Efter flera säsonger av imponerande målvaktsspel på lägre nivå är det dags för ytterligare ett steg uppåt i seriehierarkin. I vinter byter Philip Mårtensson Division ett södra och Stångby IP mot Superettan och Vångvallen. 

- Jag är supertaggad, säger 25-åringen. Det ska bli kul att komma in i ett nytt omklädningsrum och se lite nya ansikten, även om jag har sett en del av dem under året. Jag känner mig väldigt inspirerad inför uppgiften.

Dessutom byts livet som plåtslagare på dagtid och fotbollsspelare på kvällstid mot en behagligare tillvaro som fotbollsspelare på heltid. Förändringarnas tid är här. 

- Jag ser det bara som positiva förändringar, jag är nöjd med hur det ser ut. Det känns som att det är få förunnat att kunna träna förmiddagar. Det är vissa lag i Superettan och i Allsvenskan som tränar de tiderna vad jag vet. Det känns väldigt bra.

Philip Mårtensson är emellertid inget nytt ansikte för Trelleborgs FF. Redan för ett år sedan provtränade han med TFF-truppen på försäsongen, och även under säsongen 2018 har han funnits i målvaktsträning med klubben vid några tillfällen. Nu blir det en riktig övergång till Trelleborgs FF samtidigt som kontraktet med Torns IF har löpt ut.

- Det var väl dags att ta ett nytt steg och Trelleborg kändes som närmast till hands. Det passade perfekt med mitt privatliv. Jag känner till klubben, bor i närheten och behöver inte göra några större förändringar i livet runt omkring, säger Mårtensson som för inte alltför länge sedan flyttade till grannkommunen Vellinge.

Philip Mårtensson föddes i Malmö och började fotbollskarriären som åttaåring i Lindeborgsklubben Eriksfälts FF. Som 14-åring flyttade han till Oxie och hamnade i samma skolklass som TFF-bekantingen Saman Ghoddos. Därefter har Mårtensson representerat BK Vången, LB07, BK Vången igen, BK Olympic och nu senast Torns IF. Redan som 16-åring gjorde han debut för BK Vångens A-lag i Division sex, och sedan dess har han varit bofast som förstemålvakt på seniornivå.

När insåg du att du kunde bli en elitmålvakt?
- Jag måste nog säga när jag gick till Torn från Olympic i Division tre. Sedan gjorde jag det bra i Division två och blev utsedd till Sveriges bästa målvakt i tvåan. Det var verkligen ett kvitto på att ifall jag fortsätter på den banan så kan det gå vägen. Jag har jobbat hårt, och det är bara att fortsätta mala så kommer det när det kommer.

Philip Mårtenssons utveckling de senaste åren har gått spikrakt uppåt. 2017 utsågs han som sagt till Sveriges bästa målvakt på division två-nivå av spelbolaget Unibet. Under 2018 stod han för ytterligare en fin säsong när Torns IF nådde en femteplats som nykomling i Division ett södra. Laget släppte in tredje färst mål i serien, endast seriesegrande Mjällby AIF och sjätteplacerade Ljungskile SK var vassare.

- Det har känts bra för mig också. Jag har fått ytterligare ett år på en högre nivå med mer rutin, och rent resultatmässigt har det gått bra för min del också. Det är klart att man alltid vill sänka snittet på insläppta mål ytterligare, men på det stora hela är jag nöjd.

Spel i Superettan är nu nära efter att målvakten signerade ett tvåårskontrakt med Trelleborgs FF i veckan. Nu väntar ytterligare en utmaning på högre nivå, men målvakten känner ingen oro.

- Jag känner mig hundra procent redo, det är inget snack om det, klargör Mårtensson. Det är klart att det är större lag, större arenor och mer publik, men jag är inte orolig för att komma in i det snabbt och behålla det lugn jag har haft under alla säsonger på helt okej nivå. Jag är väldigt lugn i mitt spel, och fortsätter jag med det så hoppas jag att det ska gå bra.

I nuläget är Philip Mårtensson och Merlin Nuhanovic de två målvakter som är kontrakterade inför säsongen 2019. Huruvida ytterligare en målvakt kommer att rekryteras är i nuläget inte klart, men Mårtensson räknar med att han kan komma att få konkurrens av ytterligare en målvakt.

Hur stor skillnad förväntar du dig mellan Division ett och Superettan?
- Det är framför allt väldigt mycket snabbare. Det är en serie där väldigt många etablerade spelare spelar i som har allsvensk rutin eller rutin från utlandet. Det är väldigt hög kvalitet, så man vet ju om att man måste höja sina dalar för att inte bli straffad. Farten och kvalitén måste man höja för att kunna vara med.

Hur är du som målvakt?
- Jag är väldigt lugn i mitt spel, har väldigt bra spelförståelse och jag vill väl säga att jag har bra fötter. Sen de senaste säsongerna har jag haft två mittbackar framför mig som är långa som Turning torso, så jag har blivit rätt bekväm i luftspelet, så det skulle jag vilja utveckla lite. På det stora hela är jag bra på mesta, men jag vill alltid utvecklas, vilket jag måste göra eftersom det nu är Superettan. 

Om tio dagar drar TFF igång försäsongsträningen på Vångavallen under ledning av nye huvudtränaren Peter Swärdh. Mårtensson ser oerhört mycket fram emot träningsstarten och ett nytt liv som heltidsanställd fotbollsspelare.

- Jag tror det kommer gå bra i år. Som jag har förstått det så stannar en stor skara av folk som var med i Allsvenskan, och då har vi en bra grund för att konkurrera om att gå upp igen. Kan vi bara rikta energi mot att gå upp i Allsvenskan och alla driver mot samma håll så tror jag att vi har stora chanser. Det är aldrig lätt när man trillar ur en serie, för man vet att laget som står på andra sidan vill inget hellre än att slå dig, avslutar Philip Mårtensson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 4 januari, 2019
Kategori: A-lag