Fotograf: Björn Sandberg

Samma dag som TFF drog igång försäsongsträningen presenterade klubben Jakob Glasberg som sitt senaste nyförvärv. Högerbacken lämnar därmed Superettan-konkurrenten IK Frej efter fyra raka säsonger som ordinarie och söker nu nya utmaningar längre söderut.

- Det känns jättekul, säger 23-åringen. Jag fick ett väldigt bra intryck av både Mattias (Kronvall) och Peter (Swärdh), och klubben som helhet. De verkade ha en tydlig plan för framtiden och de verkade ha koll på mig som spelare.

Glasberg har i skrivande stund tränat två dagar med sin nya klubb. I onsdags var laget ledigt, och under torsdagen stod han över träningen för att kunna lösa med flytten från Stockholm till Trelleborg.

- Det verkar vara ett väldigt tajt och sammansvetsat gäng med sköna grabbar helt enkelt. Det garvas och spela pingis i omklädningsrummet, och ute på planen har det varit bra drag och energi, så jag är positivt överraskad.

Trots sin livslånga bakgrund i huvudstaden har Jakob Glasberg skånskt påbrå. Hans mamma är uppvuxen i Malmö, och släkten på moderns sida bor fortfarande i Skåne. Nu får släktingarna möjlighet att följa hans utveckling på nära håll i Trelleborg.

- Jag kände att jag behövde en ny miljö och en ny utmaning, så det passade väldigt bra att gå till Trelleborg.

Jakob Glasberg inledde fotbollskarriären som femåring i IK Frej. På den tiden spelade Täby-klubbens A-lag långt ifrån på elitnivå, utan istället handlade det om spel i Division tre och Division fyra. Glasberg spelade i Frejs ungdomslag fram till tonåren då han gick till Danderyds SK för en tvåårig sejour. Redan som 14-åring gjorde han debut i Danderyds A-lag.

Efter två år i Danderyds SK värvades han till Djurgårdens IF där det blev spel i U17 och U19 innan han flyttades upp i A-truppen 2014. Han fick uppleva allsvensk fotboll från avbytarbänken, men närmare än så kom han inte drömmen om allsvenskt spel. Istället blev det en utlåning till moderklubben IK Frej, och sedermera en permanent övergång till Superettanklubben.

- Klart att det var lite tufft mentalt i början, men ganska snabbt kommer man in i det och förstår vilken hög nivå det ändå är i Superettan. Att det inte blev Allsvenskan då är inget jag går runt och tänker på dagligen, men jag har som mål att få chansen att testa mig där framöver ändå.

Under åren i IK Frejs A-lag har Glasberg gjort strax över 100 matcher i Superettan. 2018 noterades han dessutom för tolv assist, vilket vittnar om att han är en ytterback som tar för sig även offensivt.

- Jag är en högerback som gillar att hjälpa till i anfallen. Jag har en bra passningsfot, är snabb och löpstark.

Hur lyckades du med tolv assist som ytterback?
- Dels hade vi bra anfallare som stötte in bollarna, och sen hade jag en väldigt passande roll i Frej där jag fick mycket frihet i det offensiva spelet. Så det är väl en kombination av individuell skicklighet och hjälp från lagkamrater och tränare.

Snart är Jakob Glasberg tillbaka i sin nya hemstad för att återuppta träningen med sina nya lagkamrater på Vångavallen. Han gör det med förhoppningen om att ta sig upp till högsta serien.

- Självklart vill man som spelare få chansen att mäta sig med så bra spelare som möjligt. Jag har väl som mål att ta mig upp i Allsvenskan så snabbt som möjligt.

Tror du de blir med TFF?
- Det är min förhoppning i alla fall. Jag tror att vi har alla chanser om vi får ihop det, men sen får vi se när det händer. Men vi är bra gäng, så får vi ihop det ska vi nog kunna vara med och kriga, avslutar Jakob Glasberg.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 17 januari, 2019
Kategori: A-lag