Fotograf: Björn Sandberg

Certifieringen av Svensk Elitfotbolls tipselitakademier är färdig. I år står det klart att Trelleborgs FF får 1 539 poäng, vilket är en ökning med 365 poäng mot föregående år. Klubbens ungdomsverksamhet fortsätter göra rejäla framsteg.

- Det är en viktig bekräftelse på att vi gör är ett bra jobb, och att Trelleborgs FF är en bra miljö för unga spelare som har stora drömmar med sin fotboll, säger TFF:s ungdomsansvarige Andreas Green.

Syftet med Svensk Elitfotbolls certifieringsmodell är att kvalitetssäkra spelarutbildningen i svenska elitklubbars akademier. Certifieringen är uppdelad i olika verksamhetsområden, och efter hur väl man har uppfyllt varje område tilldelas man poäng som sedermera mynnat ut i stjärnor. TFF:s akademi betraktas alltjämt som trestjärnig. Fem stjärnor utgör den högsta nivån, och hit hör nio av Sveriges klubbar.

De olika verksamhetsområdena för certifieringen är värdegrund och mål med akademin, spelarutbildning, ledarorganisation, faciliteter, skolsamverkan, samarbete med andra klubbar samt sportsliga resultat av akademin. TFF fick högsta möjliga poäng på värdegrund och mål, men en stor anledningen till årets ökning av poäng är faktiskt ledarorganisation.

- Utbildningsnivån på våra ledare är högre än tidigare och vi har fått mer kontinuitet på ledarsidan, förklarar Green.

TFF målsättning är att inom de tre närmaste åren bli en fyrstjärnig akademi, men ju tidigare desto bättre. Stjärnorna speglar trots allt verksamheten.

- Vi håller hög nationell klass och kan matcha de bästa klubbarna. Dessutom blir vi bättre för varje år.

I takt med att ungdomsverksamheten blir bättre är också målet att fler egna spelare ska nå A-laget. I dagens A-trupp har fem spelare en bakgrund inom TFF:s ungdomslag.

- Vi ska ha fler spelare för varje år som tar plats i A-laget. Men vi kan inte ta in spelare i A-laget bara för att vi ska, utan vi i ungdomsverksamheten måste se till så att de blir tillräckligt bra först, avslutar Andreas Green.

Läs mer om certifieringen här:


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 6 mars, 2019
Kategori: A-lag