Fotograf: Björn Sandberg

En dyster säsong fick ett dystert slut när TFF föll mot Brommapojkarna på Grimsta IP i förra veckan, men det fanns ett ljus i mörkret. 19-årige Haris Brkic hoppade in i den andra halvleken och gjorde därmed allsvensk debut med moderklubben.

- Fantastiskt faktiskt, säger han några dagar senare. Jag har aldrig känt på Superettan eller Allsvenskan, och det var faktiskt mäktigt att bara gå ut och spela några minuter.

Det var med 20-minuter kvar som Haris Brkic bytte av Oscar Johansson på det centrala mittfältet. Någon stor nervositet kände mittfältaren inte av trots att det handlade om debut på Sveriges största fotbollsscen.

- Lite, men inte så mycket. Jag är en ganska lugn spelare, och det var inte så mycket som störde. Vi låg under, och jag kände att jag inte kan misslyckas idag, det går bara att lyckas. Jag försökte ha fokus på rätt saker så tänkte jag att det kommer gå bra.

Hur tänkte du att du skulle agera på planen?
- Bara spela mitt eget spel och komma in i det snabbt. En, två enkla passningar rätt, så kommer man in i matchen. Det är bara att köra sitt egna race, vad man är bra på.

Mittfältaren har varit en av U19:s mest framstående spelare under året. I somras belönades han med ett A-lagskontrakt på ett och ett halvt år. Trots att Brkic suttit med på bänken vid ett flertal tillfällen var det först i söndags som han fick iklä sig matchtröjan i seriesammanhang för A-laget.

- Det kändes bra faktiskt. Jag vann några dueller, läste passningar och spelade väldigt enkelt för att komma in i matchen. Jag slog någon hörna också som var hyfsad, så det kändes helt okej, säger Haris Brkic som har analyserat insatsen noggrant på video i efterhand.

Finns det en risk att du som debutant spelar för enkelt istället för att våga spela ditt spel?
- BP var ändå rätt tajta, så det var inte så att man kunde slå avgörande bollar. Det var mer att flytta boll med snabba tillslag. Situationerna avgör det mesta, ibland får man slå crossboll och ibland spela enkelt.

Haris Brkic har kämpat på under hösten och visat hunger på såväl träningar som matcher. Insatserna i U19 och U21 har varit bra, och därför var det kanske naturligt att chansen till slut kom.

- Det här kan ge mig mycket tror jag. 20, 25 minuter ger mig en boost att fortsätta in i vintern, tro på mig själv och träna hårdare. Jag ska tänka hur skönt det var att göra debut och ta det med in i träningsmatcherna nästa år.

Hur känns det att säsongen är över nu när du äntligen fått debutera?
- Det känns ändå bra. Det hade kunnat komma tidigare, men det spelar ingen roll. Jag var redo när chansen kom, och Patrick avgjorde att det var sista matchen. Nu är det ledighet, men sen när vi kommer tillbaka från ledighet får vi köra på där.

TFF-truppen har varit lediga sedan i måndags och kommer tillbaka i träning först nästa torsdag. För Haris Brkic är det dock inte tal om någon semester. När undertecknad når honom har han just dragit på sig jogging-klädseln och gjort sig redo för lite löpning,

- Jag ska bara träna på som vanligt. Nu är vi lediga en vecka, sen har vi en månads semester om cirka en månad. Jag funderar inte på att resa någonstans, utan jag ska bara stanna hemma och träna gym, fotboll och löpning för att kunna konkurrera i Superettan nästa år.

Sedan Haris Brkic flyttade upp i A-truppen i somras upplever han att han har utvecklat sitt spel. Han känner sig mer lugn med bollen utan att känna någon stress eller press, och han har även utvecklat sitt tempo i spelet. Det återstår att se om utvecklingen kommer leda till mer speltid nästa år.

- Jag tror chansen är väldigt god. Vi får se vilka spelare som är kvar, för vi har fortfarande bra spelare på innermittfältet och man vet aldrig vad som kommer hända. Det kan komma någon skada eller att någon lämnar, och då kan chansen komma upp.

Är Superettan rätt nivå för dig?
- Det tror jag faktiskt. Superettan är Superettan, Allsvenskan är så klart lite högre nivå. Men Superettan har bra lag, och det är inget man kan jogga förbi bara. Vi måste vinna matcher så att vi kan ta oss tillbaka till Allsvenskan, för det är där vi vill vara.

Nästa år fyller Haris Brkic 20 år vilket innebär att tiden som juniorlagsspelare är över. Även om han tillhört A-laget sedan i somras har han under hösten kunnat spela matcher med U19. Nu är det dags att ta steget ut och bli en fullfjädrad seniorlagsspelare, men någon större press säger han sig inte känna.

- Nae, jag har alltid trott på mig själv. Denna försäsongen får avgöra mycket, hur mycket tid man lägger ner på sin träning. Jag känner ingen direkt press, utan det gäller att tro på sig själv, avslutar Haris Brkic.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 17 november, 2018
Kategori: A-lag