TFF:s 16-årige ungdomsspelare Totte Holmqvist är just hemkommen från turneringen med det svenska P02-landslaget på La Manga. Det är andra gången inom loppet av tre månader som vänsterbacken får äran att dra på sig landslagsdressen, och nu hoppas han få spela EM i sommar.

- Det hade varit en dröm att spela EM-slutspelet, jag hoppas kunna få göra det, säger TFF-talangen. Det är en magisk känsla att få dra på sig den blågula tröjan, det är en dröm som går i uppfyllelse.

Totte Holmqvist blev för första gången uttagen till P02-landslaget i början på december för en stor samling på Bosön i Stockholm. Nu har det handlat om ett veckolångt läger, bestående av träningar och tre matcher i en fyranationsturnering, som har varit en del av uppladdningen inför Elite round (EM-kval) i mars.

Totte Holmqvists Sverige segrade klart mot både Rumänien och Norge, och spelade oavgjort mot Tjeckien. Blågult vann slutligen gruppen på målskillnad.

Holmqvist gjorde ett inhopp på en kvart i första matchen mot Rumänien, spelade 90 minuter mot Norge och gjorde ett 20 minuter långt inhopp i sista matchen mot Tjeckien.

- Jag tycker att jag gjorde det bra, säger Holmqvist. Det är många bra spelare med, och det är så klart lite enklare att spela med, men även svårare. Man utvecklas mycket mer genom att möta och spela med så här bra spelare.

Nu är Holmqvist så klart väldigt sugen på att dra på sig landslagströjan igen. Förhoppningsvis blir han uttagen till EM-kvalet i mars, och lyckas laget kvala sig vidare väntar ett EM-slutspel för Sverige på Irland i maj.

- Förhoppningsvis kan jag bli uttagen på kommande grejer som landslaget kommer ha. Mina förhoppningar är att jag övertygat förbundskaptenen att jag är rätt man att ta med.

Hur mycket har du vuxit som spelare av det här?
- Mitt självförtroende har växt enormt mycket. Det är en slags merit som jag tycker är väldigt bra att ha med mig i ryggsäcken genom karriären. Det är en grej man alltid kommer komma ihåg, den första gången som man fick spela för Sveriges landslag.

Vad har du annars för mål med framtiden?
- Jag har både kortsiktiga och långsiktiga mål. Jag hoppas kunna ta mig upp i TFF:s A-lag via U19, sen olika landslagssamlingar däremellan. Sen via TFF:s A-lag vill jag komma ut i Europa så småningom, avslutar Totte Holmqvist.

Det återstår att se om Totte Holmqvist når den europeiska klubblagsfotbollen, men klart är i alla fall att han redan kommit ut i Europa med det svenska landslaget.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 13 februari, 2019
Kategori: A-lag