Fotograf: TFF

TFF har fått landslagsförstärkning på tränarsidan inför säsongen i Superettan. Som vi berättade om i förra veckan har damlandslagets Tomas Håkansson anslutit till klubben som ny målvaktstränare. Efter några dagar på Vångavallen trivs han redan på sin nya arbetsplats.

- Jag tycker det känns bra, konstaterar han. Tränarstaben är väldigt lätt att ha att göra med, vi har bra diskussioner och det är bra processer. Spelarna är väldigt trevliga och välkomnande.

Sedan sommaren 2017 har Tomas Håkansson varit en del av Peter Gerhardssons tränarstab i det svenska damlandslaget. Rollen har han kombinerat med att arbeta som lärare, vilket han arbetat som i 30 år. Framgent blir det emellertid fullt fokus på fotbollen. När han inte är iväg med landslaget drillar han målvakterna på Vångavallens träningsplan.

- Nu handlar det bara om fotboll, säger Håkansson. Innan var det två världar där man gick från det ena till det andra, nu är man inne i bubblan hela tiden. Man blir mindre splittrad och lite lugnare som person. Skolans värld är rätt krävande, du får göra mycket, och det är inte under de bästa förutsättningarna alltid.

Även herrlandslagets målvaktstränare Mats Elfvendahl kombinerar sitt landslagsuppdrag med att vara tränare i den dagliga elitverksamheten, hos allsvenska IFK Norrköping. Olika FIFA-datum för herrar respektive damer gör dock att Tomas Håkanssons skilda roller kan anses mer utmanande att kombinera.

- Jag är ändå borta 70 dagar på ett år, men vi löser det och vi har gjort upp en plan. Jag jobbade som sagt i skolan innan, och denna kombination passar mig utmärkt.

Tomas Håkansson fick sin fotbollsfostran i Eslövs BK som utespelare. Vid 16 års ålder valde han dock att lägga fotbollsskorna på hyllan och istället snöra på sig löparskorna, med siktet inställt på att springa maraton.

Redan efter två år fick han emellertid avbryta sin satsning till följd av en kronisk benhinneinflammation, och inte långt därefter var han tillbaka på fotbollsplanen som målvakt. Som 25-åring började han istället träna målvakter efter att ha gått några målvaktstränarutbildningar.

- Jag har alltid gillat träning, så det ligger mig varmt om hjärtat, berättar han.

Tomas Håkanssons tidigare meriter som målvaktstränare på klubblagsnivå sträcker sig framför allt till FC Rosengård i Damallsvenskan och Malmö FF:s akademi. Nu är han anställd på halvtid i TFF, vilket innebär att han kommer att närvara på fyra träningar i veckan samt match.

Vad driver dig i ditt uppdrag som målvaktstränare?
- Det är att se en utveckling på målvaktsspelet, så klart. Nu när man tittar på Philip (Mårtensson) och Merlin (Nuhanovic) och ser vilka utvecklingsområden de har, så vill man göra dem till så bra målvakter som möjligt. Det är alltid kul att gå in och jobba med olika målvakter. Man har olika processer för olika målvakter, och man vet inte riktigt var vägen går. Många tror att det finns rätt och fel, men det finns bara många olika sätt att göra saker på.

För närvarande består TFF:s målvaktsuppsättning av duon Philip Mårtensson, ny från Torn, och Merlin Nuhanovic, som nu helt lämnar U19-laget. TFF har dock varit tydligt med att man avser att värva ytterligare en spelare till sin målvaktsuppsättning för att vässa konkurrensen. Håkansson medger att dagens målvaktsduo är lite orutinerad.

- Det tar tid att bli en stabil målvakt i Superettan, så vi har lite arbete framför oss. Man ska växa in i en roll, ha stabilitet, undvika enkla misstag och ha tydlighet i det man gör. Sen är det saker med tajming, speluppbyggnad och hur man ska sätta igång spelet. Det tar ändå lite tid att lära sig, att få det svåra att se enkelt ut.

Tomas Håkansson säger att han ser fram emot säsongen i Superettan med oerhört mycket spänning. Han har tidigare fått uppleva stor framgång hos de klubbar han varit, inte minst i FC Rosengård, och han hoppas på mycket glädje även i TFF.

- Det gäller att sätta linjer i spelet och få organisationen att fungera, få tydlighet i det. Jag tänker på Swärdh och de andra tränarnas tydlighet, det kommer bli en trygghet för spelarna. Det är mycket kunskap hos tränarna, det märker jag när jag lyssnar. Peter Swärdh är oerhört rutinerad och han vet hur en slipsten ska dras, det kommer lysa igenom.

Tomas Håkanssons erfarenhet och kompetens inom målvaktsträning kommer att göra en redan stark tränarstab ännu starkare. Förhoppningsvis kan det leda till framgång för TFF i år.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 5 februari, 2019
Kategori: A-lag