Fotograf: Björn Sandberg

Om mindre än en månad är det tid för start av Superettan. TFF:s lagkapten Salif Camara Jönsson laddar för sin femte raka säsong i klubben, och han är nöjd med förberedelserna inför det som komma skall.

- Vi har höjt träningsdosen ganska rejält sedan förra året, vi har bra intensitet och tränar i stort sett varje dag, säger han. Man känner nu att man verkligen är inne i det och börjar närma sig seriestart. Jag tycker ändå att vi har tagit stora kliv för varje match med den spelidé vi har, så känslan är god även om vi har förlorat de senaste två.

Är du nöjd med spelet i matcherna?
- Jag tycker att vi stundtals har spelat riktigt bra fotboll. Sen har vi inte hållit över 90 minuter, men samtidigt har vi bytt mycket spelare i matcherna. Senast mot Silkeborg gjorde vi en riktigt bra första halvlek, men sen tappar vi lite i andra. Kan vi fortsätta ta steg så kan det här bli riktigt bra. Helt nöjd är man inte, men man ser stundtals hur bra det kan vara

Vad har ni förändrat i sättet att spela jämfört med förra året?
- Jag skulle säga att sättet kanske inte skiljer sig jättemycket. Vi spelade på väldigt många olika sätt förra året, och ett av dem var så här. Nu har vi praktiserat detta på ett hårdare sätt än vad vi gjorde förra året. Nu är det ett sätt som gäller och det gnuggar vi på varje träning och varje match oavsett motstånd.

Vad är det för typ av fotboll?
- Jag vill inte avslöja för mycket, men nu är det ett spelande system som är tänkt, nerifrån och upp genom lagdelarna. Sen ett ganska aggressivt försvarsspel där det handlar om att vinna tillbaka högt upp i banan och sen bedriva anfallsspel därifrån. Det handlar om att vara konsekvent i det och inte sväva i väg och göra något eget. Vi har gnuggat väldigt hårt för att alla ska veta exakt vad man ska göra i de olika momenten.

Kommer detta ta tid innan det sätter sig?
- Nu har vi spelat alla matcherna med olika startelvor för att alla ska få känna på hur det här ska fungera. Det tar olika lång tid för spelare att anamma saker, och det är klart att det kommer ta tid, men jag tycker som sagt att det visar sig mer och mer. De senaste matcherna tycker jag att det snarare har berott på individuella misstag att det har fallerat, än att vi inte lyckats följa matchplanen. Känslan är att alla vet vad vi ska göra. Nu handlar det bara om att gnugga det mer och mer, och sen tror jag det kommer sitta bra när serien börjar.

Hur är känslan i kroppen efter skadan som drabbade dig mot Nyköping för några veckor sedan?
- Jag tycker det känns bra. Jag försöker stegra det lugnt och fint och inte belasta för hårt och för snabbt. Jag startade det här året med ganska hög belastning, och jag fick ingen riktig försäsong förra året utan hamnade direkt i hetluften. Jag har kört hela veckan nu och det känns bra. Man måste lyssna på kroppen i den här åldern, så att man ligger på en belastning som känns rätt för kroppen för att vara redo när det är match.

Är du helt hundra, eller är där något gammalt som gnager?
- Jag hade en baksideskada förra året som var rätt stor. Känslan var att där var ärrvävnad kvar i början på året, och sen har det dragit med nu när jag ökat belastningen och fick en känning. Men nu tog jag några steg tillbaka och körde rehab, och då har det försvunnit.

Hur tycker du själv att du har kommit upp i nivå?
- Jag är inte på högsta nivå än, men jag tycker ändå att jag, under den lila tid jag har spelat, fått några indikationer som jag varit nöjd med och andra som jag varit mindre nöjd med. Jag tror att jag totalt spelat 70 minuter, det är lite kort tid, och jag tror jag behöver ha lite längre tid innan jag kan bedöma, men jag har ändå gått ut från matcher och haft en god känsla. Jag fick göra mål sist, men det viktigaste för mig har ändå varit att det har känts bra i kroppen och att jag får vara skadefri.

Vilka tankar har du inför helgens möte med Kalmar?
- Det blir alltid en tuff match mot Kalmar, som är ett skickligt lag med en tydlig spelidé. Samtidigt är det såna matcher vi vill ha nu. Jag tycker det blir en bra värdemätare för var vi står i vårt spel genom att möta bättre lag.

Vad förväntar du dig för matchbild?
- Det är väl som alltid, att det i början kan svänga lite och att man känner på varandra. Sen är det naturligt om det bättre laget, eller det som spelar i högst serie, har lite mer bollinnehav. Men vi vill se var vi står nu och vi vill självklart utmana dem om det. Vi får se, men vi går in och fokuserar på vårt. Vinna matcher är alltid bra, men vill också ha en god känsla när vi går därifrån. Hoppas vi kan hålla ett jämt spel över 90 minuter, avslutar TFF-kaptenen.

TFF möter Kalmar FF borta på Gastens IP imorgon söndag kl 14:00.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 2 mars, 2019
Kategori: A-lag