Fotograf: Christer Thorell

I premiärmatchen mot IFK Värnamo fick tre U19-spelare göra A-lagsdebut i TFF-tröjan. En av dem var Timoty Axelsson – mittbacken som för ett år sedan var mittfältare och satt på avbytarbänken i U19-Allsvenskan. Nu nosar han på fortsatt speltid med TFF:s seniorlag.

- Nu eftersom jag varit med så pass mycket på senaste, så är det klart att man känner sig nära, säger han. Två mittbackar har slutat, så det är klart att man känner att där är en lucka kanske. Sen får vi se hur de väljer att göra. Man kan bara göra sitt bästa och köra på, och sen får vi se vart det leder.

18-årige Timoty Axelsson, född och boende i Ystad, började spela fotboll i Öja FF:s pojklag i ung ålder. Som 15-åring lämnade han moderklubben för att spela U17-fotboll i Ängelholms FF. Sejouren i ÄFF blev kortvarig, och efter en kort sväng till Köpingebro IF hamnade han i Trelleborgs FF:s U17-lag hösten 2017.

Första hösten i TFF tillbringades enbart på träningsplanen eftersom papperna för övergången inte blev klara i tid, så 2018 blev således hans riktiga debutår i TFF-tröjan när han flyttades upp i U19. Axelsson led av hård konkurrens under vårsäsongen, och när laget gick till sommarvila hade han bara spelat 20 minuter, vilket var i vårens sista match. I det skedet var det nog få som kunde tänka sig att den dåvarande mittfältaren skulle göra A-lagsdebut ett halvår senare.

- Vändningen kom i höstas, säger Axelsson. Min tränare Jimmi (Olsson) ville testa mig som mittback, vilket han gjorde och sedan har det gått riktigt bra faktiskt. Jag fick spela hela hösten och sedan dess har utvecklingen gått uppåt. Jag har haft fin utveckling sedan jag kom till Trelleborg.

Axelsson har spelat mittfältare genom hela fotbollslivet fram till i somras, men nu råder det inga tvivel om vilken som är hans rätta position.

- Det var lite sådär i början eftersom jag aldrig har spelat mittback tidigare, men Jimmi trodde det kunde passa mig bra. Jag tycker att jag har vuxit in i det fort och att jag hanterar det riktigt bra nu, så det är inga konstigheter.

Under hela hösten var han ordinarie i U19-lagets trebackslinje, och prestationerna har varit så bra att han i vinter belönats med att representera A-laget. Redan under premiärträningen fanns han med på Vångavallens konstgräsplan, och därefter har det blivit ytterligare en handfull träningar och ett femton minuter långt inhopp i bortamötet med IFK Värnamo.

- Det har ändå varit mycket på senaste, så det är skitkul ju, säger Axelsson och fortsätter.

- Det just det jag tycker är bra med TFF att man tar hand om sina egna ungdomar. Man får komma upp och träna lite med A-laget och man får känslan av att man inte är så långt ifrån. Att de faktiskt kollar på ungdomarna också, så att de inte bara tar in andra spelare.

Hur har det känts att träna med A-laget?
- Jag tycker de har känts bra. Spelarna i A-laget tar hand om en när man kommer upp, så man känner sig välkommen. Man strävar ändå efter att komma till A-laget, klart man siktar mot det, det är det alla vill.

Hur har det gått rent fotbollsmässigt?
- Fotbollsmässigt tycker jag att jag har hanterat det bra. Jag har kommit in i det bra och det har känts bra hela vägen. Det är härligt tempo också, så det är bara kul.

Timoty Axelsson är född 2000 och är således inne på sitt sista år som juniorspelare. Med en höst i ryggen som startspelare i U19-Allsvenskan och med stark utveckling som följd finns det anledning att känna optimism inför säsongsstarten i vår.

- Jag ser väldigt fram emot detta året. Hela juluppehållet har jag bara längtat efter att dra igång. Det är bara att kämpa hårt så får man hoppas 2019 blir ett bra år.

Det blev A-lagsdebut för en vecka sedan, nu återstår det att se när Timoty Axelsson får representera TFF:s A-lag nästa gång. Klart är i alla fall att han knackar på dörren. Att Peter Swärdh har öppnat den på glänt genom att ge honom speltid ger honom hopp inför framtiden.

- Det betyder mycket, det ger ju en känsla av att man ändå är nära. Jag strävar efter att komma upp till A-laget och få kontrakt. Jag vill bara fortsätta nu, det är där man vill spela, avslutar Timoty Axelsson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 2 februari, 2019
Kategori: A-lag