Fotograf: Lotta Lövdén Berséus

Peter Swärdh är tillbaka i hetluften som fotbollstränare. 2019 kliver han in i en ny arbetsmiljö på Sveriges sydligaste fotbollsarena. Den rutinerade tränaren är bara några dagar ifrån träningsstarten med sitt nya lag, och motivationen är på topp.

- Det är som alltid när man ska kliva på ett nytt uppdrag, säger Peter Swärdh. Dels är det roligt, men samtidigt spännande och inspirerande att komma igång med ett nytt projekt. Det ska bli spännande att träffa spelare och ledare och komma in i verksamheten med dem som jobbar runt Trelleborgs FF.

53-årige Swärdh har en lång tränarbakgrund inom svensk fotboll. För 20 år sedan hoppade han på uppdraget som tipselitansvarig i allsvenska Helsingborgs IF, och sedan dess har han varit verksam inom elitfotbollen. Helsingborgs IF, Åtvidabergs FF, Mjällby AIF och Kalmar FF är alla klubbar som Swärdh har haft huvudansvaret för i Allsvenskan.

- Jag är angelägen om att skapa en arbetsmiljö runt mig med stor delaktighet och öppenhet kring det vi gör med spelare, förklarar Swärdh. Det är viktigt att inkludera dem som är nära laget, både spelare och ledare, för att bli en stark grupp. Alla ska få tydliga ramar och riktlinjer för hur vi ska agera både på och utanför planen.

Tillsättningen av Peter Swärdh innebär att TFF inrättar en ny roll som manager, vilket betyder att Swärdh kommer att vara såväl huvudtränare som sportchef. Rollen är ny även för honom då han vid tidigare tränaruppdrag alltid haft en sportchef som arbetar med de mer långsiktiga frågorna. Nu ansvarar Swärdh även för uppgifter som är kopplade till spelartrupp, ledarteam och organisation.

- Jag ska jobba så att hela Trelleborgs FF utvecklas på fotbollssidan. Det som tilltalar mig är att få ett större helhetsansvar, där jag kan få nytta av det nätverk som jag har byggt upp kring spelarmarknad och den bild som jag har av den skandinaviska marknaden främst. Vi ska bli effektiva i rekrytering och utveckling av ett starkt Trelleborg.

Peter Swärdh besökte för första gången kansliet på Vångavallen i fredags för att bekanta sig med sin nya arbetsplats och sina nya arbetskamrater. En överlämning av arbetsuppgifterna från Mattias Kronvall, tidigare sportchef, har också påbörjats.

Hur kommer en arbetsdag se ut för dig när du inte står på träningsplanen?
- Väldigt mycket handlar ju om att försöka vara uppdaterad, främst på hur vår trupp ser ut. Hur kan vi utveckla den, optimera befintligt spelarmaterial och utveckla vår egen verksamhet för att få fram ännu bättre spelare från akademin? Det är centrala frågor i det här. Sen är det hela tiden en förberedelse för när det händer saker i vår trupp. Vid rekrytering är det viktigt att det finns en koppling mot hur vi vill spela och vilka profiler på spelare som vi vill ha. Det blir väldigt mycket telefon, möten och mejl som kommer ta upp delar av dagarna.

Vad blir den största utmaningen med den här rollen?
- Jag vet inte vad som blir den största utmaningen, men en viktig faktor som jag känner oavsett roll är ledningen av människor. Det är viktigt att hitta rätt ansvarsfördelning, tydlig delegering och få medarbetare stimulerade för att få dem engagerade i verksamheten. Det är inte bara Kristian (Haynes), Magnus (Andersson) och det medicinska teamet, utan även spelartruppen.

Peter Swärdh känner inte sina nya assisterande, Kristian Haynes och Magnus Andersson, personligen sedan tidigare, även om de ha stött på varandra i Fotbollssverige genom åren. Sedan en tid tillbaka finns dock en dialog mellan de tre tränarna för hur ansvarsfördelningen ska se ut i tränartrojkan. Utöver att de har träffats konverserar de kontinuerligt över telefon och mejl.

