Fotograf: Björn Sandberg

Efter nästan två års skadefrånvaro är Hugo Andersson äntligen tillbaka på fotbollsplanen och kör för fullt. 20-åringen har väntat och väntat på att få vara med och konkurrera om en plats i laget igen, och nu är det nära. Efter två träningsmatcher med korta framträdanden, ser han nu fram emot att stegra antalet spelminuter.

- Rent fysiskt är jag redo och tanken är att stegra det, men det är tränarna som bestämmer, säger han ödmjukt.

Först en korsbandsskada som drabbade Andersson i en träningsmatch mot Halmstads BK på försäsongen 2017. Väl tillbaka i fotbollsträning efter åtta månader skadade han sig på nytt. Den nya skadan var emellertid svår att diagnostisera, och det saknades tydliga besked för Andersson vad det egentligen var för form av skada som drabbat honom.

- Det har varit tufft faktiskt. En vanlig korsbandsskada är en grej, för då vet man att det tar ungefär åtta-tio månader och sen är man tillbaka, men sen att få en skada som man inte riktigt vet vad det är. Ena veckan har det känts bra, och nästa vecka har det känts piss igen. Det har varit jobbigt.

Hugo Andersson var i fotbollsträning till och från under 2018. I somras spelade han till och med två U21-matcher, men han blev inte inte långvarig på fotbollsplanen. Över tid har smärtan gjort sig påmind.

I en period trodde man att det rörde sig om en meniskskada, men först när Hugo Andersson besökte den välkände sjukgymnasten Simon Bakkioui i höstas fick han klart för sig att det rörde sig om en ledbandsskada. Efter en period av ny rehabträning är han nu sedan en månad tillbaka i full fotbollsträning. Dessutom har han åter fått dra på sig matchtröjan för A-laget - efter nästan två års frånvaro.

- Jag är ganska stark mentalt, och jag har blivit ännu starkare med detta. Jag älskar fotboll så mycket så det har aldrig varit något snack om att ge upp. Det har bara varit att ge hundra procent på gymmet och planen för att komma tillbaka.

Med tanke på hur lång tid som har passerat kan det vara ganska lätt att glömma att Hugo Andersson verkligen knackade på dörren för en plats i TFF:s Superettanlag inför säsongen 2017. Han hade just fått sitt första A-lagskontrakt och startat flera matcher under försäsongen, med goda prestationer som följd. Efter två års frånvaro är han äntligen i full träning, men det har sannerligen varit en snårig väg tillbaka.

Har du aldrig tänkt tanken att du kanske inte kan komma tillbaka?
- Jag har inte tänkt på det så, utan jag har bara kört på. Jag har inte funderat på det så mycket, för det fanns ingen annan tanke än att komma tillbaka.

Har du känt någon stress?
- Det är klart att man vill vara med och visa vad man kan, men Kronvall och tränarna har varit tydliga med att jag inte ska känna mig stressad. De tror på mig, och de har sett min kvalité de få gånger jag har varit med. Därför vill jag vara frisk denna säsongen också, för det är sista året på kontraktet, så att jag får visa att jag kan vara med och konkurrera.

På försäsongen två inledande matcher, mot IFK Värnamo och Nyköping FC, har Andersson spelat 20 minuter i vardera matchen. Han upplever att kroppen känns bra och att han är redo för mer matchning, men han väljer i samråd med det medicinska teamet att gå lugnt framåt.

- Det är otroligt skönt att få vara med och köra för fullt. Det är en annan grej att vara uppe på planen och köra rehab bredvid, för det är jobbigt att se de andra köra fullt när man själv är sidan om. Det känns väldigt skönt att vara med och konkurrera nu.

Känner du någon oro för att skada dig igen?
- Jag känner ingen oro direkt, för jag känner att jag har det under kontroll. Problemet förra året var att vi inte riktigt visste vad det var, men nu har vi det under kontroll.

Väl tillbaka på fotbollsplanen har Hugo Andersson introducerats i en ny position. När laget kom tillbaka från julledigheten aviserade tränarstaben att man hade för avsikt att testa den tidigare mittfältaren som ytterback. Andersson, som aldrig tidigare i karriären spelat på positionen, har nu gjort två raka insatser som högerback.

- De tyckte att de kvaliteter jag har passar bra som högerback. Jag har tränat där nu och det har känts bra. Det går bättre och bättre för varje träning, man lär sig nya saker hela tiden.

Hugo Andersson köpte direkt tränarnas resonemang om att han kan passa bra som högerback.

- Jag har ganska bra fysik, jag kan springa upp och ner på kanten, har bra passningsspel och inlägg. Det är kanske försvarsspelet man får kämpa med, för jag har inte varit back innan, men samtidigt jobbar jag hårt och försöker lära mig varje träning, så det ska nog gå bra.

Högerback eller inte, för Hugo Andersson är det kanske viktigast av allt att han är tillbaka och tränar fotboll för fullt. Efter nästan två års skadefrånvaro njuter han av varenda minut. Samtidigt är det sista året på hans nuvarande kontrakt, och nu behöver han visa vad han går för.

- Jag förväntar mig ingen speltid alls egentligen. I och med att jag har varit borta så länge så tror jag inte tränarna förväntar sig något av mig på det sättet, men mina egna mål är höga fortfarande. Målen jag sätter för mig själv är att jag ska få mycket speltid, avslutar 20-åringen.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 12 februari, 2019
Kategori: A-lag