Fotograf: Björn Sandberg

Som vi meddelade för några veckor sedan har Sofie Janstad bestämt sig för att lägga fotbollsskorna på hyllan efter tre år som lagkapten i Trelleborgs FF. 30-åringen har varit med på damernas resa från starten i Division fyra till avancemanget till Division ett under hösten, men nu väntar en ny roll i klubben.

- Först och främst handlar det om motivation till att lägga ner så mycket tid på att träna, för det tar mycket tid från privatlivet. Sen är det klart att när vi tog steget upp i ettan så insåg jag att det blir längre resor och tar längre tid, och jag kände mig inte motiverad. Jag tycker fortfarande fotboll är jätteroligt, men har man inte riktigt motivationen så är det svårt att ta sig i kragen att gå och träna.

Även om hon avslutar karriären som spelare så lämnar hon inte Trelleborgs FF helt. Från nästa säsong kommer hon inneha rollen som lagledare till damerna.

- När jag flaggade för tränarna att jag funderade på att ta ett steg tillbaka, så kom detta som förslag, berättar hon.

Meningen är att hon ska närvara på en till två träningar per vecka när serien drar igång. Hon kommer vara en del av ledarstaben när truppen tas ut och hjälpa till med annat kring bortaresor och matcher.

- Det lockade väldigt mycket att fortfarande få vara en del av laget, att vara nära och kunna följa resan som de är inne på. Jag har fortfarande vänner kvar i laget, och nu får jag möjlighet att fortsätta träffa dem. Jag såg det som en rolig utmaning att inte behöva släppa fotbollen och laget helt, utan fortsätta vara en liten del av denna resan.

Vad tar du med dig från de här tre åren som lagkapten i TFF?
- Att det har varit en fantastisk upplevelse. Bara att få vara med och skapa något nytt med alla de förutsättningar vi har haft med organisation, tränare och det vi har fått av klubben. Det har varit häftigt att få vara med på den resan, framför allt när det har gått så bra som det har gjort. Det är inget man kommer glömma, utan det kommer alltid ligga en varmt om hjärtat att man har fått vara med och starta upp damsektionen i TFF.

TFF-truppen är redan i full färd med att förbereda sig inför debutsäsongen i Division två. Uppbyggnadsträningen är igång med såväl fotbolls- som fyspass.

- Jag tycker att det än så länge känns väldigt positivt. Vi har haft tjejer som varit och provtränat och det ser bra ut. Jag ser väldigt ljust på den fortsatta resan, och jag tror absolut vi kommer ha en chans etablera oss som ett bra Division ett-lag nästa år.

När TFF-damerna kör igång seriespelet till våren kommer det för första gången att vara utan Sofie Janstad som lagkapten. Frågan är om hon kommer att sakna att snöra på sig fotbollsskorna.

- Det kommer jag säkert, och det förväntar jag mig nog för det skulle vara konstigt om jag inte gör det. Jag har svårt att se att jag vill satsa vidare, men suget kommer vara där. Jag får möjlighet att vara med och träna ibland i alla fall, så då tror jag att jag kommer tillfredsställa suget lite grand, avslutar Sofie Janstad.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 11 december, 2018
Kategori: A-lag