Fotograf: Björn Sandberg

Den danske målvakten Andreas Larsen blev TFF:s sista nyförvärv inför årets säsong. 27-åringen har nu lämnat ett ettårigt äventyr på Island för att ta sig an svensk fotboll.

- Jag tycker att klubbens projekt låter väldigt intressant, och jag har så klart hört talas om klubben tidigare, förklarar Larsen. Det är ett intressant projekt och en intressant klubb.

Andreas Larsen fick sin fotbollsfostran i den danska storklubben Bröndby IF, men något A-lagsspel blev det aldrig på Bröndby Stadion. Istället fortsatte karriären i den danska andraligan hos Hvidovre IF och Lyngby BK, där han höll TFF-bekantingen Viktor Noring på bänken. Nu senaste året har Larsen spelat i den isländska högstaligan med huvudstadsklubben Vikingur.

Larsen är således en spelare med mångårig erfarenhet av elitfotboll från två av våra nordiska grannländer. Under sina säsonger i den danska fotbollen har han dessutom mött TFF flera gånger i träningsmatcher, vilket han minns väl än idag. Intrycket av Trelleborgs FF har inte försämrats efter tio dagar på Vångavallen.

- Jag har bara varit här i en vecka, men jag har fått ett väldigt gott intryck av klubben och laget. Det är en klubb som sköts väldigt professionellt och lagkamraterna har tagit hand om mig, så det är bara ett gott intryck.

Flytten till TFF innebär dessutom att Larsen återigen är Köpenhamnsbo tillsammans med familjen. Till träningarna i Trelleborg pendlar han med bil, vilket tar ungefär en timmes tid. Även om han tycker det är skönt att vara på hemmaplan igen, så ångrar han inte tiden på Island.

- Det var mitt första äventyr, och jag tror att det var en bra erfarenhet. Jag gillade verkligen att vistas i Reykjavik, men när Trelleborg hörde av sig kände jag att det var rätt steg att ta.

Hur är du som spelare och person?
- Som person är jag ganska tyst av mig när jag är i större grupper, men när folk lär känna mig tror jag att jag är trevlig att prata med, säger Larsen innan han fortsätter med det fotbollsmässiga:

- På planen tror jag att jag är en bra bollstoppare, bra med fötterna och bra på att kommunicera med lagkamraterna.

Under sin tid i Lyngby BK spelade Larsen upp klubben i Superligan, även om han sedermera fick knapert med speltid i högsta serien. Nu hoppas han även spela upp TFF i den svenska fotbollens finrum.

- Mitt mål är förstås att försök spela Trelleborg tillbaka till Allsvenskan, där de hör hemma. Jag hoppas att jag kan hjälpa laget med det, det är mitt huvudmål.

Vad är ditt personliga mål?
- Målet för mig själv är att spela så mycket som möjligt och visa vilken målvakt jag är.

På söndag kan möjligen Andreas Larsen få chansen att visa vem han är mellan stolparna. TFF åker till Varberg för säsongens första bortamatch, och Larsen hoppas slå sig in i startelvan. Huruvida så blir fallet är han dock fåordig om.

- Det är tränaren som väljer vem som ska spela, så jag tycker att du ska fråga honom, säger Larsen och fortsätter:

- Som fotbollsspelare vill du alltid spela matcher. Det är därför man jobbar hårt varje vecka, så det är klart att jag hoppas få spela på söndag. Alla fotbollsspelare vill spela match varje vecka, avslutar Larsen.

TFF möter Varbergs BoIS på söndag kl 15:00. Om Andreas Larsen vaktar målet återstår att se.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 5 april, 2019
Kategori: A-lag