Måns Ingvarsson, 19, kom till Trelleborgs FF:s U19-lag i vintras efter ett helt fotbollsliv i Malmö FF. Nu har målvakten inlett säsongen starkt i sin nya klubb, och han hoppas på fortsatt framgång. Närmast väntar IFK Göteborg på Vångavallen på lördag.

- Alla matcherna är tuffa i vår liga, men så som det har sett ut på tärningarna och tidigare matcher så tror jag att det kommer gå bra för oss, säger Ingvarsson. Vi ska ta tre poäng här också, gör vi det så har vi redan nu stora chanser göra oss klara för slutspel.

TFF:s U19-lag inledde Allsvenskan resultatmässigt svagt i år med två raka förluster mot Kalmar FF och BK Häcken. Dock ska nämnas att man ställdes mot två tuffa lag, och spelet som visades upp förtjänade betydligt bättre resultat. Därefter har det lossnat, och de två senaste matcherna mot Halmstads BK och Mjällby AIF har resulterat i sex poäng. Laget återfinns i skrivande stund på en sjundeplats i tabellen.

- Vi har rest oss och fått vinden med oss. Jag tror verkligen att vi kan komma högt med det här laget, om inte vinna hela ligan. Här i inledningen av säsongen har vi mött de flesta bra lagen, och vi har spelat bra, så det är bara att fortsätta.

För Måns Ingvarsson har vägen till en plats mellan stolparna inte varit helt naturlig. Han var i yngre ålder en teknisk anfallare som älskade att dribbla, men inför en match i 12-årsåldern saknade hans lag målvakt och killarna fick dra lott om vem som skulle ställa sig i mål. Ingvarsson fick nitlotten, som han beskriver det.

- Jag var rätt bra första gången jag stod och jag tyckte det var kul, sen fortsatte det bara. Jag hade inga tankar tidigare på att bli målvakt, men det är inget jag ångrar nu i efterhand.

Det fina spelet med fötterna från åren som utespelare är något Ingvarsson har med sig än idag.

- Det är en av mina största styrkor, säger Ingvarsson. Jag är även rätt snabb och jag har en spelförståelse som jag har fått med mig från tiden som utespelare.

Måns Ingvarsson inledde fotbollskarriären som femåring i Malmö FF. Han tillhörde moderklubben och dess U19-lag ända till i vintras då han kände att han behövde en ny utmaning när konkurrensen hårdnade i MFF. När Ingvarsson inte erbjöds något lärlingskontrakt med A-laget inför sitt sista år som junior, så insåg han att det skulle bli svårt att ta det sista steget.

- Jag hade Zlatan Azinovic som målvaktstränare i MFF, och när vi pratade tyckte han att Trelleborg var ett bra alternativ för mig. Sen ringde Kristian Haynes mig, och det blev ett rätt självklart val. Trelleborg är en elitklubb som precis har åkt ur Allsvenskan, så det är väl egentligen den bästa klubben att spela i här i Skåne efter Malmö.

Hur är det att spela i TFF jämfört med i MFF?
- Till en början var det rätt stor omställning att komma till Vångavallen. MFF har ju rätt stora ekonomiska muskler, så det är stor skillnad sidan av med träningsanläggning och annat, men träningsmässigt tycker jag inte det är någon skillnad mot MFF. Det är mest runt omkring, men sen kommer man in i det och det blir mer något man älskar. Det är väldigt familjärt i Trelleborg, och vårt U19 är ett riktigt bra gäng, så det är bara positivt med allting i Trelleborg.

Vad är ditt personliga mål med fotbollen?
- Just nu ser jag bara framför mig att bara köra allt jag kan varenda tärning, och förhoppningsvis få chansen att träna med A-laget och visa framfötterna där. Jag vill bara ta det vecka för vecka, spela mitt spel och försöka knipa ett A-lagskontrakt i Trelleborg. Sen får man ta det därifrån, så att man tar det steg för steg. Sen har man stora drömmar också, men jag sätter mest upp kortsiktiga mål för att till sist nå det slutliga.

Det återstår att se om Måns Ingvarsson når TFF:s A-lag, men först är det match på lördag mot IFK Göteborg i P19-Allsvenskan. Vi tar det steg för steg.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 26 april, 2019
Kategori: A-lag