Fotograf: Björn Sandberg

Som vi berättade tidigare i veckan så stannar Salif Camara Jönsson i Trelleborgs FF även över 2019. Den 35-årige lagkaptenen, som fick stora delar av 2018 spolierade på grund av en hälseneskada, går därmed mot sin femte raka säsong i TFF-tröjan.

Varför ville du fortsätta?
- Dels för att jag älskar fotboll, jag gillar Trelleborg så klart och jag trivs i klubben. Sen för att jag känner att jag har mer att ge. Jag vill ha revansch för detta året som har förstörts av skador och att det inte gick så bra. Jag vill vara med och fortsätta denna resa och förhoppningsvis ta Trelleborg tillbaka till Allsvenskan.

Var det självklart för dig?
- Självklart ska jag väl inte säga, utan det fanns bitar runt omkring som var tvungna att matcha som jobb och familj, men när vi hittade lösningar på det så var det självklart att skriva på. Men fram till att de bitarna var lösta så var det osäkert, men vi hittade lösningar och då var valet enkelt.

Säsongen 2018 blev Salif Camara Jönssons debut på den allsvenska scenen. Anfallaren har väntat hela livet på att få äntra fotbollens finrum, och äntligen blev det verklighet. Trots en dyster säsong på flera sätt har debutåret givit honom mycket. Tio matcher och två mål blev anfallarens facit.

- Först och främst har jag fått en erfarenhet av allsvenskan, vilket har varit en dröm och ett mål väldigt länge. Man fick känna på elitfotbollen och känslan är att det är där man ska vara, både jag personligen och Trelleborg. Den erfarenheten tar vi med oss, så nu vet vi vad som krävs för att ta oss till Allsvenskan och för att stanna kvar nästa gång vi kommer dit.

Senast Salif Camara Jönsson spelade Superettanfotboll 2017 gjorde han 15 mål på 27 matcher, och dessutom ett viktigt mål i en av de två kvalmatcherna mot Jönköpings Södra. Som mest uppskriven blev han kanske ändå när han satte åtta mål på två matcher i rad under vårsäsongen. Frågan är vilka förväntningar vi kan ha på lagkaptenen inför 2019.

- Egentligen samma förväntningar som man haft under de här åren, att jag tar mycket plats och är med och bidrar både på och utanför planen. Det är väl de bitarna som är signifikativa för mig. Jag hjälper till och stöttar laget och finns tillgänglig. Sen är det de klassiska bitarna med den spelstil jag har på planen, att offra mig mycket för laget och lite mål på det så klart.

Blir det tvåsiffrigt med mål?
- Målsättningen är alltid det. Sist jag var i Superettan så blev det ju 15, så målsättning blir inte lägre. Sen vet alla att tre poäng kommer först, men kommer jag bara i form och så vidare så kan det bli väldigt bra.

Du är en av få äldre erfarna spelare i truppen, hur ser du på din roll i gruppen mot bakgrund av det?
- Jag tänker att jag får fortsätta som jag har gjort tidigare och finnas tillgänglig med den rutin jag har. Där en del grabbar i laget som har ganska god rutin, så vi får visa vägen på träningar och matcher för de som har mindre rutin. Min roll kommer inte bli annorlunda, utan jag fortsätter på det inslagna spåret.

TFF-truppen har nu semesterledigt fram till träningsstarten den 14:e januari. Den 27:e januari spelas första försäsongsmatchen borta mot IFK Värnamo. Nu handlar det för laget om att bygga upp vinnarkänslan igen.

- Nu har det rensats lite i laget, lite gammalt ut och förhoppningsvis kommer det in lite nytt. Min tanke är ett vitt blankt papper och att vi börjar om. Vi ska hitta rätt puls i omklädningsrummet och på planen. Det är i omklädningsrummet och på träningsplanen vi börjar, sen kommer det smitta av sig när vi kommer ut till matcherna. Det är prio ett, sen tar vi det match för match och hittar tillbaka till vinnarspåret.

Hur bra tror du att TFF kan bli 2019?
- Jag tycker redan att vi har ett bra lag kvar från förra året. Kan det spetsas till med några nyförvärv som är spännande så kan det bli bra. Får vi de bitarna på plats så är jag övertygad om att vi kommer vara ett giftigt lag nästa år, avslutar Salif Camara Jönsson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 23 december, 2018
Kategori: A-lag