Fotograf: Björn Sandberg

Emy Alerskans utsågs till årets damspelare 2018 på TFF:s årsmöte för två veckor sedan. För målvakten, som varit med på hela damlagets resa genom seriesystemet, var det en ärofylld utmärkelse.

- Det känns ju bra, det känns som att man har bidragit och att man är uppskattad, säger målvakten. Samtidig tycker jag att hela laget gjort den här resan, det är en laginsats allting, men det känns ändå bra att få utmärkelsen.

Svår fråga kanske, men varför tror du att du fick pris som årets damspelare?
- Jag vet faktiskt inte, men jag känner väl att jag har gjort en stabil insats över hel säsongen och varit bra i de matcher som har gällt mycket.

28-åriga Emy Alerskans anslöt till Trelleborgs FF när klubben drog igång sin damsatsning inför säsongen 2015. Dessförinnan hade hon representerat moderklubben Husie IF, Backarnas FF och BK Vången på seniornivå.

Utvecklingen sedan ankomsten till TFF har varit stark.

- Jag känner att jag har blivit mer stabil och utvecklats både på planen och utanför planen.

Alerskans har välförtjänt varit given målvaktsetta under alla säsonger i klubben. I takt med att TFF avancerar i seriesystemet vässas också konkurrensen inom laget. Inför 2019 har Erika Nykjaer värvats in från LB07:s allsvenska trupp för att konkurrera med Alerskans om målvaktsplatsen.

- Jag tycker det är bra med konkurrens, man behöver det för att utvecklas. Har man inte den konkurrensen så blir det inte lika bra, för då pushar man inte sig själv på samma sätt. Det blir bättre träningar, så jag ser det bara som positivt.

Hur säker känner du dig på att få speltid?
- Man känner ju inte sig säker, det gör man inte. Det är bara att jobba hårt och visa vad man går för, så får man se hur långt det räcker

För första gången i karriären får Emy Alerskans möjlighet att spela Division två-fotboll till våren. Liksom för laget som helhet blir det en ny utmaning.

- Jag känner att det ska bli jätteroligt, i och med att jag inte har spelat Division ett innan. Jag har spelat som högst i Division två, och den nivån har jag känt att jag har i mig, och jag känner att jag har Division ett i mig också. Det blir dock en mycket större utmaning nu än vad det har varit innan i och med att vi har klättrat mycket.

TFF har så här långt i år hunnit avverka två träningsmatcher. Förlust med 2-4 i första matchen mot Dösjöbro, och 2-2 i matchen efter mot Hittarp. Alerskans stod 45 minuter mot Dösjöbro, och 90 minuter mot Hittarp.

- Jag känner att vi har fått in väldigt många nya spelare och även testat ett nytt spelsystem, så det tar lite tid. Det känns som att vi vågar rulla boll och vågar passa, sen kanske inte alla detaljer sitter. Vi behöver fler matcher för att spela in oss.

Efter att ha varit lediga från matchspel i helgen som passerat står ett möte med Södra Sandby på schemat på lördag.

Vad tror du om möjligheterna i Division ett i år?
- Jag tror de är bra, för jag känner att vi har utvecklats mycket. Nu med Hasse (Hans Malmgren, huvudtränare) har vi fått ett tryggare spel, vi är mer spelskickliga nu. Jag tycker att vi har vad som krävs för att spela i Division ett, avslutar Emy Alerskans.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 25 februari, 2019
Kategori: A-lag