Fotograf: Björn Sandberg

Det kanske mest ärofyllda priset som går att få som herrspelare på Trelleborgs FF:s årsmöte är enligt tradition Bengt Cederbergs hederspris. Mottagaren ska ha visat god kamratskap såväl på som utanför planen, varit lojal mot spelare, ledare och föreningen samt varit ett föredöme för alla spelare i TFF i nutid och i framtid. I år utdelades priset till Anton Tideman.

- Jag är otroligt stolt över att få ett sånt hederspris, säger vänsterbacken. Jag hade inte en aning om det, så jag är väldigt stolt och glad att ansluta mig till den skaran som fått priset tidigare.

Anton Tideman går nu in på sin fjärde säsong i TFF-tröjan där han har varit mer eller mindre helt ordinarie sedan ankomsten från Varbergs BoIS inför 2016. I en alltmer ungdomlig TFF-trupp tillhör han numera också en av lagets äldre spelare, trots att han bara passerat en ålder av 26.

- Jag försöker väl vara en spelare och person som anstränger mig för att bemöta människor på ett så bra sätt som möjligt. Jag känner också, efter de år man gjort i elitfotbollen, att det är lättare att ta hand om de yngre och vägleda. Jag har fått erfarenheter genom åren, både positiva och negativa, och kan man då hjälpa yngre så är det väl positivt. Man har själv varit ung och ivrig kanske och med lite coachande försöker jag hjälpa till.

Har du varit så i alla år?
- I början är man ju ny och får mest försöka komma in i gruppen, laget och föreningen. Sen med tiden blir det lättare och lättare att hjälpa andra, jag tycker det är roligare också, och man är inte lika fokuserad på sin egen karriär hela tiden. Jag vet själv när man var 18-19 och väldigt egoistisk, men med tiden blir man mindre egoistisk och gläds med andra på ett annat sätt.

Hur viktigt är det att agera föredömligt utanför banan?
- Jätteviktigt. Trelleborgs Fotbollförening växer hela tiden. Jag vet inte ur mycket den har vuxit sen jag kom hit, men både damsidan och ungdomssidan växer och växer. Det är otroligt viktigt att de som är äldre och representerar klubben på högsta nivå, tar sig tid för att visa uppskattning för de yngre och komma med råd och tips.

Inte nog med att Tideman fick mottaga Cederbergs hederspris, dessutom prisades han för att ha passerat 100 matcher i TFF:s tröja. Redan när han skrev på för TFF för över tre år sedan hade han en förhoppning om att bli långvarig i klubben.

- Jag har känt att jag hoppat runt lite tidigare och jag ville hitta en trygg punkt och stanna för lång tid framöver, säger Tideman. Det är många saker i Trelleborgs FF som jag delar åsikt om, dels fotbollstänk men även hur verksamheten fungerar och hur man ska vara som människa. På det stora hela är det en ära att få representera en sån klubb.

På lördag får Anton Tideman möjlighet att göra ytterligare en match i Trelleborgs FF när danska Nyköping FC gästar Vångavallen för ett försäsongsmöte.

- Roligt, vi behöver få matcher så att alla får speltid och kan visa upp sig. Det är härligt att få matcher men den extra anspänning som det innebär, men också se hur det fungerar när vi möter lag som ställer upp och gör saker som man inte alltid är förberedd på. Det är jätteviktigt.

TFF är inne på sin fjärde träningsvecka sedan vinterledigheten, och träningsmatchen på lördag blir lagets andra efter premiärsegern borta mot IFK Värnamo för knappt två veckor sedan. Tideman är nöjd med inledningen på försäsongen.

- Det har varit väldigt positivt, tycker jag. Vi har tränat på hårt alla veckodagar och med match eller internmatch på helgen. Tycker det har funnits en tydlig tanke från tränarstaben om hur de vill att vi ska spela och vilken belastning vi ska ha, så att vi blir ännu starkare i kropparna för att kunna bedriva den fotboll vi vill göra, avslutar Anton Tideman.

TFF möter Nyköping FC kl 13:00 på lördag på Vångavallens konstgräs.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 7 februari, 2019
Kategori: A-lag