Fotograf: Björn Sandberg

Hela 2018 blev spolierat på grund av en korsbandsskada. I söndags gjorde Mattias Håkansson sin första start i tävlingssammanhang på över ett och ett halvt år, och han fick fira med både mål och tre poäng.

- Det var ju fruktansvärt härligt, säger Håkansson. Det är därför man spelar fotboll, för att vinna matcher, det är det bästa som finns. Sen var det så klart skönt när man har haft det lite kämpigt, så det var dubbel glädje med mål och vinst.

Håkansson har varit i full träning sedan i januari när försäsongen drog igång, men i de inledande omgångarna av Superettan har han suttit på bänken och fått nöja sig med några inhopp.

- Jag har legat i och krigat ganska hårt sedan skadan skedde, så jag visste att förr eller senare skulle jag få chansen.

Starten mot Dalkurd i söndags var faktiskt Mattias Håkanssons första i tävlingssammanhang på A-lagsnivå sedan kvalmötet med Jönköpings Södra den 19 november 2017. Han känner givetvis stor glädje över att han åter fick vara en del av startelvan efter lång skadefrånvaro och några matcher på bänken i vår.

- Man vill så klart spela i förstalaget direkt, man blir ju besviken när man inte får spela, men samtidigt måste man förstå att jag varit borta ett helt år, så jag behöver tid att komma tillbaka för att anpassa mig efter denna nivån.

Väl tillbaka från start fick han som sagt också den stora äran att sätta det väl så viktiga ledningsmålet för hemmalaget i söndags. Ett snyggt förarbete av Erik Andersson och avslut mot mål, ledde sedermera till att Håkansson, på rätt plats vid rätt tillfälle, kunde höfta in bollen över mållinjen. Kanske inte tidernas vackraste avslut, men vad gör det när det ger 1-0 på resultattavlan?

- Egentligen kan jag inte ta på mig det allt för mycket, men jag stod där bollen kom och den gick in, så det är något jag får ta med mig, säger Håkansson och fortsätter:

- Det kändes lite som en revansch både för skadan och allt jobb lagt ner. Det blir ett litet kvitto på att jag jobbat på bra med allting.

Vad säger du om din insats?
- För min egen del så är jag väldigt nöjd med matchen. Sen finns det alltid saker att jobba på, men med tanke på att det var första matchen från start och att jag varit borta länge så är jag helt klart nöjd med min insats.

Hur ser du på dina chanser att få fortsatt förtroende från start?
- Med en bra match och ett mål i ryggen så känns det som att chanserna är bättre än innan matchen. Men jag måste fortsätta lägga ner lika mycket tid både på träningar och matcher och göra bra ifrån mig, sen är det upp till tränarteamet hur de vill ställa upp. Jag kan bara göra mitt jobb.

Förhoppningsvis har nu laget, precis som Mattias Håkansson, kommit igång efter en kvartett av inledande matcher som kanske inte var fullt så bra som man hade hoppats på. Segern mot Dalkurd var den första för i år, och den första i tävlingssammanhang på nästan ett års tid.

- Man hade kanske önskat någon mer poäng, men jag tycker ändå att vi har gjort en helt okej inledning. Vi ska vara som bäst i november. Vi får ta med oss det positiva från de matcher vi har haft, och utveckla det som har varit mindre bra.

TFF-truppen har nu några träningspass framför sig innan man reser till Stockholm inför måndagens bortamöte med Täby på Vikingavallen.

- Någonstans sitter det där inne när man inte vunnit på länge, så det är klart att segern senast påverkar positivt. Med självförtroendet från denna trean kommer vi vara ännu bättre nästa match, avslutar Mattias Håkansson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 1 maj, 2019
Kategori: A-lag