Fotograf: Björn Sandberg

Träningsmatchen mot danska Nyköping FC blev den danske mittbacken Niklas Vestlunds första match i Trelleborgs FF. 19-åringen skrev på för sin nya klubb i torsdags, och redan tre dagar senare fanns han på banan när TFF vann sin andra raka match.

- Jag känner inte grabbarna så bra än, men jag kommer lära känna dem bättre, konstaterar nyförvärvet. Det finns en del saker som jag kan göra bättre, men på det stora hela var det en bra match för mig och för laget. Det var också ett bra resultat, för det är viktigt att vinna tillsammans.

För Niklas Versterlund blir treårskontraktet med TFF hans första riktiga seniorkontrakt. Han kommer närmast från FC Köpenhamns U19-lag, men där han varit och nosat på en plats i A-lagstruppen. För bara någon vecka sedan var han med på A-lagets träningsläger i Dubai.

- Jag hade ett gott snack med Peter (Swärdh, manager). Jag känner att när jag kommer till Trelleborg så kommer jag till en fin nivå, där det finns goda möjligheter för speltid. Det var det som fick mig till att välja Trelleborg. Det känns väldigt bra.

Hur känns det att för första gången få spela seniorfotboll?
- De senaste åren har jag spelat och tränat en del med FCK:s A-lag, så det är inte helt ovanligt för mig. Det är något jag alltid har velat göra och något jag har sett fram emot.

Vesterlund är född och uppvuxen i Köpenhamn och inledde fotbollskarriären i Vanlöse IF. 2013 gick han från moderklubben till FCK:s akademiverksamhet, och där har han spelat fram till i förra veckan. Nu lämnar han för första gången i livet Köpenhamnsfotbollen.

- Självklart var det lite svårt att lämna efter många år, men jag ville testa någonting nytt i min fotbollskarriär. Jag har vetat om intresset från Trelleborg och jag har varit där och tränat också, så det kändes bra att sätta min signatur på kontraktet. Jag vill öppna upp ett nytt kapitel, och det är vad jag tror att jag kan göra i Trelleborg.

Första träningen med sina nya lagkamrater gjorde han på Vångavallen i torsdags, och han kände sig direkt välkommen till gänget.

- Jag har fått ett gott intryck. Det är en bra grupp med bra balans, några äldre och några yngre spelare, en bra mix. Stämningen i omklädningsrummet är bra och nivån på planen är bra. Jag känner mig glad och positiv inför framtiden.

Vilka förhoppningar har du med din tid i Trelleborg?
- Först och främst hoppas jag få så många minuter i startelvan som möjligt. Det största målet med laget är så klart att gå upp i allsvenskan, där Trelleborg har varit, och bli en del av det igen. Sverige har också en bra supporterkultur, bättre än Danmark, och det ska också bli en härlig erfarenhet. Sedan vill jag vinna många matcher, säger han med ett leende.

Som dansk har han dock dålig koll på den svenska andraligan sedan tidigare. Han har mött Halmstads BK i en träningsmatch under sin tid i FCK, men det är också den enda erfarenheten han har av någon klubb från Superettan.

- Jag vet inget om de andra lagen, men jag tror att denna gruppen är bra, och vad jag hört från andra så har detta laget chans att vara i toppen av serien. Förhoppningsvis kan det leda till allsvenskan, men det är svårt för mig att säga.

Niklas Vesterlund kommer till en början pendla från Köpenhamn, men han ska så fort som möjligt försöka hitta en lägenhet i Trelleborg. Nu inledningsvis handlar det främst om att komma på plats i den nya klubben. Efter en vecka med snabba ryck, där han slängdes direkt in i startelvan efter endast två träningspass, ser han fram emot att vara med när träningsveckan tar fart imorgon och med sikte inställt på lördagens möte med Helsingborgs IF.

- Nu känner jag till spelarna och klubben bättre, och vi ska lära känna varandra ännu bättre. Nu tittar jag bara framåt inför nästa match, avslutar Vesterlund.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 10 februari, 2019
Kategori: A-lag