Fotograf: Björn Sandberg

Efter en höstutlåning till Kristianstad FC i Division ett södra är Noah Christoffersson tillbaka i Trelleborgs FF inför stundande säsong. Den 19-årige anfallsspelaren trivs med att vara åter i Vångavallens träningsmiljö.

- Det känns väldigt skönt, säger Christoffersson. Det är kul att komma tillbaka, för det är ett fint gäng och en fin klubb. Det är ändå den klubb jag tillhör och det är där jag vill spela A-lagsfotboll.

För ungefär ett år sedan visade Noah Christoffersson för första gången upp sig på allvar inför Trelleborgspubliken. Även om det bara blev en knapp handfull matcher av vänskaps- och cupkaraktär, så satte han ett visst avtryck med sina två mål. Under våren i Allsvenskan var han dock långt ifrån speltid med A-laget, och istället fick han nöja sig med spel i U19 innan utlåningen till Kristianstad blev ett faktum.

- Det blev en utlåning för att jag skulle få A-lagsfotboll i mig. Både jag och klubben tyckte att Kristianstad i Division ett var ett bra steg för att få så mycket speltid som möjligt.

Kristianstad FC gick ganska tungt i Söderettan under våren och under sommaren hämtades flera nyförvärv in för att kunna rädda kontraktet. Utöver Noah Christoffersson lånades även Dardan Dakaj och Oskar Malmgren in från Trelleborgs FF. När laget spelade första matchen efter sommaren fanns hela åtta nya spelare i startelvan.

Kristianstad FC klarade sig till sist kvar i serien med endast en poängs marginal till nedflyttning. Noah Christoffersson bidrog med fem mål under sina tolv matcher för laget.

- Jag tycker det gick bra för min del. Det var en lite seg start när vi var ett nytt lag, men när det gick bättre för laget gick det bra för mig individuellt också.

Fem mål på tolv matcher är ändå rätt hyggligt?
- Det tycker jag. Jag borde kanske ha satt några till, men jag är nöjd. Jag tycker ändå att jag bidrog en del och jag tycker det gick bra. Det var en skön grupp där borta också och vi spelade rätt fin fotboll. Motståndet var ändå Division ett, så det är inte så dåligt.

De tolv höstmatcherna på Division ett-nivå innebär att Noah Christoffersson redan har fått känna på hur det är att spela matcher kontinuerligt på seniornivå.

- Jag har tagit med mig erfarenhet av hur det är att vara i annan klubb och på vilket sätt de arbetar. Jag tror att det har varit en bra erfarenhet för mig. Sen kände jag ändå inte att det var jättestor skillnad mot U19, visst lite fysiskt och så, men jag tycker att jag höll tempot bra.

Med tanke på att Christoffersson fyller 20 år i år så är han numera för gammal för U19-spel. Juniorlagstiden har han lämnat bakom sig, och nu handlar det på allvar om att slå sig in i TFF:s A-lag i Superettan.

- Jag har tagit med mig mycket från hösten, så jag känner mig mer redo inför denna säsong som kommer. Jag vet lite hur det är, sen är det så klart stor skillnad på Division ett och Superettan, men det är ändå seniorfotboll på hög nivå.

Hur ser du på dina möjligheter i TFF nu kontra när du lämnade?
- Jag tycker nog ändå att det är lite bättre möjligheter för mig nu, sen är det bara jag själv som ska ta chansen och visa vad jag går för. Jag hoppas få så mycket speltid som möjligt.

TFF-truppen har nu varit i träning i en och en halv vecka efter semesterledigheten, och Noah Christoffersson har fått en bra känsla av den första tiden med laget.

- Vi ser ut att gå bra detta året, det blir spännande. Det ska bli väldigt kul att komma igång, säger han och fortsätter.

- Känslan är ändå att vi vill komma upp igen så snabbt som möjligt. Vi är en grupp som verkligen känner att vi hör hemma i Allsvenskan, som jag själv också tycker att vi gör. Kvalitén har varit väldigt bra.

På lördag tar försäsongen fart på allvar när TFF gästar IFK Värnamo på bortaplan. Samma möte ägde rum under fjolårets premiär på Vångavallen, och då gjorde Noah Christoffersson ett av målen när TFF vann med 3-1.

- Det ska bi väldigt kul, säger Christoffersson. Jag längtar efter att komma igång med matcher, det var ändå ett tag sedan man spelade sist. Hoppas man bidrar till något.

Förhoppningsvis blir lördagens möte starten på ett framgångsrikt år för Noah Christoffersson och hans TFF. Kanske kan 2019 blir anfallarens genombrott i TFF:s A-lagströja.

- Jag vill ha så mycket speltid som jag kan få, det är väl det första målet. Jag hoppas göra debut i Superettan, sen är det bara att fortsätta göra det bättre och bättre för varje dag.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 23 januari, 2019
Kategori: A-lag