Fotograf: Björn Sandberg

Merlin Nuhanovic har lämnat juniorlagstiden bakom sig. 2019 blir han en fullfjädrad A-lagsspelare, och dessutom med en ny roll i TFF som målvaktstränare för ungdomssektionen och damlaget.

- Det är ju ett stort steg till A-lagsspel så klart, säger 19-åringen. Jag spelade träningsmatchen mot MFF innan uppehållet där jag stod första halvlek. Det var inte jättemycket att göra, det kändes stabilt, men man känner att det är jättestor skillnad. Det är bara spännande.

Målvakten, med Skurups AIF som moderklubb, förlängde sitt avtal med TFF för två veckor sedan.

- Jag har haft en bra utvecklingskurva under året, det har känts bra både med träningar och matcher. Det kändes bra och det kan bli ännu bättre.

Under 2018 har Nuhanovic varit tredjemålvakt i TFF:s A-lag samtidigt som han vaktat målet för juniorlaget i U19-Allsvenskan. Dessutom ingick han, tillsammans med TFF, ett korttidsutlåningsavtal med Landskrona BoIS, vilket innebar att han tränade en vecka med Superettanklubben och satt på bänken i bortamötet med AFC Eskilstuna.

- Det har var ju inte bra att vi åkte ur Allsvenskan, men det har varit bra stämning i laget. Det är sköna killar. Träningarna kan alltid bli bättre, men det har varit bra för mig.

För närvarande är Nuhanovic den enda kontrakterade målvakten i TFF:s trupp. Vem, eller vilka, han kommer att tävla med om speltid är ännu oklart.

- Det känns väldigt oklart ifall de tar in en eller två målvakter till, men där kommer åtminstone en till. Sen får vi se utifrån det. Jag blir ju inte förstemålvakt, men om jag blir tredje eller andra får vi se.

Hur ser dina personliga förväntningar ut på nästa år?
- Inga jätteförväntningar så, utan det är bara ifall jag får chansen så ska jag ta den så bra som möjligt. Jag hoppas jag får chansen.

Något som däremot är klart är att Merlin Nuhanovic kommer få chansen som målvaktstränare i Trelleborgs FF på dam- och ungdomssidan under 2019. Hans erfarenhet av tränarrollen är mager, men TFF ser potential i 19-åringen. Under året medverkade han som tränare på TFF:s fotbollsskola under sommaren. 

- Jag har funderat på att jag ska utbilda mig som målvaktstränare och bli det i framtiden. Det är inget jag har funderat på jättemycket, men nu när frågan kom kändes det jättebra. Det känns som en bra utmaning och bra utveckling för mig själv.

Varför är det en roll som lockar dig?
- Det känns som en bra utmaning för mig själv, det känns som att jag kan utvecklas i det. Ju mer erfarenhet jag får, ju bättre blir jag som målvakt och ju mer gynnar det mig i framtiden. Sen får man se andras utveckling, och man kan kanske ta någonting från dem man tränar och lägga in i sitt eget målvaktsspel.

När Nuhanovic inte tränar övriga målvakter i klubben ska han fokusera på sitt eget målvaktsspel. Det återstår att se hur mycket speltid han får i Superettan under sitt första år som fullfjädrad A-lagsspelare.

- Det blir jättespännande, det blir säkert bra. Det finns väldigt bra möjligheter, avslutar han.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 27 december, 2018
Kategori: A-lag