Fotograf: Björn Sandberg

Under måndagskvällen klev Trelleborgs FF ut på träningsplanen för första gången under 2019. Såväl herr- som damlag premiärtränade på ett kylslaget Vångavallen inför en trogen skara supportrar. Herrlagets nye manager Peter Swärdh uppskattade första träffen med sina nya spelare.

- Det är ju det som är drivkraften i det här, att få träffa spelare och ledarteamet och att få börja bygga och starta upp verksamheten, säger Swärdh. Man kan diskutera och fundera hur man vill ha det, men man måste in i verkligheten och få en praktiskt del i det för att kunna förflytta positionerna framåt.

Herrarnas första träning pågick under en och en halv timme. Mycket fokus lades på passningsspelet och hur spelarna ska agera i arbetet med boll.

- Jag ser en spelargrupp som har hög motivation och drivkraft för att göra något som är bra för Trelleborg, fortsätter Swärdh. Jag vet att här finns en erfarenhet och utvecklingspotential i den här gruppen, och man kan redan idag se bra saker. Sen vill jag vara försiktig med att vara för tidig med uttalanden kring hur det ser ut, mer jag är nöjd med att vi ska börja sätta dagliga rutiner för träning och förberedelser.

15 utespelare och två målvakter deltog i fotbollspasset, däribland Timothy Axelsson från U19. Vi rapporterade tidigare i veckan om att Mattias Håkansson var redo för full fotbollsträning, men det medicinska teamet väljer att gå försiktigt fram och Håkansson tränade därför sidan om tillsammans med Hugo Andersson och Jasmin Sudic. Ingen ur trion dras med någon allvarlig skada, så förhoppningsvis kan de vara i fotbollsträning inom kort. Albin Nilsson var ledig med anledning av tentamensskrivning på Malmö universitet, och Deniz Hümmet deltog inte heller i träning.

Redan imorgon förmiddag är laget tillbaka på Vångavallen för ett nytt fotbollspass, och imorgon eftermiddag är det fysträning. Spelarna slängs direkt in i de vardagliga rutinerna efter semesterledigheten. På lördag är tanken att spela en internmatch elva mot elva med förstärkning av spelare från U19-truppen.

- Nu handlar det dels om att komma igång på ett sätt så att vi kan stegra träningen både fysiskt och fotbollsmässigt. Vi vill få igång så mycket spelare som möjligt och behålla dem i träning med kontinuitet. Det gäller att hitta rätt nivå och belastning både fotbollsmässigt och fysiskt.

Första träningsmatchen äger rum den 26:e januari borta mot IFK Värnamo.

- Nu inledningsvis blir träningsmatcherna en del av träningsveckan för att få upp den fysiska statusen. Väldigt många spelare kommer att spela de första matcherna och vi kommer ha stora trupper när vi åker iväg, avslutar Peter Swärdh.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 14 januari, 2019
Kategori: A-lag