Fotograf: Björn Sandberg

Erik Rasmussons utvecklingskurva har pekat spikrakt uppåt sedan han kom till Trelleborgs FF:s ungdomsverksamhet 2016. Endast 17 år gammal har han i år tagit en ordinarie plats i TFF:s U19-lag och blivit uttagen i det svenska P01-landslaget. Fotbollslivet är ganska kul för närvarande.

- Jag trodde det skulle bli jäkligt tufft att ta en plats i U19, men jag bet ihop och visade vad jag gick för, säger mittbacken. Jag tog en plats tidigt och sen har jag stannat kvar där hela året. Det har varit bättre än vad jag förväntat mig.

Erik Rasmusson är uppväxt och boende i Klågerup och inledde fotbollskarriären som fyraåring i lokala klubben Klågerups GIF. Vid tolv års ålder gick han över till Staffanstorps GIF innan han flyttade till Trelleborgs FF som 15-åring. Han kände att det var dags att ta steget över till en större klubb, och klubbytet har han aldrig behövt ångra.

- TFF är en storklubb, men liksom ändå inte. Det är en elitklubb, men det är ändå en skön miljö att utvecklas i som spelare. Det är inte det här Malmö FF att här kommer vi, men det är en trivsam klubb att vara i. Det är en väldigt bra klubb att utvecklas i.

Under fjolåret tillhörde Erik Rasmusson Trelleborgs FF:s U17-trupp, men redan under sommaren gjorde han debut i U19-laget. Inför årets säsong flyttades han upp permanent till U19. Han har även medverkat i samtliga U21-matcher under året, och dessutom tränat med A-laget en handfull gånger.

- Jag har fått chansen av tränarna, de har visat att de tror på mig. Man kanske inte alltid har en perfekt match, men man har ändå förtroende och man känner tron på att fortsätta utvecklas. Det tror jag är viktigt, det är nog en stor bit.

Eftersom Erik Rasmusson är blott 17 år gammal har han två år kvar som juniorlagsspelare. Mittbacken medger att han inte känner någon stress att ta nästa steg.

- Det gäller ju att ha tålamod, konstaterar han. Man kan inte förvänta sig att komma upp i A-laget direkt, utan man får vänta på att den tiden kommer, om den ens kommer. Det är ett svårt steg, så det gäller att ta det lugnt och ta sin tid att utvecklas.

Känner du att du ligger längre fram i utvecklingen än vad du trodde du skulle göra?
- Det får jag väl ändå säga. Jag trodde inte det skulle gå så fort när jag kom till Trelleborg, att komma upp så snabbt i åldersgrupperna. Men det är väl positivt, för jag har lärt mig mycket på vägen av de större grabbarna.

Hur ser du på möjligheterna att ta nästa steg till A-laget?
- Det är som sagt ett stort steg att ta, och man behöver vara både mentalt och fysiskt redo. Jag hoppas ju och tror att jag inom två år ska ta klivet upp i A-laget. Det är ens mål och det är det man strävar efter. Man har strävat efter att ta klivet upp i en elitklubbs A-lag sedan man var ett litet barn.

I förra veckan var Erik Rasmusson, tillsammans med TFF-kamraten Hjalmar Javefors, på landslagsläger på Bosön med P01. Det var andra gången i år som Rasmusson var uttagen bland Sveriges bästa 17-åringar, och han blir mer än gärna uttagen igen.

- Det är ju stort. Det är ändå ett kvitto på att man gör något rätt, på att man utvecklas och är bland de bästa i sin åldersgrupp. Det är ett bra kvitto och väldigt lärorikt och få mäta sig med de andra.

Vad betyder det för dig?
- Det kan ju boosta självförtroendet en del. Man får veta att nu är jag bland de bästa, och det är en liten motivation att fortsätta. Man vet vad man kan och det är bara att fortsätta ligga på och utvecklas. Man får aldrig vara riktigt nöjd.

68 spelare var uttagna till den tre dagar långa samlingen under Tomas Turessons ledning. Någon match mot annan nation spelades inte, istället var det fokus på träning, föreläsningar och internmatcher.

- Det var väldigt hög nivå. Det är folk som är utomlands och lirar och folk som lirar i allsvenskan, så det är väldigt hög nivå på spelarna. Det var en spelare som kom dit på lägret som helgen innan hade gjort två mål i allsvenskan, så det är bra kvalitet, säger Rasmusson och syftar på IFK Göteborgs Benjamin Nygren.

Erik Rasmusson hoppas nu ta ytterligare steg i sin utveckling till nästa år. Han hoppas bli mer fysisk i sitt spel och utveckla spelet med bollen. När vi får se honom i A-laget återstår att se.

- Det är svårt att föreställa sig, men man hoppas ju att inom de här två åren nå upp till den nivån, det är det man strävar efter. Sen om det inte blir i Trelleborg så hoppas jag ta det någon annanstans, för man vill ju upp till seniorfotbollen, avslutar Erik Rasmusson.

Innan spel med A-laget eventuellt aktualiseras väntar fortsatta matcher med U19. På lördag är det träningsmatch mot Österlens FF och nästa fredag spelas sista Ligacupmatchen mot Halmstads BK. Där behöver TFF vinna för att ha chans på gruppsegern.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 20 november, 2018
Kategori: A-lag