Fotograf: Björn Sandberg

Det allsvenska fotbollsåret 2018 slutade med en jumboplats och degradering till Superettan för Trelleborgs FF. Kristian Haynes minns att han var helt fördärvad när han åkte ur Allsvenskan med TFF som spelare 2011, men han upplever att dagens trupp har tagit degraderingen på ett bättre sätt. Nu riktas blickarna mot 2019.

- Till slut landade vi i att det inte gick att klara oss kvar, man har kunnat vara förberedd på det värsta, säger Kristian Haynes. Jag har trott på det, men också insett att det inte är någon slump att det har gått åt fel håll varje gång.

TFF hade chansen att nå en kvalplats fram till näst sista omgången, men förlusten mot Östersunds FK skickade klubben definitivt ur högsta serien. Sammanlagt inkasserades 15 poäng på 30 omgångar, vilket innebär 15 poäng upp till IK Sirius på säker mark.

- En lärdom har varit att det var lite tuffare än vad vi trodde. Vi visste om att det skulle bli tufft, men vi hade hoppats på mer. Avgörande i de här situationerna är att man får in rätt spelare och att någon tar kliv från Superettan och blir en allsvensk spelare, som Felix (Hörberg) gjorde, men vi hade behövt någon mer för att klara det.

Segern mot IF Brommapojkarna på Vångavallen med 2-1 den 24:e maj är lagets senaste seger. Därefter följde 20 raka allsvenska matcher utan vinst, och dessutom en cupförlust i augusti mot Hässleholms IF.

- Vi kom ganska bra in i det i inledningen tycker jag och vi plockade lite poäng, men sen hamnade vi i brygga efterhand. Det började bli svårt att vinna matcher. Cupmatchen i Hässleholm blev rätt signifikativ. Vi valde att spela med ett starkt lag den matchen för att inte missa avancemang, men ändå åkte vi.

Under sommaren vidtog klubben åtgärder för att skapa förutsättningar för nytt kontrakt. Tränarlegendaren Tom Prahl plockades in som bollplank till tränartrojkan, likaså tog man hjälp av en mental rådgivare och flera gruppstärkande aktiviteter anordnades.

- Toms (Pahl) närvaro blev märkbar. Vi gick in i matcherna med bra låga även om de här förlustmatcherna tär mycket. När förlust efter förlust kommer så är man inte så kaxig.

Nu har Kristian Haynes och övriga i föreningen lagt säsongen 2018 bakom sig. Efter tio dagars ledighet samlas laget imorgon igen för att köra igång träningen.

- Nu handlar det om 2019 och en ny resa för föreningen.

Torsdagsträningen på Vångavallen kommer att ledas av just Kristian Haynes, som är huvudansvarig tillsvidare efter att Patrick Winqvist lyfts åt sidan. De närmaste tre och en halv veckorna handlar mycket om att få ny energi i grabbarna.

- Imorgon blir det lite uppstart. De har varit ifrån fotbollen och de vanliga rörelserna kanske har försvunnit lite. Det blir nog lite förstärkt uppvärmning för att få dem varma och goda, sen ska vi köra ett lagom pass. Det blir inget brutalt, utan vi ska träffas och komma igång och ladda för fredagen som blir lite mer.

TFF kommer träna 14 pass innan laget går på semester i mitten på december. Möjligen kommer någon av fotbollspassen bytas ut mot gruppaktiviteter eller andra träningsformer.

- Det vi investerar nu har vi med oss in i framtiden. Den här perioden blir viktig.

Vad har du för förväntningar på denna träningsperioden?
- Jag har höga förväntningar. De har ett arbete att göra. Jag ska inte driva deras motivation, utan det måste komma från de själva, men jag kommer hjälpa dem med nycklar. Efter ett sånt här år så handlar det om att få huvuden som tänker sunt och positivt.

Förutom TFF:s kontrakterade spelare kommer även 18-årige jamaicanen Kaheem Parris att provträna med laget. Det är inte uteslutet att ytterligare testspelare kan dyka upp inom det närmaste.

- Vi har många fullgoda spelare under avtal och är nöjda med den situationen. Samtidigt får vi se om vi kan hitta något korn, som Isak (Jönsson) som gick från Lindängen till Allsvenskan.

Kristian Haynes erfarenhet av den här perioden på året är att den inte sällan präglas av lite avslagna träningar, men nu ska gänget finna ny inspiration och blicka framåt.

- Vi behöver ett revanschsuget lag som har hög motivation för det arbete som kommer krävas i Superettan. Det är ingen enkel uppgift att åka ur och börja om. Med ett nytt teve-avtal 2020 är det många klubbar som kommer satsa för att vara på rätt sida, säger Krisian Haynes innan han avslutar.

- Det är en ny tid nu och vi ska ha framtidstro.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 21 november, 2018
Kategori: A-lag