Fotograf: Björn Sandberg

Hela fotbollsåret 2018 spolierades till följd av en korsbandsskada. När TFF nu laddar för att åter ta sig an Superettan finns Mattias Håkansson med på tåget redan från start. På måndag är det träningsstart på Vångavallen.

- Det ska bli extra kul, säger 25-åringen. Det känns verkligen som en nytändning, men det kommer nog kännas ännu bättre när vi spelar första matchen.

Mattias Håkansson var mer eller mindre med i full fotbollsträning redan i december innan laget gick på ledighet. Över jul och nyår har han tränat mycket på egen hand hemma hos föräldrarna i Blekinge. Det har blivit löpning, gym och padel. Dessutom har han kört några fotbollspass med en personlig tränare, där han testat avslut och possession.

- Det känns bra i knäet. Jag ska vara redo att köra för fullt, klargör han.

Det har nu gått över tio månader sedan Mattias Håkansson skadade knäet på ett träningspass i Trelleborg. 25-åringen fanns med under TFF:s två inledande försäsongsmånader, men den 14:e mars tog säsongen slut efter en kollision med en lagkamrat. Håkansson hade längtat efter att spela allsvensk fotboll igen, men säsongen 2018 fick han följa från läktaren.

- Det har varit jobbigt mentalt att inte kunna vara med och påverka. Jag har undvikit att vara på Vångavallen på träningar, och istället kört min rehab hos sjukgymnast på Idrottskliniken i Malmö. Mest för att jag inte ska sitta i omklädningsrummet och se andra gå ut till träning när jag själv går till gymmet.

Liksom andra spelare som har drabbats av lång skadefrånvaro medger Mattias Håkansson att det har varit påfrestande mentalt.

- Man vet hur kul vi har på träningar, och det missar man. Fotboll är det bästa som finns, och när man inte får göra det utan bara får titta på, då är det jobbigt. Sen är det absolut inte så att jag har legat hemma och mått dåligt ett helt år, utan jag har ändå haft humöret uppe tycker jag. Jag har fått fokusera på att komma tillbaka och vara så bra som möjligt, det har inte funnits tid att gräva ner sig. Det var första veckan som man fick tycka synd om sig själv, men sen var det upp på hästen direkt.

Mattias Håkansson spelade 45 matcher i högsta serien med Mjällby AIF 2012-2014. Någon personlig återkomst blev det som sagt inte 2018, men han hoppas ta sig dit igen.

- Det är ju ganska tråkigt att jag inte fick spela i Allsvenskan igen, men jag känner att om jag inte hade spelat där innan hade det varit värre om jag inte hade fått göra min debut ifjol. Nu blir det ett steg tillbaka och sen två steg framåt. Det är bara att ta oss upp igen så får jag spela där nästa år.

Mattias Håkansson kommer lägga upp en plan med läkare och sjukgymnast direkt på måndag för hur han ska ta sig an den första perioden av försäsongen. När han kommer att spela match igen vågar han inte svara på, men knäet känns bra och först och främst handlar det om att vara i full fotbollsträning under en period.

- Jag får se hur knäet svarar när jag tränar varje dag, säger han. Så länge jag är redo till seriepremiären och fullt återställd så är det bra, sen vill jag samtidigt vara tillbaka innan så att jag kan bevisa vad jag går för i träningsmatcherna.

Hur höga förväntningar vågar du ha på dig själv nu?
- Egentligen ska jag väl inte ha så höga förväntningar, men helst vill jag vara där jag var innan och ännu bättre. Men det kommer förstås ta lite tid innan man får in tajming, avslutningar och passningar.

På måndag är Mattias Håkansson i alla fall i full träning efter nästan ett års skadefrånvaro när TFF:s båda A-lag kör igång försäsongsträningen på Vångavallens konstgräs.

- Det ska bli så jävla skönt faktiskt, det ser jag fram emot. Jag hade gärna snabbspolat till på måndag, sen får vi hoppas det är lite supportrar som dyker upp också, det är alltid kul, avslutar Håkansson.

Träningsstarten för såväl herr- som damlag sker på D-planen på måndag kväll klockan 18:00. Det kommer bjudas på kaffe och grillad korv för besökare.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 12 januari, 2019
Kategori: A-lag