- Vi har börjat få en struktur för hur det kan komma att se ut, men sen måste vi sitta ner de första veckorna för att intensifiera det för hur det ska se ut på planen.

De senaste säsongerna har Jonni Fedel hjälpt TFF med målvaktsträningen parallellt med sitt uppdrag i Malmö FF, men Peter Swärdh meddelar att klubben jobbar på en egen lösning som innebär mer regelbunden träning för lagets målvakter.

- Vi tittar på den sidan också för att vi ska vara ett starkt och komplett tränarteam. Vi vill ge spelarna optimala förutsättningar och då tycker vi målvaktstränarposten är en viktig faktor.

Peter Swärdh är född och uppvuxen i Hässleholm och bor sedan ungefär tio år tillbaka i Åhus. Med sitt skånska påbrå har han bra koll på Trelleborgs FF, även om han aldrig har arbetat inom klubben. Däremot har han mött TFF åtskilliga gånger genom åren.

- Över lång tid har Trelleborg funnits med som ett elitlag för mig i svensk fotboll, och under vissa år också gjort oerhört bra prestationer och utmanat väldigt högt upp i svensk elitfotboll. I nutid har man haft en framgångsresa hela vägen upp från Division ett till Allsvenskan, och sen haft en mindre bra säsong i Allsvenskan. Det har antingen varit ett lag som vunnit serier eller ramlat ur serier de sista tio åren, och förhoppningsvis ska vi ha en starkare plattform att stå på och vara bättre förberedda när vi tar steget upp vid nästa tillfälle.

Peter Swärdh har redan varit inspelad på en del av de resonemang som har förts så här långt under rekryteringsprocessen. De två nyförvärv som i skrivande stund är klara för TFF är André Reinholdsson och Philip Mårtensson. Klubben jobbar på att få in ytterligare förstärkningar innan säsongsstarten.

- Så länge fönstret är öppet så finns det möjlighet att göra saker, säger tränaren. Vi har rekryterat en forward och en målvakt och jag tycker vi står oss ganska starka redan idag, men ytterback och målvakt är väl de positioner vi tittar extra på just nu. Sen får vi, inte minst jag, sätta oss in i det här, träna och sätta oss in i matcher. Som jag ser det kan det hända saker både in och ut ur truppen.

Vad är din bild av truppen?
- Jag känner att jag skulle behöva lite mer tid för att sätta mig in i det, men jag ser erfarenhet i den. Det är många spelare som har varit med och avancerat till Allsvenskan, och det är många som har fått allsvensk rutin under senaste året. Jag ser också många yngre spelare med utvecklingspotential som inte har sett sina bästa dagar ännu, men med rätt guidning kan de bli bra på 12-18 månaders sikt.

Peter Swärdhs motivation och inspiration är topp inför tränarens nya uppdrag. På måndag kväll får han äntligen möjlighet att äntra sin nya träningsplan och möta sin nya trupp. Klockan 18:00 kör TFF igång försäsongsträningen på Vångavallens konstgräs.

- Jag längtar till dess, jag ser fram emot att träffa spelarna framför allt. Vi ska börja med det vi vill göra för att kunna ha ett hållbart spel och hållbart lag innan vi möter GAIS hemma i första matchen. Det är det som egentligen är den stora startdagen på något vis, dit längtar man.

Det är tidigt, men vilka förväntningar kan man ha på TFF i år?
- Nu är vårt första mål att få igång verksamheten på ett bra sätt, och få goda träningsvanor under dessa veckor. Vi har ett antal träningsmatcher och då ska vi naturligtvis få en tydligare bild av hur det ser ut. Vi ska ha en stor ödmjukhet inför Superettan, för det finns många starka lag men också med tanke på den bakgrund TFF har från senast när man ramlade ur. Samtidigt ska vi bygga för att kunna vinna varje match vi spelar, det är det som är utgångsläget när vi drar igång. Vi har mycket arbete framför oss, och det är framför allt det jag tror är viktigt att fokusera på, avslutar Swärdh.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 10 januari, 2019
Kategori: A-lag