. I och med att jag mött så pass bra motstånd och spelat med så pass bra spelare så känner jag att jag utvecklas hela tiden. Det går bara uppåt. Självförtroendet hjälper en mycket också, för man vågar göra saker på planen.

Efter att ha gått starkt framåt under våren och hela tiden ha fått testa nästa nivå i hierarkin, så återstår det att se när Holmqvist får äntra A-lagsplanen. Han hoppas själv att ett träningspass med A-truppen finns inom räckhåll.

- Jag har ändå spelat med U21 och gjort det bra där, tycker jag. Det har gått snabbt, så det kanske går en stund till innan man tränar med A-laget, men det känns ändå som att det skulle kunna hända inom det närmaste.

A-lagsspel eller inte, härnäst väntar som sagt landslagssamling till helgen innan Totte Holmqvist återgår till vardagen med TFF:s P19-lag i nästa vecka. Siktet är inställt på fortsatt utveckling.

- Jag ska bara göra det jag har gjort innan, och lite bättre. Jag har sett att det gett mig resultat under våren, så det är bara att jobba på mot nya mål, avslutar Holmqvist.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 5 juni, 2019
Kategori: A-lag