Fotograf: Björn Sandberg

En lång försäsong har nått sitt slut. Söndagen bli en historisk dag då Trelleborgs FF för första gången tar plats i damernas Division ett. Laget ställs inför sin tuffaste utmaning sedan starten 2016, men siktet är inställt på ytterligare ett år med framgång.

- Vi ska först och främst försöka ligga på övre halvan till sommaren, sen får vi utvärdera därifrån, säger huvudtränaren Hans Malmgren.

Det är knappast ett okänt faktum längre att TFF:s damlag har gått som en raket genom seriesystemet. Sedan starten i Division fyra 2016 har laget avancerat en serie för varje år. Med premiären i Division ett bara runt hörnet, är det stor spänning som råder i truppen.

- För många är det debut att spela så här högt, alla ser fram emot det och är hungriga. Tjejerna säger att äntligen är det igång, de är taggade och förhoppningsfulla, säger Malmgren som är en av TFF:arna som har erfarenhet av Division ett sedan tidigare.

Inför premiären mot Ifö Bromölla IF borta på söndag kan TFF blicka tillbaka på en försäsong med blandade resultat. Det började ganska trögt med endast ett kryss på de tre första matcherna. Därefter kom laget igång ordentligt med fyra raka segrar, vilka sedermera följdes av två raka förluster innan premiären äger rum på söndag.

- Jag tycker att det har varit en rätt så naturlig försäsong, där vi ändå har jobbat in tio nya spelare. Det säger sig själv att det inte sätter sig direkt. Det var lite problem i början då vi inte fick de resultat vi ville ha. Vi har fått korrigera lite, och tittar man på de fem sista matcherna, förutom Staffanstorp, så känns det som att vi är på helt rätt väg. Det är en positiv känsla som har vuxit sig fram.

Med tio nya spelare in har konkurrensen spetsats till ordentligt i truppen. I takt med att TFF avancerar i seriesystemet så gäller det också att ständigt höja nivån för att fortsätta leverera.

- Det gäller att vara på hugger på träningarna. Jag tror spelarna känner att vi har en konkurrenssituation som inte har funnits innan. Man ser också på kvalitén på träningarna att det är helt annorlunda gentemot ifjol.

Ett orosmoln under försäsongen har dock varit skadebekymmer för några av nyckelspelarna. Den offensiva duon Elin Engbe och Viktoria Persson har funnit varandra och gjort succé i de försäsongsmatcher de spelat. Engbe har dock haft problem med sina vader till och från, och Perssons ena baksida lår spökar. Den förstnämnda har emellertid tränat för fullt i veckan och ser ut att vara redo, men Perssons medverkan var i slutet på veckan fortfarande osäker.

- Jag tycker det är realistiskt att tänka att vi ska vara med i toppen om vi får ha våra spelare hela, sen gäller det att ha stolpe in och få medgång. Börjar man med att torska de två första så är man inte så bra på det, starten är jätteviktig.

Vad talar för TFF i år?
- Det talar nog för oss att vi har både bredd och spets. Vi har inte bara elva bra spelare, utan vi har en bra trupp som är bred och där folk kan gå in och göra jobbet. Sen är det vissa spetsar som kommer bli betydelsefulla för oss, och där är Vicky (Viktoria Persson) absolut en av dem. Vi har även en god blandning av gammalt och ungt, någon rutinerad och sen en som Engbe (Elin) som kan blomma ut totalt med sin speed och bollkontroll.

Vad kommer imponera mest på motståndarna?
- Det kommer vara vår speed offensivt, för där går det undan. Det har visat sig i träningsmatcherna vi spelat mot både Eskilsminne och Hammenhög, som förväntas vara med i toppen, att de har haft problem när vi växlar upp tempomässigt och hittar in bakom backlinjen.

På söndag åker TFF till nordöstra Skåne för en historisk premiärmatch i Division ett. Förhoppningsvis blir matchen på Strandängens IP starten på ytterligare ett framgångsår för klubbens damlag.

- Jag måste så klart säga att jag är optimistisk. Vi åker till Bromölla för att plocka tre poäng. Premiär är alltid premiär, det är bortaplan på Strandängens IP, och det är en stor och rejäl plan. Kan vi komma med fart på ytor bakom deras backlinje, så kan vi göra en bra match där uppe. Vi går för en trea, avslutar TFF-tränaren.

Ifö Bromölla IF – Trelleborgs FF har avspark kl 14:00 på Strandängens IP på söndag.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 13 april, 2019
Kategori: A-lag