Efter en kort sejour i Allsvenskan är målsättningen för framtiden är klar – att åter bli ett etablerat lag i Allsvenskan. Efter en höst med en genomlysning av både organisation och ekonomi lägger nu Trelleborgs FF:s styrelse fram ett förslag på en unik satsning tillsammans med huvudsponsorn Mellby Gård. Förslaget innebär att ett investeringsbolag startas i samarbete med huvudsponsorn. Mellby Gård lämnar samtidigt en utfästelse om att, över tid, tillföra 50 miljoner i bolaget. Genom bolaget, där Trelleborgs FF blir delägare, ska elitsatsningen för herrlaget renodlas med målsättning att på sikt vara i topp 10 i Allsvenskan.

I årtionden var Rune Andersson, Mellby Gårds grundare, en viktig sponsor av Trelleborgs FF och var under en tid också medlem i föreningens styrelse. Runes passion för klubben lever i allra högsta grad vidare – även om han inte personligen är lika involverad längre. Sonen Johan är sedan ett par år tillbaka VD på Mellby Gård. Johan berättar om varför sponsorn sedan 30 år tillbaka nu vill göra en historisk satsning i klubben.

50 miljoner är mycket pengar. Vad är bakgrunden till satsningen?

- Om vi på lång sikt ska komma tillbaka till 90-talets storhetsdagar och bli ett etablerat lag i Allsvenskan så behövs ett kapital där klubben kan göra reella satsningar. Pengar löser inte allt men genom den här satsningen får klubben, för första gången möjlighet att göra riktigt strategiska förvärv. Dessutom kommer föreningen över tid kunna bygga upp ett eget kapital som också kommer att gynna ungdomsverksamhet och damlag.

Vad är det som är speciellt med Trelleborgs FF?

- Jag var fem år gammal när min familj flyttade till Trelleborg i början av 80-talet och redan då blev vi engagerade i föreningen. Jag själv började spelade juniorfotboll i klubben ungefär samtidigt som klubben gick upp i Allsvenskan andra gången och klubben betydde jättemycket för mig som barn. Jag var på varenda match och spelarena var mina stora idoler. Trelleborgs FF är klubben i vårt hjärta.

Betyder detta att Mellby Gård inte kommer att sponsra föreningen i övrigt?

- Nej, det gör det inte. Vi kommer att fortsätta med den vanliga sponsringen. Och utöver den sponsringen så kommer en årlig summa att tillföras föreningen från investeringsbolaget. Den summan kommer att kunna användas för att utveckla hela verksamheten.

Hur kommer det nya upplägget att påverka övriga sponsorer?

- Det är viktigt att hålla isär bolaget och föreningen. Bolaget skapar möjlighet för klubben att utvecklas men förändrar inte förhållandet mellan klubben och övriga sponsorer. Visst blir Mellby Gård en betydande part i elitsatsningen men det har vi även varit tidigare. Min förhoppning är att satsningen ska göra det ännu mer attraktivt för företag att kliva in som sponsorer och bli en del av Trelleborgs FF och jag är övertygad om att satsningen också kommer att gynna andra. Möjligheterna för klubben att etablera sig i Sveriges fotbollselit ökar men även inom ungdomsverksamheten ökar möjligheterna och också damlaget, som redan idag har siktet mot eliten, gynnas genom att föreningen kan bygga upp ett eget kapital.

Vad innebär det att Mellby Gård kommer att investera pengarna över tid?

- Det innebär att vi gör en utfästelse på 50 miljoner i bolaget. Men vi kommer inte sätta in alla pengarna i bolaget direkt utan det kommer ske över en längre period på ett fem till tioårs perspektiv.

Beslutet fattas av medlemmarna på årsmötet den 4 februari. Varför ska man som medlem rösta ja?

- Därför att det är en historisk och unik satsning som är kopplat till målet att herrlaget ska kunna etablera sig i Allsvenskan. Genom det här upplägget får Trelleborgs FF tillgång till ett stort kapital samtidigt som man fortfarande är i kontroll.

Vad är din vision för Trelleborgs FF?

- Att klubben på sikt ska vara i topp tio i Allsvenskan är ett helt klart nåbart mål genom den här satsningen. Min personliga vision är att Trelleborgs FF på sikt ska vara i topp fem. Men viktigt att tillägga är att även om fokus i den här satsningen handlar mycket om herrsidan så ser jag väldigt positivt på ungdomsverksamhet, där klubben redan idag lyckas ta fram egna talanger. Att säkerställa återväxten och utveckla nya elitspelare är en viktig del i framtiden. Och inte minst, titta på damernas framfart. Det hade varit riktigt kul om även damlaget kunde komma upp i Allsvenskan.


Skribent: Lotta Lövdén Berséus
Publicerad: 30 januari, 2019
Kategori: A-lag