Fotograf: Lotta Lövdén Berséus

Nebiyou Perry är TFF:s senaste nyförvärv inför premiären i Superettan om knappt två veckor. Den svenske yttermittfältaren lånas av FC Köln fram till 15:e juli, och därefter har TFF möjlighet att köpa loss spelaren.

- Jag kände att Trelleborg var ett bra ställe att kunna utvecklas på, säger Perry. Det är ett topplag i Superettan, och jag kände att det var ett bra steg. Jag har kollat på några matcher innan, och jag tycker att de försöker spela fotboll och så.

När trelleborgsff.se når Nebiyou Perry under måndagskvällen befinner han sig i sin tillfälliga bostad, Hotell Dannegården på Strandgatan. Under eftermiddagen var han och tittade på en lägenhet i Trelleborg som TFF har ordnat, och snart blir det inflyttning dit.

Miljön på Vångavallen har han redan hunnit bekanta sig med. Först en veckas provträning i slutet på februari, och nu en veckas träning sedan han skrev på avtalet för en vecka sedan. I lördags fick han lära känna truppen ännu bättre när man var iväg en heldag och utförde olika former av gruppaktiviteter på Österlen.

- Det är riktigt bra människor och bra spelare. Jag känner att jag kan utvecklas här både som människa och som fotbollsspelare.

Nebiyou Perry inledde fotbollskarriären som tioåring i Vasalunds IF, men då utvecklingen gick snabbt framåt kände han vid tolv års ålder att det var dags att lämna för AIK. I AIK fortsatte han göra stora framsteg under tonåren, och det blev ungdomslandskamper för både Sverige och USA, tack vare hans dubbla medborgarskap.

Som 17-åring gjorde han debut för AIK:s A-lag i Europa League-kvalet mot färöiska KÍ Klaksvík när han byttes in i paus. Inhoppet blev också den enda speltiden i AIK:s A-lag. Han började snart intressera klubbar i utlandet, och ett halvår efter debuten värvades han till FC Kölns U23-lag. Efter ett halvår i den tyska fotbollen vänder han nu alltså hemåt till Sverige.

- Jag fick inte så mycket speltid. Det var massa A-lagsspelare som kom ner och spelade med oss, och jag fick sitta på bänken. Jag kände att jag behövde gå någonstans för att få speltid.

Vad har tiden i Tyskland gett dig?
- Det har varit ganska bra faktiskt. Jag bodde på deras klubbhus, och det var många ungdomar som var i samma situation som jag. Jag tycker att jag har blivit starkare som spelare också, för det är mycket mer fysiskt där till skillnad från Sverige.

Nebiyou Perry ser sig själv i första hand som vänsterytter, trots att han är högerfotad, men han kan även spela på högerkanten och i en släpande anfallsroll.

- Jag är snabb, kreativ och bra en mot en. Jag gillar att hämta boll och få boll mellan lagdelarna. Sedan gillar jag så klart att göra mål.

Varför spelar du helst till vänster som högerfotad?
- Man kan komma in i banan och jag har därmed min starkaste fot in mot planen. Jag vill komma till avslut och köra kombinationsspel.

Perry kommer från ett, som han upplever det, högre tempo i den tyska fotbollen, och han hoppas han kommer ha nytta av det när han nu ska ta sig an Superettan.

- Jag förväntar mig att det kommer gå bra, eller jag hoppas att det kommer gå bra. Jag hoppas på mycket speltid, och att jag ska förtjäna de minuter jag får. Men jag tror att jag kommer leverera, det tror jag faktiskt.

Med knappt två veckor kvar till premiären i Superettan mot GAIS väntar Nebiyou Perry fortfarande på att få debutera för sin nya klubb, men imorgon är det dags. TFF tar emot IFK Värnamo i U21-serien på Vångavallen, och Perry kommer vara en av flera A-lagsspelare som ställs på banan.

Perry har inte spelat match sedan i november månad, och han är taggad för att dra på sig matchtröjan imorgon.

- Det känns kul eftersom jag inte har spelat match på ett tag. Jag tycker att jag börjar hitta tillbaka till formen i träning, så det känns bra.

Premiären av U21-serien mellan TFF och IFK Värnamo har avspark på Vångavallens konstgräs kl 17:00 under tisdagen.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 18 mars, 2019
Kategori: A-lag